0
0
0
s2smodern

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het aantal meetlocaties in het rioolwateronderzoek opgeschaald van 28 naar 80. Daarmee wordt het rioolwater van ongeveer 10 miljoen mensen in Nederland op het coronavirus SARS-CoV-2 onderzocht. Op termijn wil het instituut alle ruim 300 rwzi's in Nederland gaan bemonsteren voor het onderzoek naar verspreiding van het coronavirus.

Door deze data te verzamelen en het aantal meetpunten uit te breiden, is op regionaal niveau steeds beter te zien of het virus ergens de kop opsteekt, zegt het RIVM. De data worden toegevoegd aan het zogeheten coronadashboard, waarin data worden weergegeven over besmettingen en verspreiding van de ziekte.

RIVM verzamelt sinds april rioolwatermonsters en onderzoekt deze op deeltjes (RNA) van het virus. Onderzoekers testen eens per week rioolwater dat over 24 uur verzameld is.

Uit onderzoek is gebleken dat het coronavirus in ontlasting van mensen te vinden is, zelfs voordat zij klachten hebben. Maar dat geldt niet voor alle mensen die besmet zijn, aldus het RIVM. Sommige mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben bovendien meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere.

Geen conclusies
Aan het huidige onderzoek kunnen (regionale) bestuurders mede daarom nog geen conclusies verbinden, stelt het RIVM. Wel geven deze data een indicatie van de verspreiding van het virus. Dat het aantal virusdeeltjes in rioolwater toeneemt komt overeen met wat in andere data zichtbaar is, zoals het oplopende aantal besmettingen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Het rioolwateronderzoek is gericht op rioolwater van grote groepen mensen en kan niet herleid worden naar een of enkele personen, aldus RIVM.

 

LEES OOK
H2O bericht: Coronadashboard uitgebreid met resultaten van rioolwatermetingen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.