0
0
0
s2smodern

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het aantal meetlocaties in het rioolwateronderzoek opgeschaald van 28 naar 80. Daarmee wordt het rioolwater van ongeveer 10 miljoen mensen in Nederland op het coronavirus SARS-CoV-2 onderzocht. Op termijn wil het instituut alle ruim 300 rwzi's in Nederland gaan bemonsteren voor het onderzoek naar verspreiding van het coronavirus.

Door deze data te verzamelen en het aantal meetpunten uit te breiden, is op regionaal niveau steeds beter te zien of het virus ergens de kop opsteekt, zegt het RIVM. De data worden toegevoegd aan het zogeheten coronadashboard, waarin data worden weergegeven over besmettingen en verspreiding van de ziekte.

RIVM verzamelt sinds april rioolwatermonsters en onderzoekt deze op deeltjes (RNA) van het virus. Onderzoekers testen eens per week rioolwater dat over 24 uur verzameld is.

Uit onderzoek is gebleken dat het coronavirus in ontlasting van mensen te vinden is, zelfs voordat zij klachten hebben. Maar dat geldt niet voor alle mensen die besmet zijn, aldus het RIVM. Sommige mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben bovendien meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere.

Geen conclusies
Aan het huidige onderzoek kunnen (regionale) bestuurders mede daarom nog geen conclusies verbinden, stelt het RIVM. Wel geven deze data een indicatie van de verspreiding van het virus. Dat het aantal virusdeeltjes in rioolwater toeneemt komt overeen met wat in andere data zichtbaar is, zoals het oplopende aantal besmettingen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Het rioolwateronderzoek is gericht op rioolwater van grote groepen mensen en kan niet herleid worden naar een of enkele personen, aldus RIVM.

 

LEES OOK
H2O bericht: Coronadashboard uitgebreid met resultaten van rioolwatermetingen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.