Waterschap Scheldestromen vervangt de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Breskens. Hierbij is gekozen voor een overgang naar de Nereda-technologie.

Breskens komt daarmee op de snel groeiende lijst van locaties te staan waar de innovatieve biologische zuiveringstechnologie wordt toegepast, nadat Epe zes jaar geleden de primeur had. De werkzaamheden beginnen nu en duren naar verwachting tot april 2019. De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie zal jaarlijks bijna twee miljard liter rioolwater schoonmaken.

De vervanging van rwzi Breskens is het sluitstuk van een efficiëntieslag voor het afvalwater in het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen, aldus waterschap Scheldestromen. De zuiveringsinstallatie bij het dorp Groede verdwijnt. Hiervoor in de plaats komen twee rioolpersgemalen. Er is al een persleiding tussen Groede en Breskens aangelegd. Het project gaat in totaal 12,1 miljoen euro kosten.

Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor het ontwerp, de technologie en de opstart van de vernieuwde rwzi in Breskens. Dit vloeit voort uit het octrooi dat het advies- en ingenieursbureau op de Nereda-technologie heeft. Hierbij zuiveren aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater. Er is veel minder ruimte nodig bij de toepassing van deze techniek dan bij een traditioneel zuiveringsproces. Andere voordelen: het energieverbruik is lager en het gezuiverde water schoner.

Meer informatie:

Bericht waterschap over vervanging rwzi Breskens

Flyer waterschap: Alles in één korrel

Vakartikel: Nereda-technologie heeft steile leercurve

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.