Waterschap Scheldestromen vervangt de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Breskens. Hierbij is gekozen voor een overgang naar de Nereda-technologie.
Breskens komt daarmee op de snel groeiende lijst van locaties te staan waar de innovatieve biologische zuiveringstechnologie wordt toegepast, nadat Epe zes jaar geleden de primeur had. De werkzaamheden beginnen nu en duren naar verwachting tot april 2019. De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie zal jaarlijks bijna twee miljard liter rioolwater schoonmaken.
De vervanging van rwzi Breskens is het sluitstuk van een efficiëntieslag voor het afvalwater in het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen, aldus waterschap Scheldestromen. De zuiveringsinstallatie bij het dorp Groede verdwijnt. Hiervoor in de plaats komen twee rioolpersgemalen. Er is al een persleiding tussen Groede en Breskens aangelegd. Het project gaat in totaal 12,1 miljoen euro kosten.
Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor het ontwerp, de technologie en de opstart van de vernieuwde rwzi in Breskens. Dit vloeit voort uit het octrooi dat het advies- en ingenieursbureau op de Nereda-technologie heeft. Hierbij zuiveren aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater. Er is veel minder ruimte nodig bij de toepassing van deze techniek dan bij een traditioneel zuiveringsproces. Andere voordelen: het energieverbruik is lager en het gezuiverde water schoner.
Meer informatie:
Bericht waterschap over vervanging rwzi Breskens
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.