secundair logo knw 1

Rwzi Breskens vervangen (foto: waterschap Scheldestromen)

Waterschap Scheldestromen vervangt de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Breskens. Hierbij is gekozen voor een overgang naar de Nereda-technologie.

Breskens komt daarmee op de snel groeiende lijst van locaties te staan waar de innovatieve biologische zuiveringstechnologie wordt toegepast, nadat Epe zes jaar geleden de primeur had. De werkzaamheden beginnen nu en duren naar verwachting tot april 2019. De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie zal jaarlijks bijna twee miljard liter rioolwater schoonmaken.

De vervanging van rwzi Breskens is het sluitstuk van een efficiëntieslag voor het afvalwater in het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen, aldus waterschap Scheldestromen. De zuiveringsinstallatie bij het dorp Groede verdwijnt. Hiervoor in de plaats komen twee rioolpersgemalen. Er is al een persleiding tussen Groede en Breskens aangelegd. Het project gaat in totaal 12,1 miljoen euro kosten.

Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor het ontwerp, de technologie en de opstart van de vernieuwde rwzi in Breskens. Dit vloeit voort uit het octrooi dat het advies- en ingenieursbureau op de Nereda-technologie heeft. Hierbij zuiveren aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater. Er is veel minder ruimte nodig bij de toepassing van deze techniek dan bij een traditioneel zuiveringsproces. Andere voordelen: het energieverbruik is lager en het gezuiverde water schoner.

Meer informatie:

Bericht waterschap over vervanging rwzi Breskens

Flyer waterschap: Alles in één korrel

Vakartikel: Nereda-technologie heeft steile leercurve

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.