Waterschap Scheldestromen vervangt de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Breskens. Hierbij is gekozen voor een overgang naar de Nereda-technologie.

Breskens komt daarmee op de snel groeiende lijst van locaties te staan waar de innovatieve biologische zuiveringstechnologie wordt toegepast, nadat Epe zes jaar geleden de primeur had. De werkzaamheden beginnen nu en duren naar verwachting tot april 2019. De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie zal jaarlijks bijna twee miljard liter rioolwater schoonmaken.

De vervanging van rwzi Breskens is het sluitstuk van een efficiëntieslag voor het afvalwater in het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen, aldus waterschap Scheldestromen. De zuiveringsinstallatie bij het dorp Groede verdwijnt. Hiervoor in de plaats komen twee rioolpersgemalen. Er is al een persleiding tussen Groede en Breskens aangelegd. Het project gaat in totaal 12,1 miljoen euro kosten.

Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor het ontwerp, de technologie en de opstart van de vernieuwde rwzi in Breskens. Dit vloeit voort uit het octrooi dat het advies- en ingenieursbureau op de Nereda-technologie heeft. Hierbij zuiveren aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, het afvalwater. Er is veel minder ruimte nodig bij de toepassing van deze techniek dan bij een traditioneel zuiveringsproces. Andere voordelen: het energieverbruik is lager en het gezuiverde water schoner.

Meer informatie:

Bericht waterschap over vervanging rwzi Breskens

Flyer waterschap: Alles in één korrel

Vakartikel: Nereda-technologie heeft steile leercurve

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!