0
0
0
s2smodern

Strandpaviljoens mogen in het gebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland de komende winter gewoon blijven staan. Normaal gesproken moeten ze omwille van de veiligheid voor het stormseizoen worden afgebroken, maar vanwege corona laat het hoogheemraadschap die regel nu varen.

2409 Joost Veer Joost Veer "We denken dat dat voor één keer wel verantwoord is", zegt Joost Veer, adviseur beleid en onderzoek waterkeringen van Rijnland. "Zo willen wij in deze speciale tijden ons steentje bijdragen."

Het afbreken en weer opbouwen van hun paviljoen kost de eigenaren elk jaar veel geld en tijd. Omdat de coronamaatregelen toch al voor minder inkomsten zorgden, riep de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland dit voorjaar op de paviljoenhouders te ontzien door de afbraakeis te laten varen.

In overleg met Rijkswaterstaat en de andere kustwaterschappen heeft Rijnland zich over deze oproep gebogen, vertelt Veer. Daarbij bleek dat de kwestie vooral langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust speelde, waar naast Rijnland ook de hoogheemraadschappen van Delfland en Hollands Noorderkwartier verantwoordelijk zijn.

"In Zeeland en op de Wadden zijn bijna geen seizoenspaviljoens. Wij hebben met Noordwijk, Katwijk, IJmuiden, Zandvoort en Bloemendaal vijf grote badplaatsen, waarbij vooral Zandvoort veel seizoenspaviljoens telt."

Strenge voorwaarden
Tot een jaar of tien geleden moesten alle paviljoens afgebroken worden, sindsdien mogen er een aantal die aan strenge voorwaarden voldoen blijven staan. Zo moeten ze op palen staan en verder van de duinen af.

Veer: "De reden is dat het zand vrij spel moet hebben. De wind blaast zand naar de duinen, waardoor de natuurlijke kustversterking vitaal genoeg blijft om bescherming te bieden tegen de stijgende zeespiegel. Als alle paviljoens het hele jaar blijven staan, gebeurt dat onvoldoende."

Voor één keer kan de kering dat echter wel hebben, meent de adviseur. Het gaat om de drie maanden van het stormseizoen, van 1 november tot 1 februari. Rijnland stelt voor deze periode de regels buiten werking, zo heeft de Verenigde Vergadering gisteren besloten. Bij de twee collega-waterschappen moeten ondernemers waarschijnlijk zelf een vergunning aanvragen om hun tent te laten staan.

Gemeentelijke vergunning
In het werkgebied van Rijnland gaat het in totaal om zo’n zestig seizoenspaviljoens, waarvan het merendeel wil blijven staan. Dat kan volgens Veer relatief veilig, omdat de stranden kunstmatig opgehoogd zijn. Jaarlijks wordt aan de Nederlandse kust zo’n 12 miljoen kubieke meter zand toegevoegd.

Het betekent niet dat alle paviljoens in de wintermaanden ook open zijn voor gasten; daarvoor hebben ze een gemeentelijke vergunning nodig. "Maar ze kunnen nu wel een paar weken langer open blijven, want met het afbreken zijn ze altijd wel twee tot zes weken bezig", aldus Veer.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap van Rijnland

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.