0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Rijn en IJssel heeft de grondeigenaren in zijn beheersgebied opgeroepen om komende winter het regenwater zoveel mogelijk vast te houden. Het waterschap stelt agrariërs, landgoedeigenaren, natuur- en terreinbeheerders en particulieren met een greppel of sloot professionele duikerafsluiters ter beschikking.

“Een aantal weken geleden is berekend dat de grond- en oppervlaktewaterstanden voor komend voorjaar niet genoeg zullen herstellen, tenzij deze winter evenveel regen valt als normaal in een heel jaar,” zegt Vanya Ginsel van waterschap Rijn en IJssel. “Elke regendruppel telt. We moeten het regenwater vast zien te houden. In overleg met stakeholders als natuur- en terreinbeheerders, drinkwaterbedrijf Vitens, agrariërs, particuliere landgoedeigenaren en de provincie zijn we gekomen tot maatregelen, die ertoe leiden dat zoveel mogelijk regenwater goed wordt gebruikt.”

Peilbeheer
Het waterschap houdt water vast via het peilbeheer, zodat zo min mogelijk water afgevoerd wordt naar de grote rivieren en zo veel mogelijk water in het gebied blijft. Rijn en IJssel zet stuwen in de watergangen omhoog en benut de inlaatmogelijkheden vanuit grotere watergangen optimaal.

Ginsel: “Het grootste effect heeft het vasthouden, als regenwater overal in de grond kan infiltreren. De kleinere beken en rivieren, de agrarische gebieden, de natuur: alles bij elkaar legt het veel gewicht in de schaal. Daarom draagt ook het afsluiten van duikers in de kleinste watergangen, die wij niet beheren, bij tot het tegengaan van droogte.”

Het waterschap roept grondeigenaren niet alleen op om mee te werken, maar stelt ook professionele afsluiters en de benodigde expertise ter beschikking. “Op onze website kunnen geïnteresseerden materiaal aanvragen en vragen stellen. Ook kunnen ze op een kaart zien of hun gebied op een kansrijke locatie ligt om water vast te houden. We hebben de oproep eind vorige week gedaan en nu al tien reacties. Dat is een hoopvol begin.”

 

MEER INFORMATIE
Duikerafsluiters; elke druppel de grond in (themapagina op de website van waterschap Rijn en IJssel)

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

@MartinBeste Martin,
Dank voor je vraag.
Het bufferend vermogen is niet gelijk aan de (mate van) opname van CO2 uit de lucht, maar voor de mate waarin het water 'weerstand' biedt tegen verandering in de pH t.g.v. dosering van zuur of base. Het bufferend vermogen komt overeen met het totaal carbonaatgehalte van water. Carbonaat komt van nature in het water door oplossing van kalk (calciumcarbonaat) tijdens de passage door een kalkhoudende bodem. Natuurlijk grondwater bevat ook vrijwel altijd veel meer koolzuur (CO2) dan in evenwicht is met de lucht.
In onze techniek voegen we zoutzuur aan het water toe om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen van het water te verlagen (zoutzuur zet waterstofcarbonaat om in opgelost CO2). Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 in het water nog hoger dan van nature. Het meeste koolzuur blazen we vervolgens in speciale ontgassingstoren uit.
De hoeveelheid chloride die we toevoegen is veel lager dan de smaakgrens, ongeveer een factor 10 lager. Daar proef je dus niets van.
Groet, Weren (WML)
Scheur in Westerdijk is al jaren oud.
@Roel van SwamDank. Aangepast.
Op de Braakman zal de opbrengst 1,9 MWh zijn, neem ik aan.
Begrijp ik het goed dat er zoutzuur aan het water wordt toegevoegd om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen (de opname van CO2 uit de lucht) te verminderen? Wat betekent dit toevoegen van chloride voor de smaak?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het