secundair logo knw 1

Waterschap Rijn en IJssel heeft de grondeigenaren in zijn beheersgebied opgeroepen om komende winter het regenwater zoveel mogelijk vast te houden. Het waterschap stelt agrariërs, landgoedeigenaren, natuur- en terreinbeheerders en particulieren met een greppel of sloot professionele duikerafsluiters ter beschikking.

“Een aantal weken geleden is berekend dat de grond- en oppervlaktewaterstanden voor komend voorjaar niet genoeg zullen herstellen, tenzij deze winter evenveel regen valt als normaal in een heel jaar,” zegt Vanya Ginsel van waterschap Rijn en IJssel. “Elke regendruppel telt. We moeten het regenwater vast zien te houden. In overleg met stakeholders als natuur- en terreinbeheerders, drinkwaterbedrijf Vitens, agrariërs, particuliere landgoedeigenaren en de provincie zijn we gekomen tot maatregelen, die ertoe leiden dat zoveel mogelijk regenwater goed wordt gebruikt.”

Peilbeheer
Het waterschap houdt water vast via het peilbeheer, zodat zo min mogelijk water afgevoerd wordt naar de grote rivieren en zo veel mogelijk water in het gebied blijft. Rijn en IJssel zet stuwen in de watergangen omhoog en benut de inlaatmogelijkheden vanuit grotere watergangen optimaal.

Ginsel: “Het grootste effect heeft het vasthouden, als regenwater overal in de grond kan infiltreren. De kleinere beken en rivieren, de agrarische gebieden, de natuur: alles bij elkaar legt het veel gewicht in de schaal. Daarom draagt ook het afsluiten van duikers in de kleinste watergangen, die wij niet beheren, bij tot het tegengaan van droogte.”

Het waterschap roept grondeigenaren niet alleen op om mee te werken, maar stelt ook professionele afsluiters en de benodigde expertise ter beschikking. “Op onze website kunnen geïnteresseerden materiaal aanvragen en vragen stellen. Ook kunnen ze op een kaart zien of hun gebied op een kansrijke locatie ligt om water vast te houden. We hebben de oproep eind vorige week gedaan en nu al tien reacties. Dat is een hoopvol begin.”

 

MEER INFORMATIE
Duikerafsluiters; elke druppel de grond in (themapagina op de website van waterschap Rijn en IJssel)

 

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.