secundair logo knw 1

Rijkswaterstaat heeft het waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer met vijf centimeter verhoogd tot een peil van -0,15 m NAP. Daarmee houdt de dienst 100 miljoen m3 extra zoetwater vast. De normale hoogte voor deze tijd van het jaar is -0,20 m NAP.

De verhoging was al aangekondigd. Door extra water vast te houden, anticipeert de dienst op de wateraanvoer van de grote rivieren, die als gevolg van de geringe sneeuwvoorraad in de Alpen in het voorjaar minder zal zijn dan normaal, zo is de verwachting.

Daardoor is ook de afvoer van de Rijn kwetsbaar, aldus Rijkswaterstaat. ”Zodra het voorjaar van start is en het weer wat zonniger wordt, zal het meerpeil van het IJsselmeer en het Markermeer door het gebruik in de omliggende regio’s en verdamping dalen.”

Het is dit jaar voor het eerst dat al zo vroeg het peil wordt verhoogd. Vorig jaar gebeurde dat pas in mei toen het al een tijdlang droog was. Over de verhoging nu is overleg geweest met 'de natuurorganisaties en onze samenwerkingspartners in het IJsselmeergebied aangezien het broedseizoen nog moet starten', laat Rijkswaterstaat weten.

Het flexibele peilbeheer wordt sinds 7 februari 2019 toegepast, nadat in 2018 het peilbesluit IJsselmeergebied was genomen. Toen is met de waterschappen afgesproken om volgens het protocol Operationeel Flexibel Peilbesluit het waterbeheer in het IJsselmeergebied uit te voeren.

Met aanpassen van het waterpeil kan beter worden ingespeeld op extreem droge periodes en de behoefte aan zoetwater. De extra buffer is belangrijk voor met name landbouw en natuur in het noorden van Nederland.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.