0
0
0
s2smodern

Onderzoeksinstituten KWR en Deltares beginnen een gezamenlijke studie naar de invloed van ondergrondse warmtebronnen op de drinkwatertemperatuur. Dit moet leiden tot richtlijnen voor een veilige watervoorziening.

De ondergrond raakt steeds voller met elektriciteitskabels en warmteleidingen. Die verliezen warmte, waardoor de bodemtemperatuur stijgt en dat heeft weer invloed op de waterleidingen.

Bij eerdere metingen in Rotterdam constateerde KWR dat de bodemtemperatuur hier soms al 27 graden Celsius bedroeg. Daardoor wordt ook het water uit de kraan snel warmer dan de 25 graden Celsius die het Drinkwaterbesluit voorschrijft. Dat kan bijvoorbeeld legionella veroorzaken.

KWR en Deltares verwachten dat zulke 'ondergrondse hittestress' in de toekomst veel vaker zal optreden, ook door het veranderende klimaat. Samen met een aantal betrokken organisaties willen ze daarom dit jaar vervolgonderzoek doen naar het probleem. Dat moet uiteindelijk leiden tot ontwerprichtlijnen voor de aanbevolen minimale afstand tussen drinkwaterleiding en warmtebron in een aantal standaardsituaties in Nederland.

Anticiperen

De deelnemende organisaties zijn de waterbedrijven Waternet, WMD, Evides Waterbedrijf, PWN, Dunea, Oasen en verder TKI Watertechnologie, Alliander en EnergieNederland, dat alle grotere warmtenetbedrijven vertegenwoordigt.

''De samenwerking tussen drinkwaterbedrijven en de energiesector laat zien dat we de drinkwaterkwaliteit serieus nemen’’, zei unitmanager Wiel Tilmans van Deltares onlangs bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. ''Gezamenlijk onderzoek is nodig om antwoord te geven op de vraag of het een probleem is, waar en hoe groot.’’

Dat beaamt Mirjam Blokker van KWR, die als onderzoeker bij het project betrokken is. ''Alle partijen voelen hetzelfde: we weten niet goed hoe het zit en wat we kunnen. En als je nu al weet dat de bodem over vijftig jaar zoveel graden warmer is, dan kun je daar maar beter op anticiperen en de afstand vergroten.’’

Gezamenlijke visie

KWR heeft, als kennisinstituut voor de drinkwaterbedrijven, verstand van de drinkwaterdistributie, de temperatuur van drinkwater en de bodem en van veldmetingen in drinkwatersystemen. Deltares brengt kennis van dynamische processen in het leidingnet en thermische processen in de ondergrond in.

Die combinatie moet zorgen voor modellen die de temperatuur van het drinkwater kunnen uitrekenen op basis van verschillende parameters zoals bodemtype, afstand tot warmtebron en type warmtebron. Daaruit worden richtlijnen afgeleid voor de gewenste afstand.

Volgens de initiatiefnemers legt het project hiermee de basis voor een gezamenlijke visie op de uitbreiding van warmtenetten en elektriciteitsnetten in stedelijke gebieden, als onderdeel van de energietransitie in Nederland. ''De richtlijnen zullen bijdragen aan de veiligheid van de drinkwatervoorziening in de toekomst”, verwacht Tilmans.

Meer informatie

Bericht over het project op de website van TKI Watertechnologie

Bericht over eerder KWR-onderzoek naar drinkwatertemperatuur

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.