0
0
0
s2smodern

Onderzoeksinstituten KWR en Deltares beginnen een gezamenlijke studie naar de invloed van ondergrondse warmtebronnen op de drinkwatertemperatuur. Dit moet leiden tot richtlijnen voor een veilige watervoorziening.

De ondergrond raakt steeds voller met elektriciteitskabels en warmteleidingen. Die verliezen warmte, waardoor de bodemtemperatuur stijgt en dat heeft weer invloed op de waterleidingen.

Bij eerdere metingen in Rotterdam constateerde KWR dat de bodemtemperatuur hier soms al 27 graden Celsius bedroeg. Daardoor wordt ook het water uit de kraan snel warmer dan de 25 graden Celsius die het Drinkwaterbesluit voorschrijft. Dat kan bijvoorbeeld legionella veroorzaken.

KWR en Deltares verwachten dat zulke 'ondergrondse hittestress' in de toekomst veel vaker zal optreden, ook door het veranderende klimaat. Samen met een aantal betrokken organisaties willen ze daarom dit jaar vervolgonderzoek doen naar het probleem. Dat moet uiteindelijk leiden tot ontwerprichtlijnen voor de aanbevolen minimale afstand tussen drinkwaterleiding en warmtebron in een aantal standaardsituaties in Nederland.

Anticiperen

De deelnemende organisaties zijn de waterbedrijven Waternet, WMD, Evides Waterbedrijf, PWN, Dunea, Oasen en verder TKI Watertechnologie, Alliander en EnergieNederland, dat alle grotere warmtenetbedrijven vertegenwoordigt.

''De samenwerking tussen drinkwaterbedrijven en de energiesector laat zien dat we de drinkwaterkwaliteit serieus nemen’’, zei unitmanager Wiel Tilmans van Deltares onlangs bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. ''Gezamenlijk onderzoek is nodig om antwoord te geven op de vraag of het een probleem is, waar en hoe groot.’’

Dat beaamt Mirjam Blokker van KWR, die als onderzoeker bij het project betrokken is. ''Alle partijen voelen hetzelfde: we weten niet goed hoe het zit en wat we kunnen. En als je nu al weet dat de bodem over vijftig jaar zoveel graden warmer is, dan kun je daar maar beter op anticiperen en de afstand vergroten.’’

Gezamenlijke visie

KWR heeft, als kennisinstituut voor de drinkwaterbedrijven, verstand van de drinkwaterdistributie, de temperatuur van drinkwater en de bodem en van veldmetingen in drinkwatersystemen. Deltares brengt kennis van dynamische processen in het leidingnet en thermische processen in de ondergrond in.

Die combinatie moet zorgen voor modellen die de temperatuur van het drinkwater kunnen uitrekenen op basis van verschillende parameters zoals bodemtype, afstand tot warmtebron en type warmtebron. Daaruit worden richtlijnen afgeleid voor de gewenste afstand.

Volgens de initiatiefnemers legt het project hiermee de basis voor een gezamenlijke visie op de uitbreiding van warmtenetten en elektriciteitsnetten in stedelijke gebieden, als onderdeel van de energietransitie in Nederland. ''De richtlijnen zullen bijdragen aan de veiligheid van de drinkwatervoorziening in de toekomst”, verwacht Tilmans.

Meer informatie

Bericht over het project op de website van TKI Watertechnologie

Bericht over eerder KWR-onderzoek naar drinkwatertemperatuur

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreƫerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliƫn, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.