0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Acht overheden uit het Groene Hart, waaronder drie waterschappen, werken samen aan een aanpak van bodemdaling. Het Rijk investeert hierin € 10 miljoen vanuit het programma Regiodeals.

De waterschappen van Rijnland, Stichtse Rijnlanden en Schieland en de Krimpenerwaard willen samen met de provincies Zuid-Holland en Utrecht en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden de bodemdaling in het Groene Hart aanpakken. Daarvoor zochten ze financiële ondersteuning van het Rijk.

Het project dat de 8 overheden op willen zetten kost circa 57 miljoen euro. Het Rijk zal daarvan dus 10 miljoen euro voor haar rekening nemen. Dit is drie miljoen euro minder dan de 8 overheden oorspronkelijk hadden aangevraagd. "We zullen dus inderdaad een keuze moeten maken in de projecten die we uit gaan voeren, zegt Marjan Holtman van hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. "Maar we zijn niet teleurgesteld. In tegendeel, we zijn heel blij dat dat zo'n groot deel van de aanvraag is gehonoreerd."

"Het feit dat de rijksoverheid deze aanvraag heeft goedgekeurd, bewijst dat bodemdaling heel hoog op de landelijke agenda staat, " vindt Holtman. "Dat is goed nieuws, want de gevolgen van bodemdaling zijn groot." Bodemdaling leidt tot onder andere tot hogere kosten van het waterbeheer en heeft nadelige effecten op de waterkwaliteit en ecologie. Ook heeft het negatieve gevolgen voor funderingen van woningen en bedrijfspanden, cultuurhistorisch erfgoed, het onderhoud van wegen en rioleringen, het niveau van de CO2-uitstoot en het gebruik van landbouwgronden.

Door samen te werken, willen de overheden nu meer slagkracht ontwikkelen. Dat is nodig, omdat de complexe materie vraagt om een gezamenlijke en langetermijninzet van overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere partijen. De regiodeal Bodemdaling Groene Hart is vooral bedoeld om gezamenlijk kennis omtrent bodemdaling verder te ontwikkelen, te innoveren en te experimenteren. Tot de plannen behoren investeringen in innovatieve methoden voor nieuwbouw en het aanleggen van wegen. Ook het opzetten van een kenniscentrum rondom bodemdaling staat op het verlanglijstje van de drie betrokken waterschappen en de andere overheden.

De regiodeal zal komend voorjaar worden ondertekend. "De komende maanden zullen we samen met het Rijk gaan praten over de precieze invulling van de deal. Maar we doen meer dan alleen praten. Een aantal projecten zijn al van start gegaan en andere zullen de komende maanden een begin krijgen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het