0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Overijssel stelt 2,8 miljoen euro extra beschikbaar voor projecten om het agrarisch waterbeheer op het boerenerf te verbeteren. Ook in Drenthe maakt de provincie geld (470.000 euro) vrij voor projecten in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. 

De provincies werken samen met de waterschappen en de landbouw. Overijssel tekende vanmiddag een bestuursakkoord met de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen en Rijn en IJssel en de boerenorganisatie LTO-Noord. Met de investering gaan boeren, waterschappen en provincie de waterkwaliteit verder verbeteren tot de Europees afgesproken standaarden, zo is de afspraak.

In Overijssel kunnen boeren bijdragen aan betere waterkwaliteit door bijvoorbeeld de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Ook kunnen ze maatregelen nemen om de erfafspoeling van meststoffen en bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Voorts voorziet het Overijsels akkoord in maatregelen om te voorkomen dat watergangen droogvallen.

Akkerbouwers en melkveehouders in het Drentse deel van waterschap Noorderzijlvest krijgen subsidie om nog dit jaar maatregelen te treffen om de uitstroom van gewasbeschermingsmiddelen of nutriënten van hun erven naar het oppervlaktewater te verminderen. Concreet gaat het om twee projecten ‘Schoon erf, schoon water’ in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, waarvoor de provincie 470.000 subsidie vrijmaakt.

Drenthe stelt duizend euro per boer beschikbaar om een erfscan te maken en maatregelen te nemen om verontreinigd water op het erf op te vangen en af te voeren, zodat het niet in het oppervlaktewater komt. Het gaat om dertig akkerbouwers en zeventig melkveehouders die in aanmerking komen voor de bijdrage, aldus de provincie.

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is een initiatief van LTO Nederland. Doel is om met projecten in agrarische regio’s waterbeheer en -kwaliteit te verbeteren. Daartoe moeten de boeren en tuinders samenwerken met de waterschappen. De landbouw krijgt als gevolg van klimaatverandering en bodemdaling steeds meer te maken met droogte, wateroverlast en verzilting.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het