0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Overijssel stelt 2,8 miljoen euro extra beschikbaar voor projecten om het agrarisch waterbeheer op het boerenerf te verbeteren. Ook in Drenthe maakt de provincie geld (470.000 euro) vrij voor projecten in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. 

De provincies werken samen met de waterschappen en de landbouw. Overijssel tekende vanmiddag een bestuursakkoord met de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Vechtstromen en Rijn en IJssel en de boerenorganisatie LTO-Noord. Met de investering gaan boeren, waterschappen en provincie de waterkwaliteit verder verbeteren tot de Europees afgesproken standaarden, zo is de afspraak.

In Overijssel kunnen boeren bijdragen aan betere waterkwaliteit door bijvoorbeeld de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Ook kunnen ze maatregelen nemen om de erfafspoeling van meststoffen en bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Voorts voorziet het Overijsels akkoord in maatregelen om te voorkomen dat watergangen droogvallen.

Akkerbouwers en melkveehouders in het Drentse deel van waterschap Noorderzijlvest krijgen subsidie om nog dit jaar maatregelen te treffen om de uitstroom van gewasbeschermingsmiddelen of nutriënten van hun erven naar het oppervlaktewater te verminderen. Concreet gaat het om twee projecten ‘Schoon erf, schoon water’ in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, waarvoor de provincie 470.000 subsidie vrijmaakt.

Drenthe stelt duizend euro per boer beschikbaar om een erfscan te maken en maatregelen te nemen om verontreinigd water op het erf op te vangen en af te voeren, zodat het niet in het oppervlaktewater komt. Het gaat om dertig akkerbouwers en zeventig melkveehouders die in aanmerking komen voor de bijdrage, aldus de provincie.

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is een initiatief van LTO Nederland. Doel is om met projecten in agrarische regio’s waterbeheer en -kwaliteit te verbeteren. Daartoe moeten de boeren en tuinders samenwerken met de waterschappen. De landbouw krijgt als gevolg van klimaatverandering en bodemdaling steeds meer te maken met droogte, wateroverlast en verzilting.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het