secundair logo knw 1

Grondwaterputten in een waterwingebied. Foto Vitens

Vitens heeft een vergunning gekregen voor het winnen van grondwater bij het Friese Luxwoude. Het drinkwaterbedrijf wil hier 6,5 miljoen kubieke meter per jaar gaan winnen. Dat is volgens Vitens nodig om aan de toenemende vraag van burgers en bedrijven naar drinkwater te kunnen voldoen.

De definitieve vergunning volgt op een traject van zeker zeven jaar, waarin Vitens onderzoek heeft gedaan naar de geschiktheid van de locatie. In die periode is ook veel gesproken met omwonenden en boeren, die niet staan te juichen. Vier jaar geleden vroeg het drinkwaterbedrijf de vergunning aan. Daarop kwamen 29 zienswijzen binnen.

De provincie Fryslân heeft, als bevoegd gezag, deze week toch besloten de vergunning te verlenen. "Bij de beslissing over een dergelijke aanvraag, weegt de provincie het belang van een duurzame drinkwatervoorziening af tegen het belang van derden die hierdoor nadelig beïnvloed kunnen worden", luidt de verklaring.

Naast de winlocatie wil Vitens in Luxwoude een productielocatie bouwen om het gewonnen grondwater te zuiveren en aan het leidingnetwerk te kunnen leveren. De verwachting is dat de locatie in 2030 operationeel is.

Proefboringen
De nieuwe locatie komt op de plek waar nu een bos ligt van Staatsbosbeheer, langs de A7 bij Heerenveen. Eerder zijn hier al proefboringen gedaan. Vorige week is de gemeenteraad van Opsterland akkoord gegaan met de wijziging van het bestemmingsplan.

‘Luxwoude’ is ook nodig omdat de locatie Terwisscha bij Appelscha niet volledig benut kan worden. Het Natura 2000-gebied Drents-Friese Wold dreigt namelijk te verdrogen. Daarnaast is in de waterwingebieden Noardburgum en Garyp sprake van verzilting van het grondwater, waardoor hier niet de maximale hoeveelheid water kan worden gewonnen.

Volgens Vitens past de nieuwe locatie door de omvang van de winning en de strategische ligging ten opzichte van de andere productielocaties in Friesland uitstekend in de Vitens Streefstructuur. "De drinkwatervoorziening wordt flexibeler en robuuster. Ook wordt met de winning in Luxwoude invulling gegeven aan het beleid ‘Elke druppel duurzaam’, omdat de locatie geschikt is om duurzaam grondwater te winnen."

Informatieavond
Op 5 oktober is er een informatieavond voor omwonenden. Zij worden onder andere voorgelicht over het meetnet dat Vitens wil aanleggen om eventuele bodemdaling te kunnen registreren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.