Hoogheemraadschap van Delfland, Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water (VPdelta) en openluchtlaboratorium The Green Village zetten de samenwerking in de proeftuin de WaterStraat voort. Het initiatief wordt met 4 jaar verlengd.
De WaterStraat op de campus van TU Delft werd 2 jaar geleden geoepend en heeft als doel om actief bij te dragen aan de toepassing van innovaties in de praktijk. In de proeftuin kunnen ondernemers en onderzoekers innovatieve oplossingen voor een waterrobuuste en klimaatbestendige leefomgeving in de praktijk testen. Opzet daarbij is dat de proeven bijdragen aan de doorontwikkeling tot opschaalbare toepassingen.
In de WaterStraat zijn innovaties getest als het Bufferblock en de Baggertegel, die de wateroverlast in de stedelijke omgeving aanpakken door middel van verbeterde waterafvoer en waterbuffering. De eerste bufferblocks zijn dit jaar in Cappelle aan den IJssel gelegd.
Naast een faciliteit voor experimenten zien de initiatiefnemers de proeftuin ook als een ontmoetingsplek waar bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en overheden kennis kunnen delen en samenwerkingstrajecten kunnen opzetten. Met het verlengen van de samenwerking krijgen ondernemers nog vier jaar de tijd om op ‘regelluw terrein’ nieuwe innovaties te testen.
“Innoveren is een kwestie van een lange adem, daarom is het belangrijk dat we deze samenwerking voor een lange periode kunnen voortzetten”, stelt Marjan Kreijns, directeur van The Green Village en VPdelta. Zij opende vorige maand op het terrein van The Green Village ook het Hitteplein, waar innovaties worden getest die zijn ontwikkeld tegen droogte en hittestress.
LEES OOK
Na de Waterstraat, het Hitteplein
Bufferblocks tegen regenval, droogte én bodemdaling
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)