secundair logo knw 1

Deltacommissaris Peter Glas met Dorian Hill van Bufferblock testen de WaterStraat | Archieffoto The Green Village

Hoogheemraadschap van Delfland, Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water (VPdelta) en openluchtlaboratorium The Green Village zetten de samenwerking in de proeftuin de WaterStraat voort. Het initiatief wordt met 4 jaar verlengd.

De WaterStraat op de campus van TU Delft werd 2 jaar geleden geoepend en heeft als doel om actief bij te dragen aan de toepassing van innovaties in de praktijk. In de proeftuin kunnen ondernemers en onderzoekers innovatieve oplossingen voor een waterrobuuste en klimaatbestendige leefomgeving in de praktijk testen. Opzet daarbij is dat de proeven bijdragen aan de doorontwikkeling tot opschaalbare toepassingen. 

In de WaterStraat zijn innovaties getest als het Bufferblock en de Baggertegel, die de wateroverlast in de stedelijke omgeving aanpakken door middel van verbeterde waterafvoer en waterbuffering. De eerste bufferblocks zijn dit jaar in Cappelle aan den IJssel gelegd.

Naast een faciliteit voor experimenten zien de initiatiefnemers de proeftuin ook als een ontmoetingsplek waar bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en overheden kennis kunnen delen en samenwerkingstrajecten kunnen opzetten. Met het verlengen van de samenwerking krijgen ondernemers nog vier jaar de tijd om op ‘regelluw terrein’ nieuwe innovaties te testen. 

“Innoveren is een kwestie van een lange adem, daarom is het belangrijk dat we deze samenwerking voor een lange periode kunnen voortzetten”, stelt Marjan Kreijns, directeur van The Green Village en VPdelta. Zij opende vorige maand op het terrein van The Green Village ook het Hitteplein, waar innovaties worden getest die zijn ontwikkeld tegen droogte en hittestress.

 

LEES OOK
Na de Waterstraat, het Hitteplein
Bufferblocks tegen regenval, droogte én bodemdaling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.
Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

Nu hopen dat het niet bij een oproep blijft, maar er ook gehoor aan wordt gegeven, duidelijk, ZO duidelijk een goede zaak.