In Capelle aan den IJssel zijn de eerste Bufferblocks de grond ingegaan. Met de blocks wil de gemeente inspelen op weersextremen als droogte en hevige regenval, maar ook bodemdaling tegengaan.

Bufferblocks kunnen ondergronds water bufferen, 266 tot 532 liter. De constructie is geschikt om te plaatsen in plekken met hoge grondwaterstanden, zoals in Capelle aan den IJssel, gebouwd op veengrond langs de Hollandse IJssel. Andere waterbufferende constructies zijn daardoor niet geschikt, aldus de gemeente.

Projectleider Dirk van den Heuvel van de gemeente zag de Bufferblocks op de WaterStraat, de proeftuin van TU Delft waar verschillende klimaatadaptieve concepten getest en ontwikkeld worden. Van den Heuvel: “Met het oog op toenemende piekbuien en langere perioden van droogte wil je water kunnen vasthouden en niet direct afvoeren. Ook is het mooi meegenomen dat je verdroging van veen en dus bodemdaling tegengaat.”

De blocks kunnen onder de straat worden geplaatst. De blokken zijn bestand tegen de zwaarste verkeersklasse, zegt Dorian Hill van Bufferblock BV. “Als je Bufferblocks onder een drukke rijbaan plaatst, kun je de stoep kan gebruiken voor huisaansluitingen. Het concept is bovendien volledig modulair waardoor je erg flexibel bent in je ontwerp. Dat maakte de samenwerking met bijvoorbeeld netbeheerders heel prettig.”

De blocks zijn gemaakt van beton. “Beton is zeer robuust materiaal en heeft een levensduur van minimaal 50 jaar”, legt Hill uit. “Ook kun je eenvoudig met robots die voor riolering worden gebruikt inspecties doen, waarna je eventueel vervuilde delen kan schoonspuiten.”

 

-advertentie-