0
0
0
s2sdefault

Waterschap Vallei en Veluwe neemt deel aan een proef om loodvrij vissen te stimuleren. Sportvissers in de rivier de Eem worden gewezen op alternatieven voor het giftige metaal aan hun hengel. De proef maakt deel uit van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij, die mede is ondertekend door de Unie van Waterschappen.

"Lood hoort niet in het water thuis" luidt de boodschap op de borden die sportvissers sinds 1 juni op diverse plaatsen langs de Eem aantreffen. "Dit metaal is vervuilend en ongezond voor mens en dier."

Waterschap Vallei en Veluwe, Sportvisserij MidWest Nederland en Hengelsportvereniging De Snoekbaars Baarn-Soest zijn de proef gezamenlijk begonnen om het loodverlies terug te dringen en het gebruik van loodvervangers te stimuleren.

Bij enkele zaken in de regio kunnen sportvissers maximaal drie werpgewichten van lood inruilen tegen milieuvriendelijke vervangers van bijvoorbeeld steen, staal of beton. Zo kunnen ze zelf ervaren dat er goede alternatieven beschikbaar zijn, aldus de initiatiefnemers.

Green Deal
De proef, die tot 1 oktober loopt, is een onderdeel van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Daarin spraken de rijksoverheid, de Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland en Dibevo (dierenspeciaalzaken) in 2018 af om het loodgebruik in de sportvisserij in drie jaar tijd met 30 procent te reduceren en in 2027 een volledig loodvrije hengelsport te hebben.

Of het eerste doel gehaald wordt, moet dit najaar blijken, zegt Mandy Schouws van Sportvisserij Midwest Nederland. "De universiteit van Wageningen is bezig met een onderzoek en naar aanleiding daarvan volgt dit najaar een evaluatie. Maar de vooruitzichten zijn goed."

Behalve in de Eem draaien er inmiddels pilots in de Bijkersplas en het Brouwersgat (tussen Nieuwleusen en Balkbrug), in en rond Geertruidenberg, rond Gendt (bij Nijmegen), in een aantal vijvers in Friesland, in de rivier de Roer (bij Roermond), in de Zwaakse Weel (bij Goes) en in Toms Creek (bij Lelystad). De proef in de Eem is de eerste in een groot water.

Giftige stof
Daarnaast worden sportvissers in bijvoorbeeld bladen en via verenigingen gewezen op de alternatieven voor lood. Volgens Schouws heeft dat al op veel plaatsen tot gedragsverandering geleid.

Van normoverschrijding is nergens sprake, zegt zij. "Lood breekt niet af, dus er is ook geen groot effect op de waterkwaliteit. Maar het blijft een giftige stof, die we liever niet in het milieu hebben."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe
Website Sportvisserij Loodvrij

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.