0
0
0
s2sdefault

Waterschap Vallei en Veluwe neemt deel aan een proef om loodvrij vissen te stimuleren. Sportvissers in de rivier de Eem worden gewezen op alternatieven voor het giftige metaal aan hun hengel. De proef maakt deel uit van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij, die mede is ondertekend door de Unie van Waterschappen.

"Lood hoort niet in het water thuis" luidt de boodschap op de borden die sportvissers sinds 1 juni op diverse plaatsen langs de Eem aantreffen. "Dit metaal is vervuilend en ongezond voor mens en dier."

Waterschap Vallei en Veluwe, Sportvisserij MidWest Nederland en Hengelsportvereniging De Snoekbaars Baarn-Soest zijn de proef gezamenlijk begonnen om het loodverlies terug te dringen en het gebruik van loodvervangers te stimuleren.

Bij enkele zaken in de regio kunnen sportvissers maximaal drie werpgewichten van lood inruilen tegen milieuvriendelijke vervangers van bijvoorbeeld steen, staal of beton. Zo kunnen ze zelf ervaren dat er goede alternatieven beschikbaar zijn, aldus de initiatiefnemers.

Green Deal
De proef, die tot 1 oktober loopt, is een onderdeel van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Daarin spraken de rijksoverheid, de Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland en Dibevo (dierenspeciaalzaken) in 2018 af om het loodgebruik in de sportvisserij in drie jaar tijd met 30 procent te reduceren en in 2027 een volledig loodvrije hengelsport te hebben.

Of het eerste doel gehaald wordt, moet dit najaar blijken, zegt Mandy Schouws van Sportvisserij Midwest Nederland. "De universiteit van Wageningen is bezig met een onderzoek en naar aanleiding daarvan volgt dit najaar een evaluatie. Maar de vooruitzichten zijn goed."

Behalve in de Eem draaien er inmiddels pilots in de Bijkersplas en het Brouwersgat (tussen Nieuwleusen en Balkbrug), in en rond Geertruidenberg, rond Gendt (bij Nijmegen), in een aantal vijvers in Friesland, in de rivier de Roer (bij Roermond), in de Zwaakse Weel (bij Goes) en in Toms Creek (bij Lelystad). De proef in de Eem is de eerste in een groot water.

Giftige stof
Daarnaast worden sportvissers in bijvoorbeeld bladen en via verenigingen gewezen op de alternatieven voor lood. Volgens Schouws heeft dat al op veel plaatsen tot gedragsverandering geleid.

Van normoverschrijding is nergens sprake, zegt zij. "Lood breekt niet af, dus er is ook geen groot effect op de waterkwaliteit. Maar het blijft een giftige stof, die we liever niet in het milieu hebben."

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe
Website Sportvisserij Loodvrij

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.