secundair logo knw 1

Op de rioolwaterzuivering Soerendonk wil waterschap de Dommel een ozoninstallatie bouwen om medicijnresten beter uit afvalwater te kunnen verwijderen. In plaats van een fysieke pilot van een jaar is hiervoor een veel goedkopere computersimulatie uitgevoerd in zes weken tijd.

Tom WeijtmansTom WeijtmansDat is volgens het waterschap een wereldprimeur. "Wij zijn de eerste die hiervoor een computermodel hebben gebruikt", zegt Tom Weijtmans, adviseur zuiveringstechnologie bij De Dommel. "Tot nu toe werden er altijd fysieke pilots uitgevoerd voor de implementatie op volle schaal. Die nemen vaak meer dan een jaar tijd in beslag en kosten zeker honderdduizend euro."

Een pilot is nodig om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld het verwijderingsrendement en om een verantwoord ontwerp te kunnen maken. De Dommel wil de rwzi’s in Tilburg, Eindhoven, Hapert en Soerendonk uitbreiden met een extra nabehandeling voor de verwijdering van medicijnresten. De plannen zijn onderdeel van de ketenaanpak medicijnresten, die voortkomt uit de intentieverklaring Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. "Een extra stap is nodig", verklaart Weijtmans.

Welke methode hiervoor het meest geschikt is, moet per situatie beoordeeld worden. "In Hapert doen we een fysieke pilot met granulair actief kool, in Soerendonk wilden we kijken of we met ozon voldoende resultaat behalen. Op grond daarvan beslissen we welke technnologie we op de grotere rwzi’s in Tilburg en Eindhoven gaan toepassen."

Sensor
Via een webinar ontdekte de adviseur het AMOZONE-computermodel van het Belgische bedrijf AM-Team, dat een simulatie met ozon mogelijk maakt. Een fysieke proef is dan niet meer nodig. De kosten bedragen volgens Weijtmans "enkele tienduizenden euro's". "Bovendien zijn hiermee heel eenvoudig en snel de concentraties bij verschillende regelingen en varianten te berekenen." 

Met een sensor die gedurende een maand op de zuivering hangt, worden online data verzameld. In het laboratorium wordt aan vier monsters ozon toegevoegd om erachter te komen hoe dat met het water reageert. Met deze informatie wordt het computermodel gekalibreerd en gevalideerd.

Als vervolgens de online data worden ingevoerd, kan met verschillende ozondoseringen gekeken worden wanneer het beste rendement behaald wordt. Daarnaast maakt het model inzichtelijk hoeveel er van het bijproduct bromaat wordt gevormd. Zo is gebleken dat er een relatie is met het gehalte ammonium.

Betrouwbaarheid
Het model is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt al langere tijd toegepast op ozoninstallaties in de drinkwatersector. Ook recentere modelleringen van ‘full scale’ ozoninstallaties in het buitenland bevestigen de betrouwbaarheid van het model, meent Weijtmans.

Nadelen kan hij eigenlijk niet bedenken. De opdrachtaanvraag voor een schetsontwerp voor de rwzi Soerendonk ligt dan ook al bij een adviesbureau. Het is de bedoeling dat de ozoninstallatie hier eind 2023 gerealiseerd is. Dat is een vereiste om aanspraak te kunnen maken op een bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Inmiddels werkt De Dommel samen met AM-Team ook al aan een computermodel voor Eindhoven en hebben ook andere waterschappen belangstelling getoond.

MEER INFORMATIE
Bericht op Winnovatie + links naar twee publicaties

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.