Op de rioolwaterzuivering Soerendonk wil waterschap de Dommel een ozoninstallatie bouwen om medicijnresten beter uit afvalwater te kunnen verwijderen. In plaats van een fysieke pilot van een jaar is hiervoor een veel goedkopere computersimulatie uitgevoerd in zes weken tijd.

Tom WeijtmansTom WeijtmansDat is volgens het waterschap een wereldprimeur. "Wij zijn de eerste die hiervoor een computermodel hebben gebruikt", zegt Tom Weijtmans, adviseur zuiveringstechnologie bij De Dommel. "Tot nu toe werden er altijd fysieke pilots uitgevoerd voor de implementatie op volle schaal. Die nemen vaak meer dan een jaar tijd in beslag en kosten zeker honderdduizend euro."

Een pilot is nodig om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld het verwijderingsrendement en om een verantwoord ontwerp te kunnen maken. De Dommel wil de rwzi’s in Tilburg, Eindhoven, Hapert en Soerendonk uitbreiden met een extra nabehandeling voor de verwijdering van medicijnresten. De plannen zijn onderdeel van de ketenaanpak medicijnresten, die voortkomt uit de intentieverklaring Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. "Een extra stap is nodig", verklaart Weijtmans.

Welke methode hiervoor het meest geschikt is, moet per situatie beoordeeld worden. "In Hapert doen we een fysieke pilot met granulair actief kool, in Soerendonk wilden we kijken of we met ozon voldoende resultaat behalen. Op grond daarvan beslissen we welke technnologie we op de grotere rwzi’s in Tilburg en Eindhoven gaan toepassen."

Sensor
Via een webinar ontdekte de adviseur het AMOZONE-computermodel van het Belgische bedrijf AM-Team, dat een simulatie met ozon mogelijk maakt. Een fysieke proef is dan niet meer nodig. De kosten bedragen volgens Weijtmans "enkele tienduizenden euro's". "Bovendien zijn hiermee heel eenvoudig en snel de concentraties bij verschillende regelingen en varianten te berekenen." 

Met een sensor die gedurende een maand op de zuivering hangt, worden online data verzameld. In het laboratorium wordt aan vier monsters ozon toegevoegd om erachter te komen hoe dat met het water reageert. Met deze informatie wordt het computermodel gekalibreerd en gevalideerd.

Als vervolgens de online data worden ingevoerd, kan met verschillende ozondoseringen gekeken worden wanneer het beste rendement behaald wordt. Daarnaast maakt het model inzichtelijk hoeveel er van het bijproduct bromaat wordt gevormd. Zo is gebleken dat er een relatie is met het gehalte ammonium.

Betrouwbaarheid
Het model is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt al langere tijd toegepast op ozoninstallaties in de drinkwatersector. Ook recentere modelleringen van ‘full scale’ ozoninstallaties in het buitenland bevestigen de betrouwbaarheid van het model, meent Weijtmans.

Nadelen kan hij eigenlijk niet bedenken. De opdrachtaanvraag voor een schetsontwerp voor de rwzi Soerendonk ligt dan ook al bij een adviesbureau. Het is de bedoeling dat de ozoninstallatie hier eind 2023 gerealiseerd is. Dat is een vereiste om aanspraak te kunnen maken op een bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Inmiddels werkt De Dommel samen met AM-Team ook al aan een computermodel voor Eindhoven en hebben ook andere waterschappen belangstelling getoond.

MEER INFORMATIE
Bericht op Winnovatie + links naar twee publicaties

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!