0
0
0
s2smodern

Op de rioolwaterzuivering Soerendonk wil waterschap de Dommel een ozoninstallatie bouwen om medicijnresten beter uit afvalwater te kunnen verwijderen. In plaats van een fysieke pilot van een jaar is hiervoor een veel goedkopere computersimulatie uitgevoerd in zes weken tijd.

Tom WeijtmansTom WeijtmansDat is volgens het waterschap een wereldprimeur. "Wij zijn de eerste die hiervoor een computermodel hebben gebruikt", zegt Tom Weijtmans, adviseur zuiveringstechnologie bij De Dommel. "Tot nu toe werden er altijd fysieke pilots uitgevoerd voor de implementatie op volle schaal. Die nemen vaak meer dan een jaar tijd in beslag en kosten zeker honderdduizend euro."

Een pilot is nodig om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld het verwijderingsrendement en om een verantwoord ontwerp te kunnen maken. De Dommel wil de rwzi’s in Tilburg, Eindhoven, Hapert en Soerendonk uitbreiden met een extra nabehandeling voor de verwijdering van medicijnresten. De plannen zijn onderdeel van de ketenaanpak medicijnresten, die voortkomt uit de intentieverklaring Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. "Een extra stap is nodig", verklaart Weijtmans.

Welke methode hiervoor het meest geschikt is, moet per situatie beoordeeld worden. "In Hapert doen we een fysieke pilot met granulair actief kool, in Soerendonk wilden we kijken of we met ozon voldoende resultaat behalen. Op grond daarvan beslissen we welke technnologie we op de grotere rwzi’s in Tilburg en Eindhoven gaan toepassen."

Sensor
Via een webinar ontdekte de adviseur het AMOZONE-computermodel van het Belgische bedrijf AM-Team, dat een simulatie met ozon mogelijk maakt. Een fysieke proef is dan niet meer nodig. De kosten bedragen volgens Weijtmans "enkele tienduizenden euro's". "Bovendien zijn hiermee heel eenvoudig en snel de concentraties bij verschillende regelingen en varianten te berekenen." 

Met een sensor die gedurende een maand op de zuivering hangt, worden online data verzameld. In het laboratorium wordt aan vier monsters ozon toegevoegd om erachter te komen hoe dat met het water reageert. Met deze informatie wordt het computermodel gekalibreerd en gevalideerd.

Als vervolgens de online data worden ingevoerd, kan met verschillende ozondoseringen gekeken worden wanneer het beste rendement behaald wordt. Daarnaast maakt het model inzichtelijk hoeveel er van het bijproduct bromaat wordt gevormd. Zo is gebleken dat er een relatie is met het gehalte ammonium.

Betrouwbaarheid
Het model is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en wordt al langere tijd toegepast op ozoninstallaties in de drinkwatersector. Ook recentere modelleringen van ‘full scale’ ozoninstallaties in het buitenland bevestigen de betrouwbaarheid van het model, meent Weijtmans.

Nadelen kan hij eigenlijk niet bedenken. De opdrachtaanvraag voor een schetsontwerp voor de rwzi Soerendonk ligt dan ook al bij een adviesbureau. Het is de bedoeling dat de ozoninstallatie hier eind 2023 gerealiseerd is. Dat is een vereiste om aanspraak te kunnen maken op een bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Inmiddels werkt De Dommel samen met AM-Team ook al aan een computermodel voor Eindhoven en hebben ook andere waterschappen belangstelling getoond.

MEER INFORMATIE
Bericht op Winnovatie + links naar twee publicaties

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.