secundair logo knw 1

Een lagere waterdruk scheelt in de kosten | Foto Unsplash/Ian Talmacs

De druk op de waterleiding kan aanzienlijk verlaagd worden zonder dat de klanten daar last van hebben. Dat blijkt volgens drinkwaterbedrijf PWN uit een pilot in Den Helder en Julianadorp. De winst zit hem in minder CO2-uitstoot, lagere energiekosten en een langere levensduur van leidingen. 

PWN noemt de resultaten van de proef positief en overweegt ook in andere regio’s de waterdruk te ‘optimaliseren’. Het is volgens het drinkwaterbedrijf een relatief simpele manier om "positief bij te dragen aan onze leefomgeving". 

Volgens de wettelijke norm moet de druk minimaal 150 kPa (kilopascal, ofwel 1,5 bar) zijn. PWN zit daar met 220 kPa ruim boven. De afgelopen maanden heeft het bedrijf de waterdruk in Julianadorp en Den Helder geleidelijk naar beneden aangepast. Het doel was om te ondervinden wanneer klanten zouden gaan klagen. 

Uiteindelijk is de druk met 35 kPa verlaagd, twee keer zoveel als vooraf was ingeschat. "Dat was voor ons echt een grote verrassing", zegt projectleider Martin Klein Arfman op de website.

Negen klachten
Het aantal klachten dat binnenkwam, noemt hij minimaal. "In totaal hebben we tijdens de pilot slechts negen meldingen ontvangen. Vijf daarvan betroffen niet eens echt klachten, maar meldingen van drukverlaging met een verwijzing naar de brief die we hadden rondgestuurd. Het lijkt er dus sterk op dat we de waterdruk eenvoudig kunnen laten zakken, zonder dat de klant er last van heeft."  

Het belangrijkste voordeel is volgens Klein Arfman de milieuwinst. "Een lagere druk betekent minder energie en een lager drinkwatergebruik. Ook verlengt het de levensduur van onze leidingen." 

H2O nov is uit 2 Wilt u H2O lezen? Kijk hier voor een abonnement

Kostenbesparing
Daarnaast levert de verlaging PWN een flinke kostenbesparing op. Uitgaande van de huidige energieprijzen, 25 cent per kilowattuur, komt dat neer op 95.000 euro per jaar als de waterdruk voor al het geleverde drinkwater (112 miljoen kuub) met 10 kPa wordt verlaagd. 

Daarvan profiteert uiteindelijk ook de klant, stelt PWN. "Wat wij niet hoeven te betalen aan onze energieleverancier, hoeven wij ook niet in onze drinkwaterprijs te verwerken." 

De directe aanleiding voor de ‘pilot drukoptimalisatie’ zijn dan ook de hoge energieprijzen, verklaart een woordvoerder desgevraagd. "Vanaf 2005 is druksturing op basis van toerengeregelde pompen technisch mogelijk. Daarvoor, in de tijd van de watertorens, was de waterdruk ingesteld op basis van de levering tijdens de maximale uurvraag. Maar het zoeken naar de minimale acceptabele druk had vanwege de lage energieprijzen nog weinig prioriteit. Pas nu wordt het serieus opgepakt."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ingrid Meuwissen · 5 months ago
    Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.