secundair logo knw 1

Bart Joosse (midden), waterketentechnoloog bij Waterschap Brabantse Delta, nam de award in ontvangst op de Conferentie Circulaire Economie, waar ook koningin Maxima een bijdrage aan leverde

Het PHA2USE project, de productie van een natuurlijke plasticvervanger uit afvalwater, is tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) in de prijzen gevallen. Het project won de Circular Award Public, die op de conferentie in Nijmegen werd uitgereikt.

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze worden jaarlijks uitgereikt, deze keer in vier categoriën.

PHA2USE is een initiatief van een consortium waarin de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques Biomaterials en energie- en afvalbedrijf HVC in Dordrecht participeren. Vorig jaar stond het project ook op de shortlist van de verkiezing van de beste overheidsinnnovatie van 2023, maar won deze uiteindelijk niet.

Aan de ontwikkeling van de technologie wordt al meer dan 10 jaar gewerkt. In Dordrecht is op het terrein van HVC geëxperimenteerd met een demonstratie-installatie. In 2021 werd de installatie geplaatst. In het daarop volgende jaar deelden de initiatiefnemers mee dat ze het productieproces onder de knie hadden.

In de installatie worden vetzuurrijke afvalwaterstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën. Deze vreten zich vol met vetzuren en slaan die op als energiereserve, waardoor een PHA-rijke biomassa ontstaat. In een gepatenteerd proces wordt de polymeer PHA uit deze massa gehaald, waarna een poeder overblijft. Dit is de basis voor de natuurlijke plasticvervanger.

Paques Biomaterials brengt de plasticvervanger onder de merknaam Caleyda op de markt. Vorig jaar maakte de startup bekend dat het op het bedrijventerrein GETEC in Emmen een demo-installatie gaat bouwen voor de productie van het biopolymeer. De proefinstallatie is de opmaat tot de bouw van een full-scale extractiefabriek voor de productie van 6.000 ton PHA per jaar. De totale investering van de demofabriek en de extractiefabriek wordt geraamd op 58 miljoen euro.

De potentie voor PHA is enorm groot, aldus Paques Biomaterials. De wereldwijde markt voor bioplastics groeit naar schatting van 2,18 miljoen ton in 2023 naar 7,43 miljoen ton in 2028, stelt het bedrijf dat de ambitie heeft om flink deel van deze groeimarkt in handen te krijgen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.