Zandsuppleties langs de kust zorgen ervoor dat Nederland beschermd blijft tegen de zee. Dat zand wordt gewonnen op de Noordzee, maar wat betekent dat voor de natuur? Om die vraag te beantwoorden, doet Stichting De Noordzee samen met andere partijen vijf jaar lang onderzoek naar de zeebodem.
Door de stijgende zeespiegel heeft Nederland steeds meer zand nodig om de kust op sterkte te houden, zegt Petra Damsma van Stichting De Noordzee. "Dit zand wordt gewonnen op de Noordzee en dat heeft impact op de natuur. Hoe zorgen we dat we onze kust en de Noordzeenatuur beschermen?"
Als expert zandwinning en kustverdediging is Damsma namens Stichting De Noordzee betrokken bij het vijfjarige onderzoeksprogramma OR ELSE. Dat moet leiden tot ecologisch verantwoorde zandwinning op de Noordzee. Ook voor infrastructuur en woningbouw is veel zand nodig.
Er wordt samengewerkt met een multidisciplinair consortium onder leiding van Wageningen Marine Research, dat bestaat uit universiteiten, onderzoeksinstellingen, natuurorganisaties, de overheid en de visserijsector.
Duinafslag
Als gevolg van de zeespiegelstijging worden duinen, dijken en stormvloedkeringen zwaarder belast, met uiteindelijk duinafslag als gevolg, aldus Damsma in een artikel op de website van Stichting de Noordzee. Stukken van duinen spoelen weg door de zee, waardoor ze ons minder bescherming bieden tegen stormvloeden. Door zand op het strand of op de zeebodem vlak voor de kust te spuiten, wordt de kust op sterkte gehouden.
Dit zand wordt gewonnen in speciale ‘zandwinvakken’ in de Noordzee, op minimaal 20 meter waterdiepte, zo’n 10 kilometer van de kust. "Die winning brengt wel schade toe aan het leven in en op de zeebodem. Schelpen, wormen, zeesterren en vissen worden opgezogen en gaan dood."
"Ook zorgt het voor vertroebeling van het water, met als mogelijk resultaat een negatief effect op de groei van algen: de basis van de mariene voedselketen. Daarnaast verandert de leefomgeving van dieren, omdat de korrelgrootte van het zand verandert."
Nog weinig kennis
Dat hoeft niet altijd erg te zijn en sommige soorten herstellen snel, zegt Damsma. "Maar we weten nog te weinig over welke soorten op welk moment waar aanwezig zijn. Dat is voor ons ook het belang van dit onderzoek: we willen het ecosysteem beter leren kennen, zodat we er rekening mee kunnen houden. En niet rücksichtslos zand gaan winnen als we daar behoefte aan hebben."
Het onderzoek, waaraan ook baggeraars Boskalis en Van Oord meebetalen, is afgelopen najaar begonnen. Damsma verwacht dat het zeker tot 2027 duurt voordat de eindresultaten bekend zijn. "Tot die tijd hebben we, zoals het nu lijkt, niet enorm veel extra zand nodig."
LEES OOK
H2O actueel: Is de Noordzee groot genoeg?
H2O actueel: 'Technisch kan Nederland een zeespiegelstijging tot 3 meter aan'
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.