Het idee voor een regenwatertoilet heeft de 50-literhuis challenge gewonnen. De challenge was opgezet voor ondernemers met concrete ideeën om drinkwater te besparen in en om het huis.

Emilie Buist 180 vk 2 Emilie BuistDe wedstrijd was een initiatief van de 50-Literhuis Coalitie. Dit is een samenwerkingsverband van advies -en ingenieursbureau Arcadis, drinkwaterbedrijf Dunea, fieldlab The Green Village en het innovatieprogramma VPdelta voor klimaatadaptatie en waterinnovatie, verbonden aan de TU Delft. “We willen innovaties stimuleren om te komen tot een drinkwaterverbruik van 50 liter per persoon per dag, in plaats van de huidige 120 liter.” ”, vertelt Emilie Buist. Ze is als programmamanager waterinnovatie van VPdelta betrokken bij de challenge.

“We waren al een jaar bezig met de coalitie en het onderwerp, maar met de challenge wilden we de oplossingsrichtingen echt concretiseren”, vervolgt Buist. “Dus als we grijs water willen hergebruiken, hoe kan dat dan precies. Of als we voor sommige toepassingen regenwater willen inzetten in plaats van drinkwater, welke tools kunnen we dan nemen?”

Met die vraag in het achterhoofd nodigde de 50-Literhuis Coalitie ondernemers uit om hun idee te pitchen. “Er waren uiteindelijk acht inzendingen. Sommige ideeën draaiden het beperken van het drinkwatergebruik, andere zoals de uiteindelijke winnaar Pim Wijnakker, om de inzet van regenwater als vervangende waterbron.”

De keuze viel uiteindelijk op het regenwatertoilet. Volgens de jury kan dit systeem potentieel 30% kraanwater besparen, is het goed opschaalbaar en kan het zowel worden toegepast in nieuwe als bestaande bouw. Buist: “De winnaar kan zijn concept nu een jaar lang testen in een echte woning in The Green Village. We zijn heel benieuwd wat deze praktische ervaringen op zullen leveren bij het verder verfijnen van dit idee.”

De winnaar en de ondernemers die op de tweede en derde plek eindigden, worden opgenomen in de portfolio van VP Delta, bedoeld om innovaties en andere stakeholders aan elkaar te koppelen, en ontvangen ook een jaar ondersteuning en advies van experts van de coalitiepartners. “Aan de challenge deden acht individuele ondernemers met acht ideeën mee. Maar al tijdens de finalemiddag zagen we combinaties ontstaan. Want het ene idee sluit het andere idee absoluut niet uit. Sterker nog, alle ideeën zijn nodig als we een waterbewuste maatschappij willen creëren.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht op de website van The Green Valley over de challenge

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    E. van Dishoeck · 1 years ago
    Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!