secundair logo knw 1

Straks gefilterd regenwater gebruikt (foto: Dick Aalders/Flickr)

Vlak voor stadion Het Kasteel van Sparta komt een ondergrondse waterbuffer. Met het opgeslagen regenwater wordt de grasmat van de Rotterdamse voetbalclub besproeid.

De waterbuffer onder de grond gaat wateroverlast in de wijk Spangen tegen, als het hard regent. Want regenwater kan nu niet goed weg, omdat deze wijk laag is gelegen en weinig groen heeft. De werkzaamheden beginnen half maart en duren tot eind mei. De buffer wordt aangelegd in een zandlaag op zeventien tot dertig meter diepte. De installatie zal bestaan uit een ondergrondse waterberging in de vorm van kratten van ongeveer duizend kubieke meter en een diepe bron in de bodem.

Met behulp van een filter met planten die in grote bakken staan wordt het regenwater gezuiverd, alvorens te worden opgeslagen. Sparta gaat het gefilterde regenwater gebruiken voor het besproeien van het kunstgrasveld in het voetbalstadion. Dan is minder kraanwater nodig. Boven de wateropvang komt een Cruyff Court waar jongeren kunnen voetballen.

De ondergrondse waterbuffer is een nieuwe technologie die uit de glastuinbouw komt. Voor de stedelijke omgeving is zo’n installatie bijzonder; het gaat om een proef in het kader van het project Urban Waterbuffer. Bij de buffer in de buurt van het Sparta Stadion werken onder meer de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf samen.

Lees meer over de waterbuffer in Rotterdam.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.