Vlak voor stadion Het Kasteel van Sparta komt een ondergrondse waterbuffer. Met het opgeslagen regenwater wordt de grasmat van de Rotterdamse voetbalclub besproeid.
De waterbuffer onder de grond gaat wateroverlast in de wijk Spangen tegen, als het hard regent. Want regenwater kan nu niet goed weg, omdat deze wijk laag is gelegen en weinig groen heeft. De werkzaamheden beginnen half maart en duren tot eind mei. De buffer wordt aangelegd in een zandlaag op zeventien tot dertig meter diepte. De installatie zal bestaan uit een ondergrondse waterberging in de vorm van kratten van ongeveer duizend kubieke meter en een diepe bron in de bodem.
Met behulp van een filter met planten die in grote bakken staan wordt het regenwater gezuiverd, alvorens te worden opgeslagen. Sparta gaat het gefilterde regenwater gebruiken voor het besproeien van het kunstgrasveld in het voetbalstadion. Dan is minder kraanwater nodig. Boven de wateropvang komt een Cruyff Court waar jongeren kunnen voetballen.
De ondergrondse waterbuffer is een nieuwe technologie die uit de glastuinbouw komt. Voor de stedelijke omgeving is zo’n installatie bijzonder; het gaat om een proef in het kader van het project Urban Waterbuffer. Bij de buffer in de buurt van het Sparta Stadion werken onder meer de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf samen.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.