secundair logo knw 1

Straks gefilterd regenwater gebruikt (foto: Dick Aalders/Flickr)

Vlak voor stadion Het Kasteel van Sparta komt een ondergrondse waterbuffer. Met het opgeslagen regenwater wordt de grasmat van de Rotterdamse voetbalclub besproeid.

De waterbuffer onder de grond gaat wateroverlast in de wijk Spangen tegen, als het hard regent. Want regenwater kan nu niet goed weg, omdat deze wijk laag is gelegen en weinig groen heeft. De werkzaamheden beginnen half maart en duren tot eind mei. De buffer wordt aangelegd in een zandlaag op zeventien tot dertig meter diepte. De installatie zal bestaan uit een ondergrondse waterberging in de vorm van kratten van ongeveer duizend kubieke meter en een diepe bron in de bodem.

Met behulp van een filter met planten die in grote bakken staan wordt het regenwater gezuiverd, alvorens te worden opgeslagen. Sparta gaat het gefilterde regenwater gebruiken voor het besproeien van het kunstgrasveld in het voetbalstadion. Dan is minder kraanwater nodig. Boven de wateropvang komt een Cruyff Court waar jongeren kunnen voetballen.

De ondergrondse waterbuffer is een nieuwe technologie die uit de glastuinbouw komt. Voor de stedelijke omgeving is zo’n installatie bijzonder; het gaat om een proef in het kader van het project Urban Waterbuffer. Bij de buffer in de buurt van het Sparta Stadion werken onder meer de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf samen.

Lees meer over de waterbuffer in Rotterdam.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?