secundair logo knw 1

Straks gefilterd regenwater gebruikt (foto: Dick Aalders/Flickr)

Vlak voor stadion Het Kasteel van Sparta komt een ondergrondse waterbuffer. Met het opgeslagen regenwater wordt de grasmat van de Rotterdamse voetbalclub besproeid.

De waterbuffer onder de grond gaat wateroverlast in de wijk Spangen tegen, als het hard regent. Want regenwater kan nu niet goed weg, omdat deze wijk laag is gelegen en weinig groen heeft. De werkzaamheden beginnen half maart en duren tot eind mei. De buffer wordt aangelegd in een zandlaag op zeventien tot dertig meter diepte. De installatie zal bestaan uit een ondergrondse waterberging in de vorm van kratten van ongeveer duizend kubieke meter en een diepe bron in de bodem.

Met behulp van een filter met planten die in grote bakken staan wordt het regenwater gezuiverd, alvorens te worden opgeslagen. Sparta gaat het gefilterde regenwater gebruiken voor het besproeien van het kunstgrasveld in het voetbalstadion. Dan is minder kraanwater nodig. Boven de wateropvang komt een Cruyff Court waar jongeren kunnen voetballen.

De ondergrondse waterbuffer is een nieuwe technologie die uit de glastuinbouw komt. Voor de stedelijke omgeving is zo’n installatie bijzonder; het gaat om een proef in het kader van het project Urban Waterbuffer. Bij de buffer in de buurt van het Sparta Stadion werken onder meer de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf samen.

Lees meer over de waterbuffer in Rotterdam.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!