0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De omzet van de maritieme sector is afgelopen jaar met 3 procent gegroeid. De havens zitten al jaren in de lift en ook met de waterbouw ging het in 2017 goed. De scheepsbouw en de offshore hebben het daarentegen nog steeds moeilijk. De werkgelegenheid in de sector daalde heel licht.

Dit blijkt uit de Maritieme Monitor die het onderzoeks- en beleidsadviesbureau Ecorys heeft opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De maritieme sector vertoont tekenen van herstel na het zwakke jaar 2016, toen er geen groei was. De totale directe en indirecte omzet bedroeg in 2017 ruim 55 miljard euro, een toename met 3 procent. De sector draagt 3,1 procent van het bruto binnenlands product in Nederland bij. De export was afgelopen jaar een kleine 26 miljard euro.

De omzetgroei is niet terug te zien in de directe werkgelegenheid in de sector. Die daalde juist een beetje met een half procent. In 2017 werkten grofweg 260 duizend medewerkers in het maritieme cluster, waarvan 167 duizend in de maritieme sector zelf. De groei van de werkgelegenheid in de havens springt eruit. Die is sinds 2006 met bijna 30 procent gestegen.

Grote verschillen binnen sector
De sector is van enorm belang voor de Nederlandse economie, merkte minister Cora van Nieuwenhuizen op tijdens het Maritime Awards Gala van maandag waar zij de monitor presenteerde. “Het zijn dit jaar gelukkig wat vrolijker berichten dan vorig jaar. Het gaat iets beter met de branche, al geldt dat nog niet voor alle sectoren.”

Ondanks de stijging van de omzet blijft de maritieme sector volgens de minister achter bij de groei van de Nederlandse economie. “Het lijkt erop dat bedrijven na het zwakke jaar 2016 hebben geïnvesteerd in omzetgroei en niet zozeer in uitbreiding van personeel of direct herstel van de winst. Ook zijn er binnen de sector grote verschillen. De havens doen het al jaren goed, de scheepsbouw en de offshore hebben het moeilijk.”

Goed jaar voor waterbouw
De Maritieme Monitor geeft een beeld van de belangrijkste ontwikkelingen in de elf onderdelen van de branche. Waterbouw is er een van. Het gaat goed met de ongeveer tweehonderd bedrijven. De omzet, export, productiewaarde, toegevoegde waarde en werkgelegenheid stegen in 2017 alle met afgerond 5 procent. De totale omzet is bijna 1,8 miljard euro. Na oplevering van de Tweede Maasvlakte en enkele kustbeschermingsprojecten is de exportmarkt voor de waterbouw nog belangrijker geworden.

Er zijn naar schatting 6.300 mensen werkzaam in de waterbouw. Indirect komen daar nog zo’n 9.100 mensen bij. De werkgelegenheid heeft zich hersteld na een flinke daling in 2016. De arbeidsmarkt wordt als krap omschreven. De personeelsbehoefte heeft te maken met zowel de groei als de vergrijzing. De waterbouwers verwachten dat in de periode 2018-2023 ongeveer 4.500 nieuwe mensen nodig zijn.

 

MEER INFORMATIE
Bericht ministerie van IenW
Maritieme Monitor
Havenmonitor

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het