0
0
0
s2smodern

De omzet van de maritieme sector is afgelopen jaar met 3 procent gegroeid. De havens zitten al jaren in de lift en ook met de waterbouw ging het in 2017 goed. De scheepsbouw en de offshore hebben het daarentegen nog steeds moeilijk. De werkgelegenheid in de sector daalde heel licht.

Dit blijkt uit de Maritieme Monitor die het onderzoeks- en beleidsadviesbureau Ecorys heeft opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De maritieme sector vertoont tekenen van herstel na het zwakke jaar 2016, toen er geen groei was. De totale directe en indirecte omzet bedroeg in 2017 ruim 55 miljard euro, een toename met 3 procent. De sector draagt 3,1 procent van het bruto binnenlands product in Nederland bij. De export was afgelopen jaar een kleine 26 miljard euro.

De omzetgroei is niet terug te zien in de directe werkgelegenheid in de sector. Die daalde juist een beetje met een half procent. In 2017 werkten grofweg 260 duizend medewerkers in het maritieme cluster, waarvan 167 duizend in de maritieme sector zelf. De groei van de werkgelegenheid in de havens springt eruit. Die is sinds 2006 met bijna 30 procent gestegen.

Grote verschillen binnen sector
De sector is van enorm belang voor de Nederlandse economie, merkte minister Cora van Nieuwenhuizen op tijdens het Maritime Awards Gala van maandag waar zij de monitor presenteerde. “Het zijn dit jaar gelukkig wat vrolijker berichten dan vorig jaar. Het gaat iets beter met de branche, al geldt dat nog niet voor alle sectoren.”

Ondanks de stijging van de omzet blijft de maritieme sector volgens de minister achter bij de groei van de Nederlandse economie. “Het lijkt erop dat bedrijven na het zwakke jaar 2016 hebben geïnvesteerd in omzetgroei en niet zozeer in uitbreiding van personeel of direct herstel van de winst. Ook zijn er binnen de sector grote verschillen. De havens doen het al jaren goed, de scheepsbouw en de offshore hebben het moeilijk.”

Goed jaar voor waterbouw
De Maritieme Monitor geeft een beeld van de belangrijkste ontwikkelingen in de elf onderdelen van de branche. Waterbouw is er een van. Het gaat goed met de ongeveer tweehonderd bedrijven. De omzet, export, productiewaarde, toegevoegde waarde en werkgelegenheid stegen in 2017 alle met afgerond 5 procent. De totale omzet is bijna 1,8 miljard euro. Na oplevering van de Tweede Maasvlakte en enkele kustbeschermingsprojecten is de exportmarkt voor de waterbouw nog belangrijker geworden.

Er zijn naar schatting 6.300 mensen werkzaam in de waterbouw. Indirect komen daar nog zo’n 9.100 mensen bij. De werkgelegenheid heeft zich hersteld na een flinke daling in 2016. De arbeidsmarkt wordt als krap omschreven. De personeelsbehoefte heeft te maken met zowel de groei als de vergrijzing. De waterbouwers verwachten dat in de periode 2018-2023 ongeveer 4.500 nieuwe mensen nodig zijn.

 

MEER INFORMATIE
Bericht ministerie van IenW
Maritieme Monitor
Havenmonitor

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.