secundair logo knw 1

De Drentsche Aa | Foto Jiří Komárek Wikimedia Commons

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voerde in 2022 meer dan 500 controles uit naar de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Twee derde van de geïnspecteerde telers houdt zich aan de regels. Een derde doet dat niet. De NVWA vindt dat zorgwekkend. Branchevereniging LTO noemt dit percentage niet representatief voor de gehele sector.

De inspecties van de NVWA vonden onder andere plaats in de akkerbouw, bloembollenteelt, fruitteelt en groenteteelt. Er werd gecontroleerd op de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Dat uit de inspecties bleek dat een derde van de telers zich niet aan de regels houdt, baart de NVWA zorgen omdat er risico’s voor mens, dier en milieu kunnen ontstaan, met name ook voor de waterkwaliteit. Ook constateert de autoriteit al langer een lage naleving op het gebied van gewasbescherming. Volgens de NVWA duidt dit op een structureel probleem.

Daarom kijkt de voedsel- en warenautoriteit naar nieuwe controlevormen, bijvoorbeeld in samenwerking met waterschappen. Ook wordt bezien of het mogelijk is strengere straffen op te leggen. Over de situatie wil de NVWA in gesprek met de brancheorganisaties.

Branchevereniging LTO laat in een reactie weten het door de NVWA vastgestelde percentage niet representatief voor de gehele sector te vinden. De LTO schrijft dat de NVWA haar controles mede baseert op een risicobenadering, ‘zoals herhalingsbezoeken van bedrijven die eerder beboet zijn of gerichte meldingen.’

LTO schrijft verder het belangrijk te vinden dat iedereen zich houdt aan de geldende regels bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. De brancheorganisatie pleit voor vereenvoudigde regelgeving om de naleving eenvoudiger te maken en zet in op het vergroten van de bewustwording en kennisstand van telers en tuinders.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    H. Laros · 6 months ago
    Dit is een zwart-wit analyse uitkomst van de NVWA.Niet zo lang geleden werd ook zo’n enquete online uitgevoerd en concludeerde men een kennis leemte bij de gebruikers. Daarbij hadden ze zich achter de oren moeten krabben en concluderen dat het geen realistische uitslag was. Alle gebruikers zijn gecertificeerd en hebben voldoende kennis van hun specifieke middelen gebruik en toepassing inclusief regelgeving. Dat kennisniveau is hoger dan bij de NVWA-inspecteurs dat verzeker ik u.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.