secundair logo knw 1

De kleiblokken uit Groningen zijn aangekomen bij Deltares in Delft. Foto Noorderzijlvest

Op drie verschillende manieren test Waterschap Noorderzijlvest deze zomer of de klei uit de zeedijk bij Bierum erosiebestendig is. Dat gebeurt in de Deltagoot in Delft, met kleine proeven ter plekke en met de nieuwe borehole erosion-test van Fugro. De resultaten moeten de dijkversterking in heel Nederland goedkoper en duurzamer maken.

0607 Jan Willem NieuwenhuisJan-Willem NieuwenhuisVoor de proeven in de Deltagoot van onderzoeksinstituut Deltares zijn eind juni dertig grote blokken klei naar Delft gebracht. Die zijn gestoken uit de zeedijk bij Bierum, vertelt beleidsadviseur waterveiligheid Jan-Willem Nieuwenhuis van Noorderzijlvest. 

Daarnaast is nog losse klei uit de dijk gestoken om in de Deltagoot een dijk te kunnen opbouwen. In totaal gaat het om circa 120 kubieke meter die naar Delft is gegaan. "We testen daar de golfbelasting onder zeer extreme omstandigheden, op zowel klei met grasbekleiding als klei uit de kern."

De proef in de Deltagoot maakt deel uit van het ‘Onderzoek Erodeerbaarheid Klei’, dat uit drie verschillende onderdelen bestaat. Als tweede onderzoekt het waterschap de eigenschappen van negen verschillende kleisoorten op vier locaties langs de Waddenzee en Eems-Dollard. Dat gebeurt met klei die al in de Deltagoot is getest en waarvan de erodeerbaarheid dus bekend is.

"Dit doen we met simpele kleine proeven", verklaart Nieuwenhuis. "Zo voeren we boringen uit om monsters te verkrijgen voor proeven in een laboratorium, waarbij wordt gekeken naar onder andere de materiaalsamenstelling, de korreldiameterverdeling en de plasticiteitsindex."

Uitschuring
Door de uitkomsten van de proef in de Deltagoot te vergelijken met de resultaten van de kleine proeven, willen Noorderzijlvest en Deltares erachter komen welke kleine proeven, of combinaties daarvan, de erodeerbaarheid (‘slijtvastheid’) het best voorspellen. Die kunnen dan in de toekomst mogelijk gebruikt worden in plaats van de intensieve (en dure) testen in de Deltagoot.

Het derde onderdeel van het erodeerbaarheidsonderzoek is de borehole erosion-test van Fugro. Dit is een nieuwe test, die bedacht werd door Amerikaanse dijkenbouwers en verder ontwikkeld is door het Nederlandse ingenieursbureau. "Voor het eerst wordt die nu op een kering uitgevoerd", zegt Nieuwenhuis.

Bij deze test wordt een gat van 4 meter diep geboord, waarin gedurende 10 minuten met constante snelheid water gespoeld wordt. Daarbij wordt de vergroting van het boorgat door uitspoeling nauwkeurig gemeten. Per grondlaag wordt zo duidelijk hoe goed deze bestand is tegen uitschuring door stroming en golven.

Dijkversterkingen
De resultaten van het onderzoek, dat gesubsidieerd wordt door het Hoogwaterbeschermingsprogramma, zijn volgens Noorderzijlvest relevant voor heel Nederland. Voor de dijkversterkingen die de komende jaren op stapel staan, is immers veel klei nodig.

Het onderzoek moet inzicht bieden in hoeverre ‘gebiedseigen grond’ hiervoor bruikbaar. Dat bespaart transportkosten en beperkt de CO2-uitstoot, aldus de initiatiefnemers. In het najaar van 2024 worden de resultaten verwacht.

Eerder al liet Waterschap Hunze en Aa’s lokale klei in de Deltagoot testen met het oog op de zogenaamde Brede Groene Dijk langs de Dollard. Die klei kwam niet uit de dijk zelf, maar uit de kwelders voor de kust en uit havenslib.

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.