secundair logo knw 1

Onderzoekers, aannemers, waterschappers en vertegenwoordigers van het Hoogwaterbeschermingsprogramma kwamen gisteren bijeen om een kijkje te nemen bij de proefvakken | Foto POV-W

In de zeedijk tussen Westhoek en Zwarte Haan en de Noorderpier bij Harlingen worden in 6 proefvakken asfaltmengsels getest op duurzaamheid. De proef is een initiatief van de Projectoverstijgende Verkenning Waddenzeedijken (POV-W), een samenwerking tussen de drie noordelijke waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân.

De proefvlakken zijn gefreesd en worden de komende weken gevuld met innovatieve asfaltmengsels door de aannemers Boskalis, Abbink Terschelling, Heijmans en Strukton Civiel.

Zij gaan de uitdaging aan die Wetterskip Fryslân, trekker van dit onderzoek, afgelopen voorjaar aan de markt voorlegde: ‘Zijn er innovatieve asfaltmengsels, asfaltconstructies of aanbrengtechnieken die onze zeedijk sterker maken en klaar voor de toekomst?’

Nieuwe kijk
De noordelijke waterschappen hebben behoefte aan een nieuwe kijk op asfaltbekleding. De technieken en methoden voor asfaltbekledingen op dijken zijn in de afgelopen decennia weinig veranderd, aldus de waterschappen.

Dit terwijl veel van de asfaltbekleding op de Nederlandse dijken ouder is dan 30 jaar en mankementen begint te vertonen. Een deel van de bekleding is inmiddels afgekeurd. Ruim 500 kilometer Nederlandse dijk is (gedeeltelijk) geasfalteerd.

Het nu opgezette onderzoek moet zicht bieden op een sterkere en duurzamere asfaltbekleding die gebruikt kan worden voor versterking van de zeedijken. Er is een testmethode ontwikkeld om de verschillen in levensduur van de innovatieve asfaltmengsels vast te kunnen stellen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).