0
0
0
s2smodern

Deltares viert deze week met diverse activiteiten het tienjarig bestaan. Niet veranderd is dat het onafhankelijke kennisinstituut zich richt op de water- en ondergrondproblematiek in de volle breedte. Wel zijn er nieuwe uitdagingen, zoals duurzame energie gekoppeld aan bodem en water.

Het startschot voor de feestelijkheden werd afgelopen donderdag gegeven door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij onthulde bij haar werkbezoek aan de campus van Deltares in Delft het kunstwerk Delta van Ronald A. Westerhuis. De jubileumviering duurt nog tot en met dit weekend. Vandaag was er een symposium voor genodigden, vrijdag komen de relaties over de vloer en zaterdag is er een open dag voor het grote publiek tijdens de Dag van de Wetenschap.

De officiële start van Deltares was op 1 januari 2008. Het kennisinstituut ontstond door samenvoeging van de technologische onderzoeksinstellingen GeoDelft, TNO (ondergrondkant) en WL | Delft Hydraulics en een aantal specialistische diensten van Rijkswaterstaat. Bij de start werkten er achthonderd mensen en dat aantal is ongeveer hetzelfde gebleven.

Dare to share
Hans Vissers DeltaresStrategisch adviseur Hans Vissers (foto) die uit de hoek van Rijkswaterstaat komt, is een van de medewerkers van het eerste uur. Hij heeft het over een geslaagde fusie. “Hoe vaak zie je zo’n samenvoeging niet binnen een paar jaar misgaan? Er was eerst weerstand bij de deelnemende partijen, maar daarna is het alleen maar crescendo gegaan.”

Ook de buitenwereld reageerde aanvankelijk wantrouwend. “Deltares was toch de ‘new kid on the block’. We hebben vanaf het begin ingezet op intensieve samenwerking met onder meer het bedrijfsleven. Deze strategie is een succes. Ons uitgangspunt is ‘dare to share’. Dat wordt erg gewaardeerd, ook internationaal.”

Deltares is een onafhankelijk toegepast kennisinstituut op het gebied van water en ondergrond. “Wij bestuderen de water- en ondergrondproblematiek in de volle breedte”, zegt Vissers. “Deze scope is in tien jaar niet veranderd. Wel zijn we in de loop der tijd ons bij de advisering en het onderzoek meer gaan richten op de maatschappelijke impact. Ook is de complexiteit van de institutionele omgeving en de kenniswereld toegenomen.”

Werk voor Deltaprogramma
Vissers vindt het werk dat Deltares doet voor het Deltaprogramma, heel belangrijk. “Wij zijn een steun en toeverlaat voor de deltacommissaris, zowel op het terrein van waterveiligheid als op het terrein van zoetwater. Een hoogtepunt is dat we op basis van onderzoek nieuwe veiligheidsnormen hebben ontwikkeld. Dat heeft de BV Nederland een paar miljard euro gescheeld. Wat betreft hardware wil ik de Deltagoot noemen. Deze testfaciliteit ondersteunt ons werk in binnen- en buitenland.”

Deltares heeft volgens Vissers het ambitieuze doel om wereldwijd een belangrijk kennisinstituut te zijn. Deltares is onder meer betrokken bij projecten voor de kustbescherming en het tegengaan van bodemdaling in Jakarta en voor de polderontwikkeling in Singapore. “We zijn nu ook het voorportaal van het Nederlandse bedrijfsleven bij een groot masterplan voor Manilla Bay. Met dit soort projecten kunnen we onze meerwaarde laten zien.”

Kennisbasis veiliggesteld
Twee jaar na de oprichting kreeg Deltares te maken met forse bezuinigingen op de rijkssubsidie. Het bedrag werd in een aantal jaar ongeveer gehalveerd, vertelt Vissers. “Ik zou het geen dieptepunt willen noemen, maar het was wel echt problematisch. We kwamen een beetje onder het niveau dat verantwoord was en merkten dat we inteerden op kennis. Het huidige kabinet heeft de financiering voor een belangrijk deel gerepareerd. Daarmee is onze kennisbasis voor de toekomst veiliggesteld.”

Deltares pakt de komende jaren volgens Vissers geen inhoudelijk nieuwe thema’s op, maar er komen wel andere onderwerpen bij. “Vraagstukken in verband met klimaat worden steeds belangrijker, zoals duurzame energie gekoppeld aan bodem en water. We gaan ons ook meer bezighouden met echte langetermijnvraagstukken, onder meer de gevolgen van de zeespiegelstijging. Deltares is adviseur geworden van de Verenigde Naties en supranationale organisaties. Deze uitdagingen zijn nieuw, maar wel in lijn met wat we al deden.”

Meer informatie

Bericht Deltares over bezoek van minister

Bericht over open dag a.s. zaterdag

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het artikel van het hergebruik van gezuiverd water is niet nieuw. 20 jaar geleden ben ik afgestudeerd op dit onderwerp. Dat was blijkbaar te vroeg want zelfs mijn eigen Waterschap Veluwe pikte het idee tegen verdroging niet op. Waarom is nooit duidelijk geworden maar politieke invloed had het zeker. Jammer dat het artikel doet voorkomen alsof het echt nieuw is. Hopelijk zijn de bedenkers van nu ook eens bereid ideeen van anderen ook te gebruiken. We besparen ons allemaal een hoop tijd. De finesses zullen we zeker moeten uitwerken maar alles overnieuw doen lijkt me niet handig toch. De ego's zullen dat best lastig vinden, maar stap er overheen en maak er gebruik van. Dat alleen komt ons allen te goede lijkt me.
Gr Hans Valk. Nu gepensioneerd.
Gezuiverd afvalwater is niet zomaar 'zuiver genoeg' om maar overal in de bodem te infiltreren. Verwijdering van bestrijdingsmiddelen en afbraakproducten van geneesmiddelen met ozon en UV is wel het minste dat nodig is om gezuiverd afvalwater direct te kunnen hergebruiken. Dit aspect ontbreekt nog in deze studie!
Goed te lezen, waardering voor goede resultaat en vertrouwen.
Natuurlijk heb ik altijd een paar vragen. De elektrainbreng is hoger, wordt gezegd. Wat is dat kwantitatief?
Verder, hoe ga je om met regenweer omstandigheden? Nu zegt de schets een eenvoudige bypass, maar wat voor effect heeft dat op lozingskwaliteit?
Groet en succes
Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat is ook weer winst.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.