secundair logo knw 1

Minister Cora van Nieuwenhuizen onthult het nieuwe kunstwerk dat het deltagebied van een rivier verbeeldt (foto: Deltares)

Deltares viert deze week met diverse activiteiten het tienjarig bestaan. Niet veranderd is dat het onafhankelijke kennisinstituut zich richt op de water- en ondergrondproblematiek in de volle breedte. Wel zijn er nieuwe uitdagingen, zoals duurzame energie gekoppeld aan bodem en water.

Het startschot voor de feestelijkheden werd afgelopen donderdag gegeven door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij onthulde bij haar werkbezoek aan de campus van Deltares in Delft het kunstwerk Delta van Ronald A. Westerhuis. De jubileumviering duurt nog tot en met dit weekend. Vandaag was er een symposium voor genodigden, vrijdag komen de relaties over de vloer en zaterdag is er een open dag voor het grote publiek tijdens de Dag van de Wetenschap.

De officiële start van Deltares was op 1 januari 2008. Het kennisinstituut ontstond door samenvoeging van de technologische onderzoeksinstellingen GeoDelft, TNO (ondergrondkant) en WL | Delft Hydraulics en een aantal specialistische diensten van Rijkswaterstaat. Bij de start werkten er achthonderd mensen en dat aantal is ongeveer hetzelfde gebleven.

Dare to share
Hans Vissers DeltaresStrategisch adviseur Hans Vissers (foto) die uit de hoek van Rijkswaterstaat komt, is een van de medewerkers van het eerste uur. Hij heeft het over een geslaagde fusie. “Hoe vaak zie je zo’n samenvoeging niet binnen een paar jaar misgaan? Er was eerst weerstand bij de deelnemende partijen, maar daarna is het alleen maar crescendo gegaan.”

Ook de buitenwereld reageerde aanvankelijk wantrouwend. “Deltares was toch de ‘new kid on the block’. We hebben vanaf het begin ingezet op intensieve samenwerking met onder meer het bedrijfsleven. Deze strategie is een succes. Ons uitgangspunt is ‘dare to share’. Dat wordt erg gewaardeerd, ook internationaal.”

Deltares is een onafhankelijk toegepast kennisinstituut op het gebied van water en ondergrond. “Wij bestuderen de water- en ondergrondproblematiek in de volle breedte”, zegt Vissers. “Deze scope is in tien jaar niet veranderd. Wel zijn we in de loop der tijd ons bij de advisering en het onderzoek meer gaan richten op de maatschappelijke impact. Ook is de complexiteit van de institutionele omgeving en de kenniswereld toegenomen.”

Werk voor Deltaprogramma
Vissers vindt het werk dat Deltares doet voor het Deltaprogramma, heel belangrijk. “Wij zijn een steun en toeverlaat voor de deltacommissaris, zowel op het terrein van waterveiligheid als op het terrein van zoetwater. Een hoogtepunt is dat we op basis van onderzoek nieuwe veiligheidsnormen hebben ontwikkeld. Dat heeft de BV Nederland een paar miljard euro gescheeld. Wat betreft hardware wil ik de Deltagoot noemen. Deze testfaciliteit ondersteunt ons werk in binnen- en buitenland.”

Deltares heeft volgens Vissers het ambitieuze doel om wereldwijd een belangrijk kennisinstituut te zijn. Deltares is onder meer betrokken bij projecten voor de kustbescherming en het tegengaan van bodemdaling in Jakarta en voor de polderontwikkeling in Singapore. “We zijn nu ook het voorportaal van het Nederlandse bedrijfsleven bij een groot masterplan voor Manilla Bay. Met dit soort projecten kunnen we onze meerwaarde laten zien.”

Kennisbasis veiliggesteld
Twee jaar na de oprichting kreeg Deltares te maken met forse bezuinigingen op de rijkssubsidie. Het bedrag werd in een aantal jaar ongeveer gehalveerd, vertelt Vissers. “Ik zou het geen dieptepunt willen noemen, maar het was wel echt problematisch. We kwamen een beetje onder het niveau dat verantwoord was en merkten dat we inteerden op kennis. Het huidige kabinet heeft de financiering voor een belangrijk deel gerepareerd. Daarmee is onze kennisbasis voor de toekomst veiliggesteld.”

Deltares pakt de komende jaren volgens Vissers geen inhoudelijk nieuwe thema’s op, maar er komen wel andere onderwerpen bij. “Vraagstukken in verband met klimaat worden steeds belangrijker, zoals duurzame energie gekoppeld aan bodem en water. We gaan ons ook meer bezighouden met echte langetermijnvraagstukken, onder meer de gevolgen van de zeespiegelstijging. Deltares is adviseur geworden van de Verenigde Naties en supranationale organisaties. Deze uitdagingen zijn nieuw, maar wel in lijn met wat we al deden.”

Meer informatie

Bericht Deltares over bezoek van minister

Bericht over open dag a.s. zaterdag

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.