Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN hebben hun samenwerking bij de verwijdering van microverontreinigingen zoals medicijnresten vernieuwd. Zij gaan een demonstratie-installatie en een pilotinstallatie plaatsen op rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof. Hierbij wordt de ozontechniek toegepast.

Jojanneke van Mourik 2Jojanneke van MourikHet gaat om een nieuwe fase in het project Ge(O)zond Water, winnaar van de Waterinnovatieprijs 2017. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en PWN zetten in op het verwijderen van microverontreinigingen uit gezuiverd afvalwater met behulp van drinkwatertechnologieën. “Samen werken we actief aan een schonere bron”, licht communicatieadviseur Jojanneke van Mourik van PWN toe. “Als het gezuiverde afvalwater nog schoner wordt, wordt het IJsselmeer - onze belangrijkste drinkwaterbron - ook schoner. In een ideale wereld van een schoon IJsselmeer zijn de zuiveringsinspanningen laag.”

Testfase vier tot zes jaar
De twee partijen hebben een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst getekend. Zij plaatsen een demonstratie-installatie en een pilotinstallatie op rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof (in de gemeente Medemblik). Hiervoor wordt een proevenloods gebouwd. PWN en HHNK denken dat voor de testfase vier tot zes jaar nodig zal zijn, vertelt Van Mourik. “Als het project succesvol blijkt, streven we naar grootschalige productie van gezuiverd afvalwater voor hoogwaardig hergebruik. Tegen die tijd zal duidelijk worden wat hiervoor de mogelijkheden zijn.”

 'In een ideale wereld van een schoon IJsselmeer zijn de zuiveringsinspanningen laag'

De afgelopen jaren zijn op rwzi Wervershoof al in een kleinschalige installatie praktijkproeven uitgevoerd. Daarbij zijn met succes ozon en keramische membranen ingezet om medicijnresten, bestrijdingsmiddelen, virussen en antibioticaresistente bacteriën te verwijderen. De resultaten zijn beschreven door wateronderzoeksinstituut KWR in het kader van het TKI-onderzoek Sluiten van de waterketen in Noord-Holland en door Bram Delfos (Wetsus / Wageningen University & Research) in zijn afstudeeronderzoek.

Water met ozon behandeld
Het bedrijf ELIQUO Water & Energy gaat in opdracht van HHNK de demonstratie-installatie en de proevenloods bouwen. De installatie kan zevenhonderd kubieke meter water per uur aan. Microverontreinigingen worden in eerste instantie alleen met ozon verwijderd. De bedoeling is om diverse inbrengsystemen uit te proberen. Van Mourik daarover: “Met de demo-installatie voor de verwijdering van microverontreinigingen lopen we in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vooruit op nieuwe regelgeving.”

Een aandachtspunt bij de ozonbehandeling is de vorming van bromaat. Deze verdacht carcinogene stof wordt geproduceerd door de reactie van ozon met bromide. Dat is een risico als er relatief veel bromide in afvalwater zit. Uit het eerdere onderzoek op rwzi Wervershoof blijkt dat dan geavanceerde oxidatie, een combinatie van ozon en waterstofperoxide, soelaas kan bieden. Dit is volgens Van Mourik een optie als bromaatvorming een niet goed te controleren probleem vormt. “Dan houden wij geavanceerde oxidatie achter de hand. Als we de ecotoxiciteit door metabolieten niet onder controle kunnen krijgen, kijken we naar nageschakelde biologische filters.”

Nog verdere zuivering
De pilotinstallatie na de demonstratie-installatie zuivert het water nog verder. Er kan vijf kubieke meter water per uur worden behandeld. PWN richt deze installatie in.Van Mourik: “We maken gebruik van een multibarrière. Die bestaat uit geavanceerde oxidatie met ozon voor de vergaande afbraak van microverontreinigingen, inline coagulatie voor de bescherming van membranen en keramische membranen voor de verwijdering van onder andere bacteriën en virussen. Als dit niet voldoende is, kan er een extra stap worden toegevoegd. Dan denken we aan biologische actieve koolfiltratie of ultraviolet desinfectie of een combinatie van beide.”

HHNK en PWN voeren op rwzi Wervershoof ook een TKI-project uit om de uitstroom van microplastics via effluent naar oppervlaktewater te voorkomen. Zij werken daarbij samen met The Great Bubble Barrier, PWNT en KWR. “Ook hier zoeken we actief naar oplossingen voor de verwijdering van stoffen die niet in het oppervlaktewater horen.”

 

MEER INFORMATIE
HHNK over de vernieuwde samenwerking
H2O-vakartikel over de eerdere testresultaten
Waterinnovatieprijs 2017 voor project Ge(O)zond
Bellenscherm tegen microplastics bij rwzi Wervershoof
Toepassing ozontechniek op rwzi Aarle-Rixtel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!