secundair logo knw 1

De nieuwe richtlijn stedelijk afvalwater is met een grote meerderheid van stemmen aangenomen in het Europees Parlement. Nu moet de Europese Raad het akkoord formeel goedkeuren voordat het in werking kan treden. De publicatie van de nieuwe regels wordt dit najaar verwacht.

Woensdag keurde het parlement met 481 stemmen voor, 79 tegen en 26 onthoudingen de nieuwe richtlijn goed. Inzet is om met herziening van de zuiveringsnormen de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

Volgens de nu aangenomen richtlijn zal tegen 2035 stedelijk afvalwater moeten worden gezuiverd van biologisch afbreekbaar organisch materiaal in installaties met een grootte van 1.000 inwonerequivalenten.

Tegen 2039 zal verwijdering van stikstof en fosfor uit afvalwater moeten worden toegepast in alle afvalwaterzuiveringsinstallaties met capaciteit van 150.000 i.e. en in 2045 in installaties met 10.000 i.e. en meer.

Een aanvullende behandeling waarbij een breed spectrum aan microverontreinigingen wordt verwijderd, zal tegen 2045 verplicht zijn voor alle installaties van meer dan 150.000 i.e. (en meer dan 10.000 i.e. op basis van een risicobeoordeling).

De wet voorziet ook in een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) voor farmaceuten en cosmeticafabrikanten. Dat betekent dat deze producenten ten minste 80 procent van de kosten moeten dekken die worden gemaakt om microverontreinigingen afkomstig van geneesmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging uit het afvalwater te halen. De dekking moet verder worden aangevuld met nationale financiering.

Volgens de vernieuwde richtlijn moeten de EU-landen ook hergebruik van gezuiverd afvalwater van alle stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties waar nodig bevorderen om waterschaarste te voorkomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.