secundair logo knw 1

De nieuwe richtlijn stedelijk afvalwater is met een grote meerderheid van stemmen aangenomen in het Europees Parlement. Nu moet de Europese Raad het akkoord formeel goedkeuren voordat het in werking kan treden. De publicatie van de nieuwe regels wordt dit najaar verwacht.

Woensdag keurde het parlement met 481 stemmen voor, 79 tegen en 26 onthoudingen de nieuwe richtlijn goed. Inzet is om met herziening van de zuiveringsnormen de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

Volgens de nu aangenomen richtlijn zal tegen 2035 stedelijk afvalwater moeten worden gezuiverd van biologisch afbreekbaar organisch materiaal in installaties met een grootte van 1.000 inwonerequivalenten.

Tegen 2039 zal verwijdering van stikstof en fosfor uit afvalwater moeten worden toegepast in alle afvalwaterzuiveringsinstallaties met capaciteit van 150.000 i.e. en in 2045 in installaties met 10.000 i.e. en meer.

Een aanvullende behandeling waarbij een breed spectrum aan microverontreinigingen wordt verwijderd, zal tegen 2045 verplicht zijn voor alle installaties van meer dan 150.000 i.e. (en meer dan 10.000 i.e. op basis van een risicobeoordeling).

De wet voorziet ook in een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) voor farmaceuten en cosmeticafabrikanten. Dat betekent dat deze producenten ten minste 80 procent van de kosten moeten dekken die worden gemaakt om microverontreinigingen afkomstig van geneesmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging uit het afvalwater te halen. De dekking moet verder worden aangevuld met nationale financiering.

Volgens de vernieuwde richtlijn moeten de EU-landen ook hergebruik van gezuiverd afvalwater van alle stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties waar nodig bevorderen om waterschaarste te voorkomen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.