Waterschappen zouden jongeren aan de slag moeten zetten met leuke en uitdagende opdrachten, zodat ze een beter beeld krijgen van de watersector. Daarvoor pleitte jeugddijkgraaf Steg Snelders (15) bij zijn installatie.
Steg kreeg op woensdag 8 maart de ambtsketen omgehangen door waarnemend dijkgraaf Huub Hieltjes (rechts op de foto), in het bijzijn van het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta. Hier is hij sinds 2015 jeugdbestuurder. Als jeugddijkgraaf wordt hij voorzitter van het jeugdwaterschap, de jongerendenktank van de Nederlandse waterschappen. Zijn benoeming geldt voor een jaar.
“Klimaatverandering is een serieuze zaak. Jongeren zouden moeten beseffen dat Nederland er zonder waterschappen heel anders zou uitzien. Maar wij willen ook graag dat jongeren in ons land bij hun studiekeuze technische opleidingen serieus meewegen. Dat ze gaan inzien dat werken in de watersector boeiend en afwisselend is. Daarvoor is het nodig dat jongeren weten wat ‘werken in het water’ inhoudt en weten wat een waterschap doet.”
Op dat punt is er nog heel wat werk aan de winkel, denk hij. “Waterschappen staan ver van jongeren af. Ze vinden ze niet sexy, maar saai en oerdegelijk. Het tegendeel is waar.” Het jeugdwaterschap adviseert de waterschappen graag over manieren om jongeren te bereiken. Niet met “saaie gastlessen” in ieder geval, benadrukt Steg. “Ze zijn op andere plekken en kanalen te vinden en willen actief bezig zijn. Daar gaan we graag met de waterschappen over in gesprek.”
Steg volgt Johannes van der Poel op, die het afgelopen jaar jeugddijkgraaf was en vlak voor zijn aftreden een ‘Pluim’ kreeg van de gemeente Ede. De gemeente reikt die uit voor jongeren die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...