secundair logo knw 1

Waterschappen zouden jongeren aan de slag moeten zetten met leuke en uitdagende opdrachten, zodat ze een beter beeld krijgen van de watersector. Daarvoor pleitte jeugddijkgraaf Steg Snelders (15) bij zijn installatie.

Steg kreeg op woensdag 8 maart de ambtsketen omgehangen door waarnemend dijkgraaf Huub Hieltjes (rechts op de foto), in het bijzijn van het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta. Hier is hij sinds 2015 jeugdbestuurder. Als jeugddijkgraaf wordt hij voorzitter van het jeugdwaterschap, de jongerendenktank van de Nederlandse waterschappen. Zijn benoeming geldt voor een jaar.

“Klimaatverandering is een serieuze zaak. Jongeren zouden moeten beseffen dat Nederland er zonder waterschappen heel anders zou uitzien. Maar wij willen ook graag dat jongeren in ons land bij hun studiekeuze technische opleidingen serieus meewegen. Dat ze gaan inzien dat werken in de watersector boeiend en afwisselend is. Daarvoor is het nodig dat jongeren weten wat ‘werken in het water’ inhoudt en weten wat een waterschap doet.”

Op dat punt is er nog heel wat werk aan de winkel, denk hij. “Waterschappen staan ver van jongeren af. Ze vinden ze niet sexy, maar saai en oerdegelijk. Het tegendeel is waar.” Het jeugdwaterschap adviseert de waterschappen graag over manieren om jongeren te bereiken. Niet met “saaie gastlessen” in ieder geval, benadrukt Steg. “Ze zijn op andere plekken en kanalen te vinden en willen actief bezig zijn. Daar gaan we graag met de waterschappen over in gesprek.”

Steg volgt Johannes van der Poel op, die het afgelopen jaar jeugddijkgraaf was en vlak voor zijn aftreden een ‘Pluim’ kreeg van de gemeente Ede. De gemeente reikt die uit voor jongeren die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.