In Utrecht is begonnen met de bouw van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In de installatie die in 2019 gereed is, wordt de Nereda-technologie toegepast.

Het startschot werd gisteren (15 mei) gegeven door burgemeester Jan van Zanen. Hij mocht de eerste paal slaan. De bouw duurt ongeveer twee jaar; De Stichtse Rijnlanden neemt de nieuwe installatie in 2019 in gebruik. Het project kost 145 miljoen euro.

De installatie wordt gebouwd door een consortium van Heijmans en GMB. De nieuwe rioolwaterzuivering komt te staan naast de huidige, verouderde installatie op het terrein aan het Zandpad in Utrecht. Deze zuiveringsinstallatie blijft zolang nog in bedrijf.

De rioolwaterzuivering in de Domstad is de grootste van De Stichtse Rijnlanden en een van de grootste zuiveringen in Nederland. Elke dag wordt 75 miljoen liter afvalwater gezuiverd. Wel zal de nieuwe rwzi beduidend minder ruimte innemen dan de bestaande, omdat de innovatieve Nereda-technologie wordt toegepast. Daardoor zijn de veertien nabezinktanks die nu op het terrein staan, niet meer nodig.

Op deze schaal is Nereda nog niet eerder in Nederland toegepast. De technologie is door RoyalHaskoningDHV ontwikkeld in samenwerking met een aantal waterschappen, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, TU Delft en technologiestichting STW. Aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, zuiveren het afvalwater. Het rioolslib en het schoongemaakte water zijn gemakkelijk van elkaar te scheiden; de slibkorrels zakken naar de bodem.

Deze biologische zuiveringstechnologie is schoner, efficiënter en goedkoper dan de huidige methode in Utrecht. De nieuwe installatie loost maar half zoveel fosfaat en stikstof en gebruikt dertig procent minder energie. In een recent verslag schrijft de Commissie m.e.r. dat de rwzi tot minder milieueffecten op de omgeving leidt en de kwaliteit van het te lozen water op de Vecht en de Oostelijke Vechtplassen verbetert.

Dijkgraaf Patrick Poelmann noemt het bouwen een flink karwei. “Maar als de nieuwe installatie straks in bedrijf is, heeft onze regio er een prachtige duurzame en energiezuinige rioolwaterzuivering bij. Die staat zeker dertig jaar lang garant voor zeer goed gezuiverd water. De Nereda-technologie biedt daarnaast mogelijkheden voor winning van grondstoffen uit het afvalwater. Het waterschap maakt zich hard om de mogelijkheden de komende jaren te gaan benutten!” Ook burgemeester Van Zanen uit zich positief: “Ik ben blij met de bouw van de nieuwe zuiveringsinstallatie, die het water nog schoner maakt en veel minder geluid en geur produceert.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.