In Utrecht is begonnen met de bouw van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In de installatie die in 2019 gereed is, wordt de Nereda-technologie toegepast.

Het startschot werd gisteren (15 mei) gegeven door burgemeester Jan van Zanen. Hij mocht de eerste paal slaan. De bouw duurt ongeveer twee jaar; De Stichtse Rijnlanden neemt de nieuwe installatie in 2019 in gebruik. Het project kost 145 miljoen euro.

De installatie wordt gebouwd door een consortium van Heijmans en GMB. De nieuwe rioolwaterzuivering komt te staan naast de huidige, verouderde installatie op het terrein aan het Zandpad in Utrecht. Deze zuiveringsinstallatie blijft zolang nog in bedrijf.

De rioolwaterzuivering in de Domstad is de grootste van De Stichtse Rijnlanden en een van de grootste zuiveringen in Nederland. Elke dag wordt 75 miljoen liter afvalwater gezuiverd. Wel zal de nieuwe rwzi beduidend minder ruimte innemen dan de bestaande, omdat de innovatieve Nereda-technologie wordt toegepast. Daardoor zijn de veertien nabezinktanks die nu op het terrein staan, niet meer nodig.

Op deze schaal is Nereda nog niet eerder in Nederland toegepast. De technologie is door RoyalHaskoningDHV ontwikkeld in samenwerking met een aantal waterschappen, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, TU Delft en technologiestichting STW. Aërobe bacteriën die groeien in compacte korrels, zuiveren het afvalwater. Het rioolslib en het schoongemaakte water zijn gemakkelijk van elkaar te scheiden; de slibkorrels zakken naar de bodem.

Deze biologische zuiveringstechnologie is schoner, efficiënter en goedkoper dan de huidige methode in Utrecht. De nieuwe installatie loost maar half zoveel fosfaat en stikstof en gebruikt dertig procent minder energie. In een recent verslag schrijft de Commissie m.e.r. dat de rwzi tot minder milieueffecten op de omgeving leidt en de kwaliteit van het te lozen water op de Vecht en de Oostelijke Vechtplassen verbetert.

Dijkgraaf Patrick Poelmann noemt het bouwen een flink karwei. “Maar als de nieuwe installatie straks in bedrijf is, heeft onze regio er een prachtige duurzame en energiezuinige rioolwaterzuivering bij. Die staat zeker dertig jaar lang garant voor zeer goed gezuiverd water. De Nereda-technologie biedt daarnaast mogelijkheden voor winning van grondstoffen uit het afvalwater. Het waterschap maakt zich hard om de mogelijkheden de komende jaren te gaan benutten!” Ook burgemeester Van Zanen uit zich positief: “Ik ben blij met de bouw van de nieuwe zuiveringsinstallatie, die het water nog schoner maakt en veel minder geluid en geur produceert.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.