secundair logo knw 1

Het Deltaprogramma 2017 kondigt de komst van een deltaplan voor ruimtelijke adaptatie aan. Hiermee wordt de toenemende wateroverlast door klimaatverandering aangepakt.

Traditiegetrouw is op Prinsjesdag de nieuwste editie van het Deltaprogramma gepresenteerd, alweer voor het zevende jaar op rij. Het belangrijkste nieuwtje is dat het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie erbij komt, naast de al bestaande deltaplannen voor waterveiligheid en zoetwater.
Dit is nodig vanwege de toenemende kans op wateroverlast, hitte en droogte door het veranderende klimaat, aldus deltacommissaris Wim Kuijken. "De urgentie van die thema's vind je terug in het huidige Deltaprogramma. Alle betrokken overheden gaan een gezamenlijk deltaplan opstellen om de aanpak voor een waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting van Nederland te versterken." Het plan zal volgend jaar worden gepresenteerd als onderdeel van het Deltaprogramma 2018.

Voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen juicht de komst van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie toe. "Wateroverlast is onze grootste zorg voor de komende jaren. Met vrijblijvende maatregelen komen we er niet. Een gezamenlijke aanpak is hard nodig."
De waterschappen zullen hieraan volgens Oosters een belangrijke bijdrage leveren. Hij verwacht ook extra inzet van Rijk en gemeenten. Oosters wijst erop dat het onmogelijk is om in de toekomst wateroverlast volledig te voorkomen. "We kunnen wel schade zoveel mogelijk beperken door slimmer te bouwen en te ontwerpen."

Het Deltaprogramma 2017 meldt over de bescherming tegen hoogwater dat de nieuwe wettelijke normen voor primaire waterkeringen waarschijnlijk op 1 januari 2017 in werking treden. En wat betreft de zorg voor voldoende zoetwater: de uitwerking en uitvoering van de maatregelen liggen op schema. Het Deltafonds bevat komend jaar 905 miljoen euro.

De onderzoeksinstituten KNMI, PBL en Deltares hebben een quick scan gedaan naar de houdbaarheid van de deltascenario's die uit 2013 stammen. Nieuwe inzichten zoals het Klimaatakkoord van Parijs uit december 2015 passen nog binnen de bandbreedte van deze scenario's. De instituten raden wel aan om in het Deltaprogramma niet te koersen op een of twee vastgestelde scenario's, maar er serieus rekening mee te houden dat ontwikkelingen sneller of langzamer gaan.
Meer informatie is te vinden op de site van de deltacommissaris.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.