Het Deltaprogramma 2017 kondigt de komst van een deltaplan voor ruimtelijke adaptatie aan. Hiermee wordt de toenemende wateroverlast door klimaatverandering aangepakt.

Traditiegetrouw is op Prinsjesdag de nieuwste editie van het Deltaprogramma gepresenteerd, alweer voor het zevende jaar op rij. Het belangrijkste nieuwtje is dat het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie erbij komt, naast de al bestaande deltaplannen voor waterveiligheid en zoetwater.
Dit is nodig vanwege de toenemende kans op wateroverlast, hitte en droogte door het veranderende klimaat, aldus deltacommissaris Wim Kuijken. "De urgentie van die thema's vind je terug in het huidige Deltaprogramma. Alle betrokken overheden gaan een gezamenlijk deltaplan opstellen om de aanpak voor een waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting van Nederland te versterken." Het plan zal volgend jaar worden gepresenteerd als onderdeel van het Deltaprogramma 2018.

Voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen juicht de komst van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie toe. "Wateroverlast is onze grootste zorg voor de komende jaren. Met vrijblijvende maatregelen komen we er niet. Een gezamenlijke aanpak is hard nodig."
De waterschappen zullen hieraan volgens Oosters een belangrijke bijdrage leveren. Hij verwacht ook extra inzet van Rijk en gemeenten. Oosters wijst erop dat het onmogelijk is om in de toekomst wateroverlast volledig te voorkomen. "We kunnen wel schade zoveel mogelijk beperken door slimmer te bouwen en te ontwerpen."

Het Deltaprogramma 2017 meldt over de bescherming tegen hoogwater dat de nieuwe wettelijke normen voor primaire waterkeringen waarschijnlijk op 1 januari 2017 in werking treden. En wat betreft de zorg voor voldoende zoetwater: de uitwerking en uitvoering van de maatregelen liggen op schema. Het Deltafonds bevat komend jaar 905 miljoen euro.

De onderzoeksinstituten KNMI, PBL en Deltares hebben een quick scan gedaan naar de houdbaarheid van de deltascenario's die uit 2013 stammen. Nieuwe inzichten zoals het Klimaatakkoord van Parijs uit december 2015 passen nog binnen de bandbreedte van deze scenario's. De instituten raden wel aan om in het Deltaprogramma niet te koersen op een of twee vastgestelde scenario's, maar er serieus rekening mee te houden dat ontwikkelingen sneller of langzamer gaan.
Meer informatie is te vinden op de site van de deltacommissaris.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.