secundair logo knw 1

De afgelopen zomer was extreem droog en de droogte houdt nog steeds aan. Uit een analyse van het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI) blijkt nu dat ook na een natte winter de grondwaterstanden komend voorjaar nog niet overal hersteld zullen zijn. Het risico op watertekorten lijkt daardoor in 2019 hoger te zijn dan gemiddeld.

Krijgen we normaal weer deze winter, dan zal de grondwaterstand in de zandgebieden in het oosten en zuiden van het land decimeters tot meer dan een meter lager zal zijn dan normaal in het voorjaar. Het lager gelegen westen van Nederland loopt minder risico. 

“Zelfs als de winter nat wordt, zullen er in een deel van de zandgebieden lagere grondwaterstanden zijn dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar,” zegt Timo Kroon. Kroon is onderzoeker bij Deltares en voerde de analyse voor het NHI uit. “Alleen bij een heel nat scenario, met veel regen, zal de grondwaterstand zich geheel herstellen.”

Volgens Kroon laat deze analyse de meerwaarde van hydrologische modellen zien. “De uitkomsten sluiten aan bij geluiden die we al opvingen vanuit de waterschappen. Bij het NHO symposium over droogte hebben we de analyse gepresenteerd en waterbeheerders kunnen er nu hun voordeel mee doen. Er werd zelfs het idee geopperd om de analyse aan het einde van de winter te herhalen. Dan kunnen waterbeheerders tijdig inspelen op de lage waterstanden en hoeven ze niet in een later stadium de toevlucht te nemen tot noodmaatregelen.”

Rekeninstrumentarium NHI bundelt kennis van specialisten bij waterbeheerders, kennisinstituten, en adviesbureaus. Het instrumentarium wordt gezamenlijk ontwikkeld door STOWA, Deltares, KWR, Wageningen Environmental Research, het Rijk, drinkwaterbedrijven en waterschappen.


MEER INFORMATIE
De analyse van het NHI: Is er in 2019 een verhoogd risico op droogte?

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.