secundair logo knw 1

De Netherlands Academy of Engineering (NAE) heeft de eerste 62 fellows benoemd. Onder hen een aantal onderzoekers die verbonden zijn met de waterwereld: Cees Buisman (Wageningen University & Wetsus), Piet-Hein Daverveldt (Hoogheemraadschap van Delfland), Suzanne Hulscher (Universiteit Twente), Mark van Loosdrecht (TU Delft) en Jouke Velstra (Acacia Water en Fixeau). 

De 62 ingenieurs kregen maandagmiddag in de Nieuwe Kerk in Den Haag de penning uitgereikt als onderdeel van hun installatie tot ‘fellow’ van de NAE. Het zijn de eerste fellows van de academie, die eerder dit jaar is opgezet en met de benoeming van de eerste leden officieel van start is gegaan. Vanaf 2024 zal NAE jaarlijks tien nieuwe fellows kiezen.

Voortbordurend op de stelling dat technologische vooruitgang, van elektriciteit tot kunstmatige intelligentie, de wereld fundamenteel heeft veranderd, heeft de nieuwe academie als belangrijkste doelstelling het ‘technologische ecosysteem’ in Nederland te versterken, zodat nieuwe innovatieve technische toepassingen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en transities. 

Van de fellows wordt verwacht dat ze een actieve rol spelen bij het vervullen van de missie van NAE. Het zijn experts afkomstig uit de wereld van engineering, toegepast onderzoek en innovatie en actief in de sectoren van high tech systemen en materialen, ICT, gezondheidszorg, energie, watermanagement en voeding. 

Werkgroep
Als we onderwerpen veelbelovend of belangrijk vinden, kunnen we ook een advies uitbrengen, vooral gericht aan wetenschap en bedrijfsleven, zegt NAE-voorzitter Henk van Houten tegen de krant NRC. “Fellows vormen daarvoor een werkgroep, die zich een maand of twee in het onderwerp gaat verdiepen. Het is de bedoeling zo’n advies heel praktisch te maken. En ons kan ook om advies gevráágd worden, door bijvoorbeeld overheden. We hebben deskundigen met allerlei specialismes in huis dus we kunnen breed denken.”

Met de oprichting van Netherlands Academy of Engineering sluit Nederland zich aan bij het internationaal netwerk van ingenieurs. Tal van andere landen hebben al hun eigen nationale Academies van Ingenieurs ingesteld, zoals de Koninklijke Zweedse Academie van Ingenieurswetenschappen (IVA) en de Duitse Nationale Academie van Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen (Acatech). NAE is lid van de European Council of Academies of Applied Sciences, Technologies, and Engineering en binnenkort van de International Council of Academies of Engineering and Technological Sciences.

De nieuwe academie, mede mogelijk gemaakt door de vier technische universiteiten, weet zich financieel gesteund door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken en Klimaat die gezamenlijk jaarlijks 500.000 euro beschikbaar stellen voor een periode van negen jaar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    H. Laros · 6 months ago
    Een geweldig initiatief. Ik wens hen vooral veel wetenschappelijke daadkracht toe en minder gefilosofeer. Bij het ontwikkelen van modellen heb ik geconstateerd dat de bewaking van de cruciale onderdelen in zo’n model worden ondergesneeuwd door de statistiche rekenmodificaties naar het einddoel, dat is niet meer wetenschappelijk onderbouwd maar statistisch gemodelleerd. De AI gaat nog een stapje verder, daarmee wordt de uitkomst sterker gekoppeld aan fylosofische benadering dan wetenschappelijke betrouwbaarheid bewaking. Wie borgt deze bewaking?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.