0
0
0
s2smodern

De Nederlandse Waterschapsbank heeft een Waterinnovatiefonds opgericht. Het fonds gaat innovatieve projecten van waterschappen co-financieren. De innovaties moeten breed toepasbaar zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, laat de bank weten. Het fonds wordt op afstand van de bank geplaatst, een speciaal comité zal aanvragen voor financiële bijdragen beoordelen.

De oprichting van het NWB Waterinnovatiefonds is vandaag wereldkundig gemaakt. De plannen dateren uit 2018, met de jaarlijkse verkiezing van de Waterinnovatieprijs als aanleiding. NWB is sponsor van de prijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen. “Als jurylid heb ik daar de afgelopen jaren hele goede initiatieven voorbij zien komen. Vaak blijven deze innovaties nu nog in de ontwikkelfase hangen en we hebben het NWB Waterinnovatiefonds opgericht om ze verder te helpen”, vertelt Lidwin van Velden, directievoorzitter van de NWB Bank. 

Veel innovaties redden het niet omdat in het traject tussen de ontwikkeling en introductie in de markt vaak cash-flowproblemen ontstaan, een risicovolle fase die in de financieringswereld de valley of death wordt genoemd. Met een financiële bijdrage uit het fonds wil de bank innovaties in de watersector meer kans geven om deze periode te overbruggen. Een initiatief dat past bij de ambitie van NWB Bank om een rol te spelen in de verduurzaming van Nederland.

Revolverend
Het is een revolverend fonds, vertelt Van Velden, wat betekent dat geld uit succesvolle projecten weer terug moeten vloeien in het fonds. Het fonds verstrekt eigen of achtergesteld vermogen in de vorm van een lening. De bijdrage is maximaal 50 procent van het totaal benodigd risicodragend vermogen tot een maximum van 2 miljoen euro per project, vertelt de directievoorzitter.

Voorwaarde is dus dat er co-financiers worden gezocht die ook bijdragen. Zo moet een waterschap zelf minimaal een derde van de kosten van het ingediende project voor zijn rekening nemen, aldus Van Velden.  

Aanvragen voor een financiële bijdrage worden beoordeeld door een Investment Committee onder voorzitterschap van Joost Buntsma, directeur van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Dit comité zal aan de hand van een aantal criteria de aanvragen beoordelen. Een van de voorwaarden is dat er een aparte entiteit voor het project wordt opgericht met een deugdelijke businesscase.

Apart bestuur
Stefan Kuks 180 vk vrij Stefan KuksEr komt een apart bestuur met Stefan Kuks, dijkgraaf van waterschap Vechtstromen, als voorzitter. Hij zegt: “Er zijn ontzettend veel mooie innovaties in de waterschapswereld, onder andere op het gebied van klimaatadaptatie, klimaatmitigatie, biodiversiteit en circulaire economie. We willen met behulp van het fonds deze innovaties opschalen om ze vervolgens op meerdere plekken in Nederland maar misschien ook in het buitenland toe te passen.”

Het bestuur van het fonds bestaat verder uit Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen, en Pieter Janssen, secretaris-directeur Hoogheemraadschap van Delfland. 

 

MEER INFORMATIE 
NWB-waterinnovatiefonds.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.