secundair logo knw 1

Een consortium van DIF Capital Partners en PGGM wil voor 50 procent gaan deelnemen in het grote Franse waterbedrijf Saur Group. Er wordt nu exclusief onderhandeld over de acquisitie van de aandelen.

De partijen hebben beide het voornemen om een belang van 25 procent in Saur verwerven. Dat lieten zij eind december weten in een gezamenlijk persbericht. PGGM is een coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie zonder winstoogmerk die verbonden is met de sector zorg en welzijn, DIF een onafhankelijk manager van infrastructuurfondsen met het hoofdkantoor in WTC Schiphol Airport.

Transactie waarschijnlijk in tweede kwartaal afgerond
EQT is de verkoper. Het Zweedse private-equityhuis houdt zelf een belang van 50 procent over in Saur Group. Volgens een artikel in het FD maakte EQT begin 2022 bekend een deel van de aandelen te willen verkopen en was het Duitse nutsbedrijf Rethmann Group aanvankelijk de kandidaat hiervoor. Saur zou momenteel 3,4 miljard euro waard zijn, een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Het consortium van DIF Capital Partners, via haar DIF VII fonds, en PGGM Infrastructure Fund onderhandelt nu over de aankoop van de aandelen met Sucre Acquisition Company SARL, het holdingbedrijf van Saur Group. Dat gebeurt op exclusieve basis. De transactie wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond.

Saur Group mondiale speler
DIF en PGGM omschrijven Saur als een vooraanstaande mondiale speler in de waterdienstverlening aan lokale overheden en industriële bedrijven. Het bedrijf heeft een sleutelrol in de wereldwijde watertransitie en de ambitie om ervoor te zorgen dat water overal in gelijke mate toegankelijk is voor iedereen. Deze ambitie wordt door de toekomstige aandeelhouders volledig onderschreven. Zij willen samen met EQT investeren in de lange termijnontwikkeling van Saur en hiervoor de noodzakelijke middelen en expertise ter beschikking stellen.

Saur Group heeft een jaaromzet van 1,7 miljard euro (2021), twaalfduizend medewerkers en zestig actieve patenten op watergerelateerde innovaties. Het bedrijf is actief in twintig landen, met sterke marktposities gesteund door lange termijncontracten in Frankrijk, Spanje, Portugal en het Midden-Oosten. De Franse groep is in ons land eigenaar van Nijhuis Saur Industries. Het Doetinchemse bedrijf werd in 2020 overgenomen.

Meer watergerelateerde beleggingen door PGGM
PGGM geeft aan het belang in Saur te verwerven ten behoeve van participanten in haar Infrastructure Fund, waaronder het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. De deelname past bij de ambitie om het kapitaal van dit pensioenfonds zo te beleggen dat goede en stabiele financiële rendementen worden gecombineerd met positieve maatschappelijke opbrengsten voor leefbaarheid.

Eind oktober had PGGM 44,9 miljard euro belegd in duurzame investeringen. Daarvan ging 1,52 miljard euro naar watergerelateerde beleggingen - verband houdend met het duurzame ontwikkelingsdoel 6 van schoon water en sanitatie voor iedereen - in verschillende delen van de wereld.

Voor DIF Capital Partners past de investering in Saur bij het strategische doel om rendement op een verantwoorde wijze te leveren. DIF heeft naar eigen zeggen al een sterke positie op het gebied van investeringen in water en energietransitie, als onderdeel van het beheerd vermogen van meer dan 15 miljard euro in infrastructuurbedrijven en -projecten wereldwijd.

 

LEES OOK
H2O Premium: Pensioengeld zoekt waterbeleggingen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.