Een consortium van DIF Capital Partners en PGGM wil voor 50 procent gaan deelnemen in het grote Franse waterbedrijf Saur Group. Er wordt nu exclusief onderhandeld over de acquisitie van de aandelen.

De partijen hebben beide het voornemen om een belang van 25 procent in Saur verwerven. Dat lieten zij eind december weten in een gezamenlijk persbericht. PGGM is een coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie zonder winstoogmerk die verbonden is met de sector zorg en welzijn, DIF een onafhankelijk manager van infrastructuurfondsen met het hoofdkantoor in WTC Schiphol Airport.

Transactie waarschijnlijk in tweede kwartaal afgerond
EQT is de verkoper. Het Zweedse private-equityhuis houdt zelf een belang van 50 procent over in Saur Group. Volgens een artikel in het FD maakte EQT begin 2022 bekend een deel van de aandelen te willen verkopen en was het Duitse nutsbedrijf Rethmann Group aanvankelijk de kandidaat hiervoor. Saur zou momenteel 3,4 miljard euro waard zijn, een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Het consortium van DIF Capital Partners, via haar DIF VII fonds, en PGGM Infrastructure Fund onderhandelt nu over de aankoop van de aandelen met Sucre Acquisition Company SARL, het holdingbedrijf van Saur Group. Dat gebeurt op exclusieve basis. De transactie wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond.

Saur Group mondiale speler
DIF en PGGM omschrijven Saur als een vooraanstaande mondiale speler in de waterdienstverlening aan lokale overheden en industriële bedrijven. Het bedrijf heeft een sleutelrol in de wereldwijde watertransitie en de ambitie om ervoor te zorgen dat water overal in gelijke mate toegankelijk is voor iedereen. Deze ambitie wordt door de toekomstige aandeelhouders volledig onderschreven. Zij willen samen met EQT investeren in de lange termijnontwikkeling van Saur en hiervoor de noodzakelijke middelen en expertise ter beschikking stellen.

Saur Group heeft een jaaromzet van 1,7 miljard euro (2021), twaalfduizend medewerkers en zestig actieve patenten op watergerelateerde innovaties. Het bedrijf is actief in twintig landen, met sterke marktposities gesteund door lange termijncontracten in Frankrijk, Spanje, Portugal en het Midden-Oosten. De Franse groep is in ons land eigenaar van Nijhuis Saur Industries. Het Doetinchemse bedrijf werd in 2020 overgenomen.

Meer watergerelateerde beleggingen door PGGM
PGGM geeft aan het belang in Saur te verwerven ten behoeve van participanten in haar Infrastructure Fund, waaronder het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. De deelname past bij de ambitie om het kapitaal van dit pensioenfonds zo te beleggen dat goede en stabiele financiële rendementen worden gecombineerd met positieve maatschappelijke opbrengsten voor leefbaarheid.

Eind oktober had PGGM 44,9 miljard euro belegd in duurzame investeringen. Daarvan ging 1,52 miljard euro naar watergerelateerde beleggingen - verband houdend met het duurzame ontwikkelingsdoel 6 van schoon water en sanitatie voor iedereen - in verschillende delen van de wereld.

Voor DIF Capital Partners past de investering in Saur bij het strategische doel om rendement op een verantwoorde wijze te leveren. DIF heeft naar eigen zeggen al een sterke positie op het gebied van investeringen in water en energietransitie, als onderdeel van het beheerd vermogen van meer dan 15 miljard euro in infrastructuurbedrijven en -projecten wereldwijd.

 

LEES OOK
H2O Premium: Pensioengeld zoekt waterbeleggingen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!