secundair logo knw 1

Saur kondigt de overname aan van Nijhuis Industries. Menno Holterman van Nijhuis Industries (vooraan 2e van links) gaat Saur Industrial Water leiden. Naast hem topman Patrick Blethon van Saur.

De Franse waterbehandelingsgroep Saur neemt Nijhuis Industries over. Het Nederlandse bedrijf wordt samengevoegd met Saur Industries, Unidro and Econvert en vormt de nieuwe tak Saur Industrial Water die wereldwijd in industrieel water actief zal zijn met de doelstelling om te groeien naar een omzet van 300 miljoen euro in 2022. Menno Holterman, de huidige CEO van Nijhuis, zal leiding gaan geven aan Saur Industrial Water.

De overname zal naar verwachting in de tweede helft van 2020 worden afgerond. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

De Fransen kondigen de overname aan in een persbericht. Saur wil met de overname de internationale positie en portfolio versterken en met name in industrieel water. Het Franse bedrijf levert drinkwater (jaarlijks zo’n 700 miljoen m3), zuivert afvalwater (jaarlijks zo’n 500 miljoen m3) en levert waterinfrastructuren (zuiveringsinstallaties, pijpleidingen). In 2018 haalde het concern een omzet van 1,3 miljard euro, met een nettowinst van 3 procent van de omzet.

Nijhuis Industries dat vorig jaar een omzet van 90 miljoen euro realiseerde, zal Saur in staat stellen zijn activiteiten op het gebied van industrieel water aanzienlijk te ontwikkelen, aldus het persbericht.

Initiative 2023
Het Franse bedrijf voegt Nijhuis Industries samen met Saur Industries, Unidro en Econvert. Laatstgenoemde twee bedrijven nam Saur eerder dit jaar over in het kader van het strategische project ‘Initiative 2023’, dat gericht is op een sterke groei van de industriële activiteiten van het Franse waterbedrijf.

Unidro is een wereldwijde specialist in het leveren van technologische oplossingen voor industriële proceswaterzuivering, afvalwaterbehandeling en hergebruik. Econvert is een Europese specialist in het gebruik van anaerobe biologische processen voor industriële afvalwaterzuivering.

Nijhuis Industries is leverancier van zogeheten turnkey systemen op het gebied van industriële water- en afvalwaterzuivering in 130 landen. Daarbij is er veel aandacht voor het verminderen van de ecologische voetafdruk, het optimaliseren van het hergebruik van water en warmte, het terugwinnen van energie en verbeteren van de efficiëntie en de productiviteit.

Leidende positie
Samengevoegd vormen de bedrijven de nieuwe divisie Saur Industrial Water die een leidende positie in de ‘dynamische industriële watermarkt’ moet realiseren, weergegeven in de voorgenomen omzetgroei van 200 miljoen nu naar 300 miljoen in 2022. Door bundeling van technologieën, klantenportefeuilles en geografische aanwezigheid verwacht Saur ‘solide synergieën’.

Het hoofdkantoor komt in Nederland. Naast Holterman als CEO wordt Ronald Ruijtenberg, de huidige CFO (chief financial officer) van Nijhuis, de CFO van Saur Industrial Water.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie