secundair logo knw 1

Marina Bay in Singapore (foto: Bernard Spragg)

Nederland en Singapore gaan samen oplossingen voor de circulaire economie verkennen en realiseren. Een van de onderwerpen is het terugwinnen van hernieuwbare energie en grondstoffen uit afvalwater en slib.

De landen halen de banden op kennisgebied aan en willen nieuwe circulaire oplossingen met marktpotentie ontwikkelen. Aan Nederlandse kant doen dertien publieke en private partijen mee, waarvan een deel uit de watersector komt. Onder meer de bedrijven CirTec, Nijhuis Industries en Paques, het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet, het kennisinstituut KWR en het advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos zijn erbij betrokken. De deelnemers hebben zich verenigd in ReCirc Singapore; hiervoor is afgelopen vrijdag de samenwerkingsovereenkomst getekend. Het consortium valt onder het programma Partners for International Business (PIB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Witteveen+Bos verzorgt de coördinatie.

Het zaadje voor de nauwe samenwerking met de Aziatische stadsstaat is geplant tijdens de Singapore Internationaal Water Week van 2016. Arjen van Nieuwenhuijzen, projectleider vanuit Witteveen+Bos, licht toe: “Toen ik samen met Mark van Loosdrecht van TU Delft en Kees van der Lugt en Roelof Kruize van Waternet een gesprek had met onze Singaporese partners, was de conclusie dat beide landen dezelfde uitdagingen hebben. Daarna hebben wij de samenwerking uitgewerkt. Deze is feitelijk bezegeld tijdens het bezoek van minister Masagos aan de recente Amsterdam International Water Week.”

Er is een lijstje met zes onderwerpen opgesteld. Voor de watersector is vooral de geïntegreerde terugwinning van hernieuwbare energie en grondstoffen uit afvalwater en slib van belang. Het accent ligt echter op afval, vertelt Van Nieuwenhuijzen. “Singapore is vooral op dit terrein geïnteresseerd in circulaire oplossingen, want de verwerking van afval is daar een zeer groot probleem. Binnen PIB ReCirc staat het hergebruik van water niet primair, omdat er al diverse watergerelateerde trajecten lopen.”

De partijen uit de twee landen hebben een marsroute voor de komende drie jaar uitgestippeld. Van Nieuwenhuijzen: “Wij identificeren eerst de belangrijkste problemen, brengen grondstofstromen in kaart en bepalen de onderwerpen waarmee we definitief aan de slag gaan. De bedoeling is om uiteindelijk toe te werken naar demonstraties voor oplossingen van haalbare business cases. Van daaruit willen we een gemeenschappelijke markt vergaren. De kennisinstellingen hebben een eigen parallel traject. Dit moet in 2021 resulteren in de oprichting van een kenniscentrum met internationaal aanzien: het Singapore-Netherlands Centre of Excellence on Resource Recovery for Circular Economy.”

De diversiteit bij de Nederlandse deelnemers is groot, merkt Van Nieuwenhuijzen op. “Zo doen zowel kleine startups als grote bedrijven mee. De basis is een sterke privaat-publieke samenwerking. Alle partijen willen open samenwerken en hun visies en kennis delen. Het initiatief draagt bij aan de versterking van de Nederlandse concurrentiekracht bij oplossingen voor de circulaire economie.”

Lees meer over de samenwerking met Singapore

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest. 
De heer Revis is afkomstig uit een openlijk natuurvijandige partij als de VVD. Ook als wethouder RO in Den Haag is van hem geen enkel, ik herhaal, geen enkel groen feit bekend, tenzij ik iets heb gemist. SBB heeft zware klappen opgelopen door de Bleker-bezuinigingen. Zo is in de provincie Zuid-Holland de subsidie voor onderhoud en beheer gedaald van 45% naar 25%. SBB staat op het punt om natuur- en recreatiegebieden af te sluiten. Om in kabinetstermen te spreken een natuurcrisis. Ondanks dat we van de heer  Revis qua achtergrond niets mogen verwachten, zou hij, je weet het maar nooit, juist vanwege zijn achtergrond, SBB goede diensten kunnen bewijzen. Ik wens hem uiteraard veel succes en waar wij als KNNV-afdelingen Zuid-Holland kunnen steunen, zullen we dat beslist doen.
Huub van 't Hart, secretaris Natuurbescherming KNNV Natuurlijk Zuid-Holland
Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams