secundair logo knw 1

Marina Bay in Singapore (foto: Bernard Spragg)

Nederland en Singapore gaan samen oplossingen voor de circulaire economie verkennen en realiseren. Een van de onderwerpen is het terugwinnen van hernieuwbare energie en grondstoffen uit afvalwater en slib.

De landen halen de banden op kennisgebied aan en willen nieuwe circulaire oplossingen met marktpotentie ontwikkelen. Aan Nederlandse kant doen dertien publieke en private partijen mee, waarvan een deel uit de watersector komt. Onder meer de bedrijven CirTec, Nijhuis Industries en Paques, het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet, het kennisinstituut KWR en het advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos zijn erbij betrokken. De deelnemers hebben zich verenigd in ReCirc Singapore; hiervoor is afgelopen vrijdag de samenwerkingsovereenkomst getekend. Het consortium valt onder het programma Partners for International Business (PIB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Witteveen+Bos verzorgt de coördinatie.

Het zaadje voor de nauwe samenwerking met de Aziatische stadsstaat is geplant tijdens de Singapore Internationaal Water Week van 2016. Arjen van Nieuwenhuijzen, projectleider vanuit Witteveen+Bos, licht toe: “Toen ik samen met Mark van Loosdrecht van TU Delft en Kees van der Lugt en Roelof Kruize van Waternet een gesprek had met onze Singaporese partners, was de conclusie dat beide landen dezelfde uitdagingen hebben. Daarna hebben wij de samenwerking uitgewerkt. Deze is feitelijk bezegeld tijdens het bezoek van minister Masagos aan de recente Amsterdam International Water Week.”

Er is een lijstje met zes onderwerpen opgesteld. Voor de watersector is vooral de geïntegreerde terugwinning van hernieuwbare energie en grondstoffen uit afvalwater en slib van belang. Het accent ligt echter op afval, vertelt Van Nieuwenhuijzen. “Singapore is vooral op dit terrein geïnteresseerd in circulaire oplossingen, want de verwerking van afval is daar een zeer groot probleem. Binnen PIB ReCirc staat het hergebruik van water niet primair, omdat er al diverse watergerelateerde trajecten lopen.”

De partijen uit de twee landen hebben een marsroute voor de komende drie jaar uitgestippeld. Van Nieuwenhuijzen: “Wij identificeren eerst de belangrijkste problemen, brengen grondstofstromen in kaart en bepalen de onderwerpen waarmee we definitief aan de slag gaan. De bedoeling is om uiteindelijk toe te werken naar demonstraties voor oplossingen van haalbare business cases. Van daaruit willen we een gemeenschappelijke markt vergaren. De kennisinstellingen hebben een eigen parallel traject. Dit moet in 2021 resulteren in de oprichting van een kenniscentrum met internationaal aanzien: het Singapore-Netherlands Centre of Excellence on Resource Recovery for Circular Economy.”

De diversiteit bij de Nederlandse deelnemers is groot, merkt Van Nieuwenhuijzen op. “Zo doen zowel kleine startups als grote bedrijven mee. De basis is een sterke privaat-publieke samenwerking. Alle partijen willen open samenwerken en hun visies en kennis delen. Het initiatief draagt bij aan de versterking van de Nederlandse concurrentiekracht bij oplossingen voor de circulaire economie.”

Lees meer over de samenwerking met Singapore

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.