0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het Groninger Landschap is begonnen met de herinrichting van Polder Breebaart, een brakwatergetijdengebied vlakbij Termunten. In de komende maanden wordt 70.000 kubieke meter slib verwijderd en afgevoerd naar de Kleirijperij van Ecoshape. De gerijpte klei gebruikt waterschap Hunze en Aa’s voor versterking van de Brede Groene Dijk.

Ecoshape hoopt het slib in drie zomers te laten rijpen tot klei. Dat gebeurt in een kleirijperij die op de kwelder ligt, enkele kilometers ten zuiden van Polder Breebaart. EcoShape onderzoekt in tien verschillende proefvakken wat de beste manier is om slib te laten rijpen.

Als het slib na drie jaar rijpen geschikt is als dijkenklei, dan versterkt het Waterschap Hunze en Aa’s hiermee de Brede Groene Dijk, een brede dijk met een flauw talud, voorzien van een dikke laag klei en begroeid met gras.

Brede Groene Dijk
Voor het omvormen van de bestaande dijk tot een Brede Groene Dijk is 1,7 miljoen m3 klei nodig. Dat haalt het waterschap uit Polder Breebaart, maar ook uit de voorliggende kwelders en uit het Zeehavenkanaal van Delfzijl.

Met het verwijderen van het slib hoopt Het Groninger Landschap de natuurwaarden van het gebied te herstellen. Polder Breebaart is 63 hectare groot, waarvan 24 hectare nat is. Er is veel slib aangevoerd, met name door verhoogde slibconcentratie in de Eems-Dollard. 

Vissen en broedvogels
Door de slibaanvoer wordt de vismigratie, de kwelderdiversiteit en het broedsucces in het gebied bedreigd. Met herstel van de waterdiepte kunnen vissen weer migreren en wordt het voor roofdieren moeilijk om de vogeleilanden in het gebied te bereiken. Een deel van het met riet verruigde vogeleiland wordt afgeplagd en dat komt de broedvogels ten goede, aldus Het Groninger Landschap.

Het natuurverbeteringsproject moet in april van dit jaar gereed zijn.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het