0
0
0
s2smodern

Het Groninger Landschap is begonnen met de herinrichting van Polder Breebaart, een brakwatergetijdengebied vlakbij Termunten. In de komende maanden wordt 70.000 kubieke meter slib verwijderd en afgevoerd naar de Kleirijperij van Ecoshape. De gerijpte klei gebruikt waterschap Hunze en Aa’s voor versterking van de Brede Groene Dijk.

Ecoshape hoopt het slib in drie zomers te laten rijpen tot klei. Dat gebeurt in een kleirijperij die op de kwelder ligt, enkele kilometers ten zuiden van Polder Breebaart. EcoShape onderzoekt in tien verschillende proefvakken wat de beste manier is om slib te laten rijpen.

Als het slib na drie jaar rijpen geschikt is als dijkenklei, dan versterkt het Waterschap Hunze en Aa’s hiermee de Brede Groene Dijk, een brede dijk met een flauw talud, voorzien van een dikke laag klei en begroeid met gras.

Brede Groene Dijk
Voor het omvormen van de bestaande dijk tot een Brede Groene Dijk is 1,7 miljoen m3 klei nodig. Dat haalt het waterschap uit Polder Breebaart, maar ook uit de voorliggende kwelders en uit het Zeehavenkanaal van Delfzijl.

Met het verwijderen van het slib hoopt Het Groninger Landschap de natuurwaarden van het gebied te herstellen. Polder Breebaart is 63 hectare groot, waarvan 24 hectare nat is. Er is veel slib aangevoerd, met name door verhoogde slibconcentratie in de Eems-Dollard. 

Vissen en broedvogels
Door de slibaanvoer wordt de vismigratie, de kwelderdiversiteit en het broedsucces in het gebied bedreigd. Met herstel van de waterdiepte kunnen vissen weer migreren en wordt het voor roofdieren moeilijk om de vogeleilanden in het gebied te bereiken. Een deel van het met riet verruigde vogeleiland wordt afgeplagd en dat komt de broedvogels ten goede, aldus Het Groninger Landschap.

Het natuurverbeteringsproject moet in april van dit jaar gereed zijn.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.