secundair logo knw 1

Diepenheimse Molenbeek

Het derde droogtejaar op rij zorgt voor steeds meer onomkeerbare schade in de natuur. Zichtbare effecten zijn er in de kwetsbare (hoog)veengebieden, vennen en beeksystemen. Op meerdere plekken in het land staan delen van het veen droog en vindt veenafbraak plaats. Ook komen kwelafhankelijke habitats in gevaar en is er sprake van grote sterfte onder bomen.

Dit schrijven Natuurmonumenten, LandschappenNL en het Wereld Natuur Fonds na een (niet volledige) inventarisatie van de droogteschade in de natuur op basis van veldwaarnemingen van boswachters en beheerders. De organisaties roepen waterschappen en provincies op versneld aan de slag te gaan met ‘concrete, structurele maatregelen’ om verdere verdroging tegen te gaan.

Regen in juli bracht dit jaar enige verlichting in voortdurende droogte, maar de wekenlang durende hittegolf in augustus zorgde voor de genadeklap, schrijven de natuurorganisaties. Ze zagen historisch lage grondwaterstanden, oplopende watertekorten en verslechterende waterkwaliteit. “Dit terwijl de natuur zich op veel plekken nog niet heeft kunnen herstellen van de vorige twee zeer droge jaren (2018, 2019). Deze droogteproblemen komen bovenop bestaande structurele problemen, zoals structurele verdroging en een overdosis stikstof.”

Bomen
In de bossen sterven bomen. “Vorig jaar zagen we al dat voornamelijk oude eiken, beuken, naaldbomen door droogte in combinatie met andere factoren, omvielen. Dit jaar is het erger en zien we deze problemen bij steeds meer loofbomen.” Jonge bomenaanplant sterft af. Zeldzame planten in niet-herstelde kwelgebieden (klokjesgentiaan, bijzondere orchideeën) verdwijnen, bijzondere waterplanten (waterweegbree) worden niet meer waargenomen.

Doordat hun leefgebied uitdroogt komen verschillende vogelsoorten in de problemen. Opvallend slecht staan de weidevogels ervoor na een vroeg, droog voorjaar, schrijven de organisaties. Ook andere vogelsoorten (kraanvogels, roerdomp, woudaap) beleefden – opnieuw – een slecht broedseizoen.

Vissen en amfibieën
Het leven onder water heeft ook sterk te lijden. Bijzondere watergebonden soorten, zoals vissen (beekprik, kwabaal) en (beschermde) amfibieën (boomkikker, knoflookpad, vroedmeesterpad, kamsalamanders, geelbuikvuurpad), staan onder druk. Door de droogval gaan vissen dood in rivieren en beken, met plaatselijk uitsterven als mogelijk gevolg.

Ook de migratie van soorten als zalm en steur tussen onze rivieren en de Noordzee wordt gehinderd door de droogte omdat keringen gesloten blijven en er aangepaste spuiregimes gelden, stellen de organisaties.

Insecten als vlinders (heivlinder, kommavlinder, zilveren maan, gentiaanblauwtje) en libellen (witsnuitlibellen) worden minder waargenomen. “Onze inschatting is dat een aantal insectensoorten minder voedsel ter beschikking hebben en daardoor minder worden waargenomen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.