secundair logo knw 1

Afval uit landbouw, industrie en huishoudens belandt in het oppervlaktewater en bedreigt de waterkwaliteit van rivieren, zeeën en oceanen. In haar proefschrift laat Jikke van Wijnen zien hoe met een model de wereldwijde verspreiding van een aantal vervuilende stoffen in kaart gebracht kan worden.

Voor het proefschrift 'River export of pollutants: A global modelling approach', waarop Jikke van Wijnen deze maand promoveerde aan de Open Universiteit, paste Van Wijnen een bestaand model om nutriënten transport naar kustwateren te berekenen aan. Ze onderzocht riviertransporten van vervuilende stoffen als microplastics en triclosan. Van Wijnen gebruikte het model om toekomstige problemen met de waterkwaliteit te voorspellen en om de effecten van maatregelen te berekenen.

Modellering
“Het is belangrijk om te weten hoe vervuilende stoffen zich gedragen in het water, maar monitoring en bemonstering zijn duur en tijdsintensief”, zegt Van Wijnen. Ze noemt het gebruik van modellen een interessant alternatief. Voor haar onderzoek nam ze het model GlobalNEWS als basis.

Dit model is oorspronkelijk rond 2010 ontwikkeld. Het brengt mondiaal het vervoer van nutriënten, zoals stikstof en fosfor, door rivieren naar kustwateren in kaart. “De verspreiding van sommige vervuilende stoffen verloopt vergelijkbaar met die van nutriënten. Voor dit onderzoek heb ik milieu-relevante stoffen gezocht om met behulp van het model de verspreiding vast te stellen en te voorspellen”.

Triclosan en microplastics
Ze koos de antibacteriële stof triclosan, die voorkomt in verzorgings- en hygiëneproducten, en microplastics. “Deze stoffen vormen een bedreiging voor de waterkwaliteit. De verspreiding van triclosan was relatief eenvoudig te onderzoeken, omdat de stof voornamelijk via het riool in het water komt”.

Microplastics zijn natuurlijk een ander verhaal. Die komen op talloze verschillende manieren in het water terecht. “Opvallend om te ontdekken vond ik dat cosmetica maar een beperkte bron van microplastics in het water is. Een groot deel ontstaat bijvoorbeeld door fragmentatie van grotere stukken plastic of komt in het water terecht als slijtstof van banden of vezels die vrijkomen bij het wassen van kleding”.

Update
Van Wijnen blijft ook na haar promotie nog bezig met het model. Met name wil ze de verspreiding van microplastics verder in kaart brengen. “Er is nog veel onderzoek nodig. Om betere berekeningen voor de toekomst te doen en daarmee de effecten van mogelijke maatregelen te berekenen, is het van belang om meer inzicht te krijgen in de processen waarmee microplastics gevormd en in het milieu verspreid worden. Ook zouden de toekomst scenario’s die in het model gebruikt worden geupdate moeten worden.”

 

MEER INFORMATIE
River export of pollutants: a global modelling approach

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost