0
0
0
s2smodern

Afval uit landbouw, industrie en huishoudens belandt in het oppervlaktewater en bedreigt de waterkwaliteit van rivieren, zeeën en oceanen. In haar proefschrift laat Jikke van Wijnen zien hoe met een model de wereldwijde verspreiding van een aantal vervuilende stoffen in kaart gebracht kan worden.

Voor het proefschrift 'River export of pollutants: A global modelling approach', waarop Jikke van Wijnen deze maand promoveerde aan de Open Universiteit, paste Van Wijnen een bestaand model om nutriënten transport naar kustwateren te berekenen aan. Ze onderzocht riviertransporten van vervuilende stoffen als microplastics en triclosan. Van Wijnen gebruikte het model om toekomstige problemen met de waterkwaliteit te voorspellen en om de effecten van maatregelen te berekenen.

Modellering
“Het is belangrijk om te weten hoe vervuilende stoffen zich gedragen in het water, maar monitoring en bemonstering zijn duur en tijdsintensief”, zegt Van Wijnen. Ze noemt het gebruik van modellen een interessant alternatief. Voor haar onderzoek nam ze het model GlobalNEWS als basis.

Dit model is oorspronkelijk rond 2010 ontwikkeld. Het brengt mondiaal het vervoer van nutriënten, zoals stikstof en fosfor, door rivieren naar kustwateren in kaart. “De verspreiding van sommige vervuilende stoffen verloopt vergelijkbaar met die van nutriënten. Voor dit onderzoek heb ik milieu-relevante stoffen gezocht om met behulp van het model de verspreiding vast te stellen en te voorspellen”.

Triclosan en microplastics
Ze koos de antibacteriële stof triclosan, die voorkomt in verzorgings- en hygiëneproducten, en microplastics. “Deze stoffen vormen een bedreiging voor de waterkwaliteit. De verspreiding van triclosan was relatief eenvoudig te onderzoeken, omdat de stof voornamelijk via het riool in het water komt”.

Microplastics zijn natuurlijk een ander verhaal. Die komen op talloze verschillende manieren in het water terecht. “Opvallend om te ontdekken vond ik dat cosmetica maar een beperkte bron van microplastics in het water is. Een groot deel ontstaat bijvoorbeeld door fragmentatie van grotere stukken plastic of komt in het water terecht als slijtstof van banden of vezels die vrijkomen bij het wassen van kleding”.

Update
Van Wijnen blijft ook na haar promotie nog bezig met het model. Met name wil ze de verspreiding van microplastics verder in kaart brengen. “Er is nog veel onderzoek nodig. Om betere berekeningen voor de toekomst te doen en daarmee de effecten van mogelijke maatregelen te berekenen, is het van belang om meer inzicht te krijgen in de processen waarmee microplastics gevormd en in het milieu verspreid worden. Ook zouden de toekomst scenario’s die in het model gebruikt worden geupdate moeten worden.”

 

MEER INFORMATIE
River export of pollutants: a global modelling approach

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.