secundair logo knw 1

Jelle Hannema (Vitens) en Leendert-Jan Visser (MKB Nederland) ondertekenen samenwerkingsovereenkomst | foto Vitens

Werkgeversvereniging MKB-Nederland gaat in samenwerking met drinkwaterbedrijf Vitens ondernemers stimuleren duurzaam en bewust om te gaan met drinkwater.

MKB Nederland en Vitens hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het midden- en kleinbedrijf in Nederland te stimuleren en te ondersteunen bewuster om te gaan met drinkwater. “Het is belangrijk voor de economie dat er voldoende beschikbaar drinkwater beschikbaar is”, zegt Jesse Schreurs, bij MKB Nederland verantwoordelijk voor de samenwerkingsverbanden.

Jesse Schreurs fotograaf Sam RentmeesterJesse Schreurs“We weten ook dat de beschikbaarheid onder druk staat en dat de overheid een besparingsdoelstelling van 20 procent in 2035 heeft geformuleerd,” vervolgt Schreurs. “Steeds meer ondernemers beseffen dat onderwerpen als waterbeschikbaarheid, maar ook waterkwaliteit, van belang zijn en gaan daarmee aan de slag.”

MKB-Nederland ziet daar volgens Schreurs ook een rol voor zichzelf weggelegd. “Wij zijn actief als belangenbehartigers, maar zetten ons ook op andere vlakken in voor onze achterban. Bijvoorbeeld door het sluiten van partnerships met bedrijven als Vitens. Bedrijven met kennis en expertise op een bepaald vlak, kunnen bij ons kennispartner worden. Samen werken we vervolgens een programma met praktische hulpmiddelen uit.”

Tot die hulpmiddelen behoren waterbesparingstoolboxen met gedragsinterventies. Daarbij wordt gekozen voor een aanpak per branche of sector. Volgend jaar gaan pilots voor het onderwijs, de horeca en de recreatiebranche van start.

“Vitens heeft de kennis. Wij hebben het netwerk”, stelt Schreurs. “Maar we willen niet alleen maar de tools doorgeven. We zullen ook met de bedrijven in gesprek gaan om te kijken waar zij precies behoefte aan hebben. In co-creatie kom je tot de mooiste resultaten.”

Volgens Schreurs zijn steeds meer bedrijven actief bezig met duurzaam watermanagement. “Maar andere bedrijven kunnen echt nog wel ondersteuning gebruiken. Een belangrijke eerste stap zal daarbij zijn dat we werken aan het vergroten van de bewustwording. Dat ondernemers weten dat we kunnen werken aan duurzaam watermanagement en dat bedrijven daar de handschoen op kunnen pakken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Dick Breederveld · 6 months ago
    Denk ook eens aan de P&WC van DickyTec. Waterbesparing waar je bij staat en hij zorgt ook nog eens voor een schoner toilet. 
    Deze komt in plaats van het fonteintje wat er nu hangt en je kan hier per man per jaar wel tot 7.000 liter drinkwater door besparen!
     (de 20 liter die nu per man per dag door het toilet gaat om een kleine boodschap door te spoelen x 365= 7.300)
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost