secundair logo knw 1

Jelle Hannema (Vitens) en Leendert-Jan Visser (MKB Nederland) ondertekenen samenwerkingsovereenkomst | foto Vitens

Werkgeversvereniging MKB-Nederland gaat in samenwerking met drinkwaterbedrijf Vitens ondernemers stimuleren duurzaam en bewust om te gaan met drinkwater.

MKB Nederland en Vitens hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het midden- en kleinbedrijf in Nederland te stimuleren en te ondersteunen bewuster om te gaan met drinkwater. “Het is belangrijk voor de economie dat er voldoende beschikbaar drinkwater beschikbaar is”, zegt Jesse Schreurs, bij MKB Nederland verantwoordelijk voor de samenwerkingsverbanden.

Jesse Schreurs fotograaf Sam RentmeesterJesse Schreurs“We weten ook dat de beschikbaarheid onder druk staat en dat de overheid een besparingsdoelstelling van 20 procent in 2035 heeft geformuleerd,” vervolgt Schreurs. “Steeds meer ondernemers beseffen dat onderwerpen als waterbeschikbaarheid, maar ook waterkwaliteit, van belang zijn en gaan daarmee aan de slag.”

MKB-Nederland ziet daar volgens Schreurs ook een rol voor zichzelf weggelegd. “Wij zijn actief als belangenbehartigers, maar zetten ons ook op andere vlakken in voor onze achterban. Bijvoorbeeld door het sluiten van partnerships met bedrijven als Vitens. Bedrijven met kennis en expertise op een bepaald vlak, kunnen bij ons kennispartner worden. Samen werken we vervolgens een programma met praktische hulpmiddelen uit.”

Tot die hulpmiddelen behoren waterbesparingstoolboxen met gedragsinterventies. Daarbij wordt gekozen voor een aanpak per branche of sector. Volgend jaar gaan pilots voor het onderwijs, de horeca en de recreatiebranche van start.

“Vitens heeft de kennis. Wij hebben het netwerk”, stelt Schreurs. “Maar we willen niet alleen maar de tools doorgeven. We zullen ook met de bedrijven in gesprek gaan om te kijken waar zij precies behoefte aan hebben. In co-creatie kom je tot de mooiste resultaten.”

Volgens Schreurs zijn steeds meer bedrijven actief bezig met duurzaam watermanagement. “Maar andere bedrijven kunnen echt nog wel ondersteuning gebruiken. Een belangrijke eerste stap zal daarbij zijn dat we werken aan het vergroten van de bewustwording. Dat ondernemers weten dat we kunnen werken aan duurzaam watermanagement en dat bedrijven daar de handschoen op kunnen pakken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Dick Breederveld · 4 months ago
    Denk ook eens aan de P&WC van DickyTec. Waterbesparing waar je bij staat en hij zorgt ook nog eens voor een schoner toilet. 
    Deze komt in plaats van het fonteintje wat er nu hangt en je kan hier per man per jaar wel tot 7.000 liter drinkwater door besparen!
     (de 20 liter die nu per man per dag door het toilet gaat om een kleine boodschap door te spoelen x 365= 7.300)
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.