secundair logo knw 1

Jelle Hannema (Vitens) en Leendert-Jan Visser (MKB Nederland) ondertekenen samenwerkingsovereenkomst | foto Vitens

Werkgeversvereniging MKB-Nederland gaat in samenwerking met drinkwaterbedrijf Vitens ondernemers stimuleren duurzaam en bewust om te gaan met drinkwater.

MKB Nederland en Vitens hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het midden- en kleinbedrijf in Nederland te stimuleren en te ondersteunen bewuster om te gaan met drinkwater. “Het is belangrijk voor de economie dat er voldoende beschikbaar drinkwater beschikbaar is”, zegt Jesse Schreurs, bij MKB Nederland verantwoordelijk voor de samenwerkingsverbanden.

Jesse Schreurs fotograaf Sam RentmeesterJesse Schreurs“We weten ook dat de beschikbaarheid onder druk staat en dat de overheid een besparingsdoelstelling van 20 procent in 2035 heeft geformuleerd,” vervolgt Schreurs. “Steeds meer ondernemers beseffen dat onderwerpen als waterbeschikbaarheid, maar ook waterkwaliteit, van belang zijn en gaan daarmee aan de slag.”

MKB-Nederland ziet daar volgens Schreurs ook een rol voor zichzelf weggelegd. “Wij zijn actief als belangenbehartigers, maar zetten ons ook op andere vlakken in voor onze achterban. Bijvoorbeeld door het sluiten van partnerships met bedrijven als Vitens. Bedrijven met kennis en expertise op een bepaald vlak, kunnen bij ons kennispartner worden. Samen werken we vervolgens een programma met praktische hulpmiddelen uit.”

Tot die hulpmiddelen behoren waterbesparingstoolboxen met gedragsinterventies. Daarbij wordt gekozen voor een aanpak per branche of sector. Volgend jaar gaan pilots voor het onderwijs, de horeca en de recreatiebranche van start.

“Vitens heeft de kennis. Wij hebben het netwerk”, stelt Schreurs. “Maar we willen niet alleen maar de tools doorgeven. We zullen ook met de bedrijven in gesprek gaan om te kijken waar zij precies behoefte aan hebben. In co-creatie kom je tot de mooiste resultaten.”

Volgens Schreurs zijn steeds meer bedrijven actief bezig met duurzaam watermanagement. “Maar andere bedrijven kunnen echt nog wel ondersteuning gebruiken. Een belangrijke eerste stap zal daarbij zijn dat we werken aan het vergroten van de bewustwording. Dat ondernemers weten dat we kunnen werken aan duurzaam watermanagement en dat bedrijven daar de handschoen op kunnen pakken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Dick Breederveld · 1 years ago
    Denk ook eens aan de P&WC van DickyTec. Waterbesparing waar je bij staat en hij zorgt ook nog eens voor een schoner toilet. 
    Deze komt in plaats van het fonteintje wat er nu hangt en je kan hier per man per jaar wel tot 7.000 liter drinkwater door besparen!
     (de 20 liter die nu per man per dag door het toilet gaat om een kleine boodschap door te spoelen x 365= 7.300)
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.