0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het verwerken van afvalwater waarin gevaarlijke stoffen als GenX zitten, valt binnen de vergunning van Afvalstoffen Terminal Moerdijk. Daarom is volgens minister van Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een sanctie niet aan de orde.

De minister schrijft dit in haar beantwoording van schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Kröger stelde eind januari de vragen naar aanleiding van berichten in de media dat GenX was aangetroffen in het afvalwater van Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Dit bedrijf bleek een bron te zijn van de verontreiniging met GenX-stoffen van het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath. ATM staakte daarop de afvalstromen die in verband konden worden gebracht met het Dordtse chemiebedrijf Chemours.

“Het is belangrijk om te benadrukken dat de constateerde hoeveelheden GenX zeer klein zijn en dat er in geen geval een risico is geweest voor het drinkwater of de omgeving”, aldus Van Nieuwenhuizen over de verontreiniging bij rwzi Bath. Waterschap Brabantse Delta is daarna een brononderzoek gestart. In de tweede helft van januari zijn twee meetronden bij ATM gehouden, toen dit bedrijf zichzelf had gemeld. Daaruit bleek dat het bij de afvalverwerker ging om verhoogde concentraties van GenX-stoffen van 500 tot 900 nanogram per liter in het effluent.

Kröger vraagt of de bewindsvrouw bereid is om samen met de provincie Noord-Brabant (het bevoegd gezag) en het waterschap ATM te verbieden om afvalwater te lozen, totdat duidelijk is hoe GenX-afval in het afvalwater terecht is gekomen. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat de provincie geen aanleiding voor zo’n verbod ziet. “Dit mede omdat ATM al zelfstandig heeft besloten geen afvalwater meer te accepteren van Chemours, alle medewerking heeft toegezegd en een intern onderzoek heeft gestart.”

Welke bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties zijn er mogelijk als zou blijken dat ATM wel degelijk wist dat het GenX-afval verwerkte, is een andere vraag van Kröger. Van Nieuwenhuizen antwoordt dat het bevoegd gezag bij overtredingen verschillende bestuursrechtelijke sanctiemogelijkheden heeft. “Naar opgave van het bevoegd gezag, de provincie Noord-Brabant, valt het verwerken van afvalwater waarin gevaarlijke stoffen zoals GenX aanwezig zijn binnen de vergunning van het bedrijf. Daarom is het inzetten van deze sanctiemogelijkheden niet aan de orde.”

Het Tweede Kamerlid vraagt tot slot of Chemours inmiddels bereid is om een lijst aan te leveren van alle ontvangers van GenX-producten in Nederland en van alle locaties waarnaar afvalstromen met mogelijk GenX zijn gegaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een verzoek gedaan aan Chemours, schrijft de minister. “De eerste reactie van het bedrijf was positief en de ILT is nu in afwachting van de aanlevering van deze gegevens.”

Meer informatie

Beantwoording Kamervragen door minister

Bericht ATM sluit afvalstromen Chemours af

Bericht ATM als een bron van GenX-verontreiniging

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het