0
0
0
s2smodern

Het verwerken van afvalwater waarin gevaarlijke stoffen als GenX zitten, valt binnen de vergunning van Afvalstoffen Terminal Moerdijk. Daarom is volgens minister van Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een sanctie niet aan de orde.

De minister schrijft dit in haar beantwoording van schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Kröger stelde eind januari de vragen naar aanleiding van berichten in de media dat GenX was aangetroffen in het afvalwater van Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Dit bedrijf bleek een bron te zijn van de verontreiniging met GenX-stoffen van het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath. ATM staakte daarop de afvalstromen die in verband konden worden gebracht met het Dordtse chemiebedrijf Chemours.

“Het is belangrijk om te benadrukken dat de constateerde hoeveelheden GenX zeer klein zijn en dat er in geen geval een risico is geweest voor het drinkwater of de omgeving”, aldus Van Nieuwenhuizen over de verontreiniging bij rwzi Bath. Waterschap Brabantse Delta is daarna een brononderzoek gestart. In de tweede helft van januari zijn twee meetronden bij ATM gehouden, toen dit bedrijf zichzelf had gemeld. Daaruit bleek dat het bij de afvalverwerker ging om verhoogde concentraties van GenX-stoffen van 500 tot 900 nanogram per liter in het effluent.

Kröger vraagt of de bewindsvrouw bereid is om samen met de provincie Noord-Brabant (het bevoegd gezag) en het waterschap ATM te verbieden om afvalwater te lozen, totdat duidelijk is hoe GenX-afval in het afvalwater terecht is gekomen. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat de provincie geen aanleiding voor zo’n verbod ziet. “Dit mede omdat ATM al zelfstandig heeft besloten geen afvalwater meer te accepteren van Chemours, alle medewerking heeft toegezegd en een intern onderzoek heeft gestart.”

Welke bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties zijn er mogelijk als zou blijken dat ATM wel degelijk wist dat het GenX-afval verwerkte, is een andere vraag van Kröger. Van Nieuwenhuizen antwoordt dat het bevoegd gezag bij overtredingen verschillende bestuursrechtelijke sanctiemogelijkheden heeft. “Naar opgave van het bevoegd gezag, de provincie Noord-Brabant, valt het verwerken van afvalwater waarin gevaarlijke stoffen zoals GenX aanwezig zijn binnen de vergunning van het bedrijf. Daarom is het inzetten van deze sanctiemogelijkheden niet aan de orde.”

Het Tweede Kamerlid vraagt tot slot of Chemours inmiddels bereid is om een lijst aan te leveren van alle ontvangers van GenX-producten in Nederland en van alle locaties waarnaar afvalstromen met mogelijk GenX zijn gegaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een verzoek gedaan aan Chemours, schrijft de minister. “De eerste reactie van het bedrijf was positief en de ILT is nu in afwachting van de aanlevering van deze gegevens.”

Meer informatie

Beantwoording Kamervragen door minister

Bericht ATM sluit afvalstromen Chemours af

Bericht ATM als een bron van GenX-verontreiniging

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.