secundair logo knw 1

Via afvalverwerker ATM Moerdijk zijn GenX-stoffen bij rwzi Bath terechtgekomen (foto: waterschap Brabantse Delta)

Het verwerken van afvalwater waarin gevaarlijke stoffen als GenX zitten, valt binnen de vergunning van Afvalstoffen Terminal Moerdijk. Daarom is volgens minister van Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een sanctie niet aan de orde.

De minister schrijft dit in haar beantwoording van schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Kröger stelde eind januari de vragen naar aanleiding van berichten in de media dat GenX was aangetroffen in het afvalwater van Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Dit bedrijf bleek een bron te zijn van de verontreiniging met GenX-stoffen van het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath. ATM staakte daarop de afvalstromen die in verband konden worden gebracht met het Dordtse chemiebedrijf Chemours.

“Het is belangrijk om te benadrukken dat de constateerde hoeveelheden GenX zeer klein zijn en dat er in geen geval een risico is geweest voor het drinkwater of de omgeving”, aldus Van Nieuwenhuizen over de verontreiniging bij rwzi Bath. Waterschap Brabantse Delta is daarna een brononderzoek gestart. In de tweede helft van januari zijn twee meetronden bij ATM gehouden, toen dit bedrijf zichzelf had gemeld. Daaruit bleek dat het bij de afvalverwerker ging om verhoogde concentraties van GenX-stoffen van 500 tot 900 nanogram per liter in het effluent.

Kröger vraagt of de bewindsvrouw bereid is om samen met de provincie Noord-Brabant (het bevoegd gezag) en het waterschap ATM te verbieden om afvalwater te lozen, totdat duidelijk is hoe GenX-afval in het afvalwater terecht is gekomen. Van Nieuwenhuizen wijst erop dat de provincie geen aanleiding voor zo’n verbod ziet. “Dit mede omdat ATM al zelfstandig heeft besloten geen afvalwater meer te accepteren van Chemours, alle medewerking heeft toegezegd en een intern onderzoek heeft gestart.”

Welke bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties zijn er mogelijk als zou blijken dat ATM wel degelijk wist dat het GenX-afval verwerkte, is een andere vraag van Kröger. Van Nieuwenhuizen antwoordt dat het bevoegd gezag bij overtredingen verschillende bestuursrechtelijke sanctiemogelijkheden heeft. “Naar opgave van het bevoegd gezag, de provincie Noord-Brabant, valt het verwerken van afvalwater waarin gevaarlijke stoffen zoals GenX aanwezig zijn binnen de vergunning van het bedrijf. Daarom is het inzetten van deze sanctiemogelijkheden niet aan de orde.”

Het Tweede Kamerlid vraagt tot slot of Chemours inmiddels bereid is om een lijst aan te leveren van alle ontvangers van GenX-producten in Nederland en van alle locaties waarnaar afvalstromen met mogelijk GenX zijn gegaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een verzoek gedaan aan Chemours, schrijft de minister. “De eerste reactie van het bedrijf was positief en de ILT is nu in afwachting van de aanlevering van deze gegevens.”

Meer informatie

Beantwoording Kamervragen door minister

Bericht ATM sluit afvalstromen Chemours af

Bericht ATM als een bron van GenX-verontreiniging

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.