secundair logo knw 1

Met een nieuw logo wil Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland, laten zien dat RIONED haar activiteiten aan het verbreden is. “Door de klimaatverandering is het stedelijk waterbeheer bovengronds gekomen”, zegt directeur Hugo Gastkemper.

Hugo Gastkemper 180 vkHugo GastkemperIn het nieuwe logo van Stichting RIONED zijn de woorden stad, water en mens te lezen. RIONED is oorspronkelijk opgericht als koepel voor bedrijven en overheden, die zich bezighielden met riolering. “Bij RIONED denken veel mensen nog steeds aan buizen en afvalwater. Dat is niet onjuist, maar wel onvolledig”, vat directeur Hugo Gastkemper samen.

Door de klimaatverandering is er naast de standaard waterafvoer meer ruimte nodig om water op te vangen en te infiltreren. “Wij zijn de buis allang uit, het stedelijk waterbeheer is tegenwoordig ingebed in het omgevingsbeleid.”

Mens staat als derde begrip genoemd in het nieuwe logo van RIONED. Vanzelfsprekend omdat waterbeheer voor en door mensen gebeurt. “Maar er wordt op het gebied van stedelijk waterbeheer ook meer van de mensen, van de particulieren, verwacht. 60 tot 70% van het stedelijk gebied is in particuliere handen, dan kunnen we extreme regenval simpelweg niet alleen in het openbaar gebied opvangen.”

Omdat de energietransitie vele uitdagingen kent en ook veel vraagt van de particulieren, denkt Gastkemper dat de verantwoordelijke overheden en bedrijven de transitie zo makkelijk mogelijk moeten maken.

“Als we willen dat de energietransitie succesvol is, dan zullen alle betrokkenen de handen ineen moeten slaan. In het kader van de bereikbaarheid van de steden, van de kosten en van de belasting van de bewoners, kunnen we de straat maar een keer openbreken. Dat vraagt een enorme afstemming, maar biedt ook kansen om kostenvoordelen te behalen.”

 

MEER INFORMATIE
Blog Eilard Jacobs: Klimaat verandert ook de rioleringswereld
De app RIOX wint RIONED innovatieprijs 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!