0
0
0
s2smodern

Met een nieuw logo wil Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland, laten zien dat RIONED haar activiteiten aan het verbreden is. “Door de klimaatverandering is het stedelijk waterbeheer bovengronds gekomen”, zegt directeur Hugo Gastkemper.

Hugo Gastkemper 180 vkHugo GastkemperIn het nieuwe logo van Stichting RIONED zijn de woorden stad, water en mens te lezen. RIONED is oorspronkelijk opgericht als koepel voor bedrijven en overheden, die zich bezighielden met riolering. “Bij RIONED denken veel mensen nog steeds aan buizen en afvalwater. Dat is niet onjuist, maar wel onvolledig”, vat directeur Hugo Gastkemper samen.

Door de klimaatverandering is er naast de standaard waterafvoer meer ruimte nodig om water op te vangen en te infiltreren. “Wij zijn de buis allang uit, het stedelijk waterbeheer is tegenwoordig ingebed in het omgevingsbeleid.”

Mens staat als derde begrip genoemd in het nieuwe logo van RIONED. Vanzelfsprekend omdat waterbeheer voor en door mensen gebeurt. “Maar er wordt op het gebied van stedelijk waterbeheer ook meer van de mensen, van de particulieren, verwacht. 60 tot 70% van het stedelijk gebied is in particuliere handen, dan kunnen we extreme regenval simpelweg niet alleen in het openbaar gebied opvangen.”

Omdat de energietransitie vele uitdagingen kent en ook veel vraagt van de particulieren, denkt Gastkemper dat de verantwoordelijke overheden en bedrijven de transitie zo makkelijk mogelijk moeten maken.

“Als we willen dat de energietransitie succesvol is, dan zullen alle betrokkenen de handen ineen moeten slaan. In het kader van de bereikbaarheid van de steden, van de kosten en van de belasting van de bewoners, kunnen we de straat maar een keer openbreken. Dat vraagt een enorme afstemming, maar biedt ook kansen om kostenvoordelen te behalen.”

 

MEER INFORMATIE
Blog Eilard Jacobs: Klimaat verandert ook de rioleringswereld
De app RIOX wint RIONED innovatieprijs 2019

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het