secundair logo knw 1

Met een nieuw logo wil Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland, laten zien dat RIONED haar activiteiten aan het verbreden is. “Door de klimaatverandering is het stedelijk waterbeheer bovengronds gekomen”, zegt directeur Hugo Gastkemper.

Hugo Gastkemper 180 vkHugo GastkemperIn het nieuwe logo van Stichting RIONED zijn de woorden stad, water en mens te lezen. RIONED is oorspronkelijk opgericht als koepel voor bedrijven en overheden, die zich bezighielden met riolering. “Bij RIONED denken veel mensen nog steeds aan buizen en afvalwater. Dat is niet onjuist, maar wel onvolledig”, vat directeur Hugo Gastkemper samen.

Door de klimaatverandering is er naast de standaard waterafvoer meer ruimte nodig om water op te vangen en te infiltreren. “Wij zijn de buis allang uit, het stedelijk waterbeheer is tegenwoordig ingebed in het omgevingsbeleid.”

Mens staat als derde begrip genoemd in het nieuwe logo van RIONED. Vanzelfsprekend omdat waterbeheer voor en door mensen gebeurt. “Maar er wordt op het gebied van stedelijk waterbeheer ook meer van de mensen, van de particulieren, verwacht. 60 tot 70% van het stedelijk gebied is in particuliere handen, dan kunnen we extreme regenval simpelweg niet alleen in het openbaar gebied opvangen.”

Omdat de energietransitie vele uitdagingen kent en ook veel vraagt van de particulieren, denkt Gastkemper dat de verantwoordelijke overheden en bedrijven de transitie zo makkelijk mogelijk moeten maken.

“Als we willen dat de energietransitie succesvol is, dan zullen alle betrokkenen de handen ineen moeten slaan. In het kader van de bereikbaarheid van de steden, van de kosten en van de belasting van de bewoners, kunnen we de straat maar een keer openbreken. Dat vraagt een enorme afstemming, maar biedt ook kansen om kostenvoordelen te behalen.”

 

MEER INFORMATIE
Blog Eilard Jacobs: Klimaat verandert ook de rioleringswereld
De app RIOX wint RIONED innovatieprijs 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):