secundair logo knw 1

Met een nieuw logo wil Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland, laten zien dat RIONED haar activiteiten aan het verbreden is. “Door de klimaatverandering is het stedelijk waterbeheer bovengronds gekomen”, zegt directeur Hugo Gastkemper.

Hugo Gastkemper 180 vkHugo GastkemperIn het nieuwe logo van Stichting RIONED zijn de woorden stad, water en mens te lezen. RIONED is oorspronkelijk opgericht als koepel voor bedrijven en overheden, die zich bezighielden met riolering. “Bij RIONED denken veel mensen nog steeds aan buizen en afvalwater. Dat is niet onjuist, maar wel onvolledig”, vat directeur Hugo Gastkemper samen.

Door de klimaatverandering is er naast de standaard waterafvoer meer ruimte nodig om water op te vangen en te infiltreren. “Wij zijn de buis allang uit, het stedelijk waterbeheer is tegenwoordig ingebed in het omgevingsbeleid.”

Mens staat als derde begrip genoemd in het nieuwe logo van RIONED. Vanzelfsprekend omdat waterbeheer voor en door mensen gebeurt. “Maar er wordt op het gebied van stedelijk waterbeheer ook meer van de mensen, van de particulieren, verwacht. 60 tot 70% van het stedelijk gebied is in particuliere handen, dan kunnen we extreme regenval simpelweg niet alleen in het openbaar gebied opvangen.”

Omdat de energietransitie vele uitdagingen kent en ook veel vraagt van de particulieren, denkt Gastkemper dat de verantwoordelijke overheden en bedrijven de transitie zo makkelijk mogelijk moeten maken.

“Als we willen dat de energietransitie succesvol is, dan zullen alle betrokkenen de handen ineen moeten slaan. In het kader van de bereikbaarheid van de steden, van de kosten en van de belasting van de bewoners, kunnen we de straat maar een keer openbreken. Dat vraagt een enorme afstemming, maar biedt ook kansen om kostenvoordelen te behalen.”

 

MEER INFORMATIE
Blog Eilard Jacobs: Klimaat verandert ook de rioleringswereld
De app RIOX wint RIONED innovatieprijs 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.