secundair logo knw 1

Foto Jacek Dylag Unsplash

In Nederland zijn er nog geen problemen met de levering van drinkwater, in Frankrijk is dat anders. In meer dan honderd gemeenten zijn de watervoorraden op. De gemeenten worden nu zo veel mogelijk bevoorraad met drinkwater dat wordt aangevoerd met vrachtwagens. De Franse overheid heeft een interministerieel crisisteam ingesteld.

Het drinkwatertekort is een gevolg van een langdurig neerslagtekort en de hittegolven die Frankrijk teisteren. Volgens de Franse meteorologische dienst was juli 2022 de droogste maand in meer dan 40 jaar. De Franse regering waarschuwt dat de situatie de komende twee weken nog zorgwekkender dreigt te worden. De Franse premier Elisabeth Borne spreekt over ‘een historische droogte’.

In 62 departementen is er sprake van ‘crisis’. Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden van het land. Al meer dan 100 gemeenten zitten zonder drinkbaar water, aldus Christophe Béchu, de Franse minister van Ecologische Transitie.

"De uitzonderlijke droogte die we momenteel kennen, berooft vele gemeenschappen van water en is een drama voor onze boeren, onze ecosystemen en de biodiversiteit", schrijft premier Borne in een verklaring. Ze heeft een interministerieel crisisteam ingesteld dat acties van overheidsinstanties moet gaan coördineren. Het team is vrijdag begonnen.

Om te voorkomen dat nog meer gemeenten zonder water komen te zitten, gelden in meer dan de helft van het land beperkingen voor watergebruik. Auto's mogen bijvoorbeeld niet meer gewassen worden, tuinen niet meer besproeid en privézwembaden niet meer gevuld. In verschillende regio’s gelden voor de landbouw beregeningsverboden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.