0
0
0
s2smodern

Een medewerker van Rijkswaterstaat wordt ervan verdacht minstens 1,7 miljoen euro te hebben verduisterd door valse facturen in te dienen. Zowel de politie als Rijkswaterstaat zelf onderzoekt de zaak.

Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief die zij gisteren aan de Tweede Kamer stuurde. De fraude is eind januari aan het licht gekomen binnen het ministerie. “Naar het zich nu laat aanzien heeft deze medewerker vanaf 2014 valse facturen ingediend, waarmee voor zover nu bekend een bedrag is gemoeid van in ieder geval 1,7 miljoen euro”, schrijft de minister.

De medewerker is na het bekend worden van de fraude meteen op non-actief gesteld. Ook heeft Rijkswaterstaat aangifte gedaan bij de politie. Die is daarop volgens Van Nieuwenhuizen met prioriteit gestart met onderzoek. De politie van Oost-Nederland meldt op haar eigen site dat niet alleen de medewerker maar ook derden worden verdacht van het plegen van grootschalige fraude. “Dinsdag vond een doorzoeking plaats in de woning van de verdachte medewerker. Er is geen aanhouding verricht. De politie sluit meerdere aanhoudingen in het onderzoek niet uit.”

Rijkswaterstaat doet zelf eveneens onderzoek. De minister daarover: “Bij ernstige verdenkingen als deze moet de onderste steen immers boven komen en moeten maatregelen worden genomen die ervoor zorgen dat dergelijke acties in de toekomst worden uitgebannen.” De onderzoeksresultaten worden in een feitenrapport opgenomen. Dit rapport zal de basis vormen voor eventuele verdere disciplinaire maatregelen tegen de medewerker.

Het financieel-administratief proces bij Rijkswaterstaat zal door een externe partij worden onderzocht. Het doel is om aanvullende maatregelen in verband met het inkoop- en betaalproces te treffen, waarmee fraude in de toekomst kan worden voorkomen. Tijdens het externe onderzoek wordt tevens gekeken of zich vergelijkbare zaken hebben voorgedaan.

Van Nieuwenhuizen schrijft in de Kamerbrief dat zij, mede op verzoek van de politie, op dit moment geen nadere mededelingen kan doen. De minister laat nog wel weten dat ze de zaak hoog opneemt.

 

MEER INFORMATIE
Kamerbrief van de minister
Bericht van de politie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.
Ik ben (als leek) wel erg benieuwd of er al eens is getest op het radicaaleffect van toegevoegde zuurstof (en het eventuele gebrek aan anti-oxidanten in het ultragefiltreerde RWZI-effluent). Iets wat mogelijk de afbraak van de aanwezige medicijnen zou kunnen verklaren.
Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.