secundair logo knw 1

De politie verdenkt meerdere mensen van het plegen van grootschalige fraude I foto: CreditRepairExpert / Flickr

Een medewerker van Rijkswaterstaat wordt ervan verdacht minstens 1,7 miljoen euro te hebben verduisterd door valse facturen in te dienen. Zowel de politie als Rijkswaterstaat zelf onderzoekt de zaak.

Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief die zij gisteren aan de Tweede Kamer stuurde. De fraude is eind januari aan het licht gekomen binnen het ministerie. “Naar het zich nu laat aanzien heeft deze medewerker vanaf 2014 valse facturen ingediend, waarmee voor zover nu bekend een bedrag is gemoeid van in ieder geval 1,7 miljoen euro”, schrijft de minister.

De medewerker is na het bekend worden van de fraude meteen op non-actief gesteld. Ook heeft Rijkswaterstaat aangifte gedaan bij de politie. Die is daarop volgens Van Nieuwenhuizen met prioriteit gestart met onderzoek. De politie van Oost-Nederland meldt op haar eigen site dat niet alleen de medewerker maar ook derden worden verdacht van het plegen van grootschalige fraude. “Dinsdag vond een doorzoeking plaats in de woning van de verdachte medewerker. Er is geen aanhouding verricht. De politie sluit meerdere aanhoudingen in het onderzoek niet uit.”

Rijkswaterstaat doet zelf eveneens onderzoek. De minister daarover: “Bij ernstige verdenkingen als deze moet de onderste steen immers boven komen en moeten maatregelen worden genomen die ervoor zorgen dat dergelijke acties in de toekomst worden uitgebannen.” De onderzoeksresultaten worden in een feitenrapport opgenomen. Dit rapport zal de basis vormen voor eventuele verdere disciplinaire maatregelen tegen de medewerker.

Het financieel-administratief proces bij Rijkswaterstaat zal door een externe partij worden onderzocht. Het doel is om aanvullende maatregelen in verband met het inkoop- en betaalproces te treffen, waarmee fraude in de toekomst kan worden voorkomen. Tijdens het externe onderzoek wordt tevens gekeken of zich vergelijkbare zaken hebben voorgedaan.

Van Nieuwenhuizen schrijft in de Kamerbrief dat zij, mede op verzoek van de politie, op dit moment geen nadere mededelingen kan doen. De minister laat nog wel weten dat ze de zaak hoog opneemt.

 

MEER INFORMATIE
Kamerbrief van de minister
Bericht van de politie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.