secundair logo knw 1

De applicatie Maatregelen op de Kaart toont per perceel mogelijke acties om de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater te verbeteren. De kaart is gebaseerd op openbare data en de maatregelen zijn verdeeld over bodem, management en nutriëntenbenutting.

De methodiek van de kaart is ontwikkeld bij het project Nutriëntenmaatregelen van de KennisImpuls Waterkwaliteit. In de Kennisimpuls Waterkwaliteit pogen verschillende partijen het inzicht in de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te vergroten. Bij dit project waren WEnR, Deltares, KWR, RIVM, NMI, en Boerenverstand betrokken. Gebaseerd op deze resultaten heeft het Nutrienten Management Instituut NMI deze applicatie opgezet.

Gerard Rosvk 180 Gerard Ros“Binnen de uitvoering van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is een enorme behoefte aan specifieke kennis”, zegt Gerard Ros van NMI. “In heel Nederland wordt gekeken welke opgave agrariërs hebben op het gebied van waterkwaliteit. Per perceel hebben we in kaart gebracht welke maatregelen positief bijdragen aan waterkwaliteit. De maatregelen zijn verdeeld over bodem, management en nutriëntenbenutting.

Kennis actiegericht presenteren
De kaart is op basis van openbare data tot stand gekomen. Op basis van de gegevens over de ondergrond, de morfologie van het perceel en bijvoorbeeld de mogelijkheid om water vast te houden, is in kaart gebracht wat het risico is op uit- en afspoeling van nutriënten. Meer informatie over die acties is vervolgens te lezen op de site van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Ros: “Deze kaart is in eerste instantie bedoeld om de aanwezige kennis op een actiegerichte manier inzichtelijk te maken binnen het agrarisch waterbeheer.”

Versie 2.0
Volgens Gerard Ros is er bij waterschappen en overheden veel informatie beschikbaar over bodemeigenschappen en bemestingsdruk. NMI-Agro en de andere samenwerkende partners hebben daarom de ambitie om ook een versie 2.0 te gaan ontwikkelen. “Door dit soort informatie te gebruiken, kunnen we nog meer maatwerk bieden en een kaart maken die nuttig is voor de boer.”

Daarnaast hoopt Ros dat deze applicatie de communicatie tussen waterschappen en boeren versterkt. “Zodat waterschappen via de applicatie de toepassing van maatregelen kunnen monitoren en een respons krijgen van de boeren over de mogelijke maatregelen en hun effecten. We zijn in de planfase voor deze ontwikkeling, maar ik heb goede hoop dat we versie 2.0 eind volgend jaar al kunnen presenteren”.

 

MEER INFORMATIE
De applicatie Maatregelen op de Kaart

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen