secundair logo knw 1

De applicatie Maatregelen op de Kaart toont per perceel mogelijke acties om de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater te verbeteren. De kaart is gebaseerd op openbare data en de maatregelen zijn verdeeld over bodem, management en nutriëntenbenutting.

De methodiek van de kaart is ontwikkeld bij het project Nutriëntenmaatregelen van de KennisImpuls Waterkwaliteit. In de Kennisimpuls Waterkwaliteit pogen verschillende partijen het inzicht in de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te vergroten. Bij dit project waren WEnR, Deltares, KWR, RIVM, NMI, en Boerenverstand betrokken. Gebaseerd op deze resultaten heeft het Nutrienten Management Instituut NMI deze applicatie opgezet.

Gerard Rosvk 180 Gerard Ros“Binnen de uitvoering van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is een enorme behoefte aan specifieke kennis”, zegt Gerard Ros van NMI. “In heel Nederland wordt gekeken welke opgave agrariërs hebben op het gebied van waterkwaliteit. Per perceel hebben we in kaart gebracht welke maatregelen positief bijdragen aan waterkwaliteit. De maatregelen zijn verdeeld over bodem, management en nutriëntenbenutting.

Kennis actiegericht presenteren
De kaart is op basis van openbare data tot stand gekomen. Op basis van de gegevens over de ondergrond, de morfologie van het perceel en bijvoorbeeld de mogelijkheid om water vast te houden, is in kaart gebracht wat het risico is op uit- en afspoeling van nutriënten. Meer informatie over die acties is vervolgens te lezen op de site van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Ros: “Deze kaart is in eerste instantie bedoeld om de aanwezige kennis op een actiegerichte manier inzichtelijk te maken binnen het agrarisch waterbeheer.”

Versie 2.0
Volgens Gerard Ros is er bij waterschappen en overheden veel informatie beschikbaar over bodemeigenschappen en bemestingsdruk. NMI-Agro en de andere samenwerkende partners hebben daarom de ambitie om ook een versie 2.0 te gaan ontwikkelen. “Door dit soort informatie te gebruiken, kunnen we nog meer maatwerk bieden en een kaart maken die nuttig is voor de boer.”

Daarnaast hoopt Ros dat deze applicatie de communicatie tussen waterschappen en boeren versterkt. “Zodat waterschappen via de applicatie de toepassing van maatregelen kunnen monitoren en een respons krijgen van de boeren over de mogelijke maatregelen en hun effecten. We zijn in de planfase voor deze ontwikkeling, maar ik heb goede hoop dat we versie 2.0 eind volgend jaar al kunnen presenteren”.

 

MEER INFORMATIE
De applicatie Maatregelen op de Kaart

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).