Hoewel nog maar net over de helft, is nu al duidelijk dat maart als de natste maart sinds 2008 de boeken in gaat. De regen helpt om de lage grondwaterstanden aan te vullen, maar deze zijn nog niet overal op niveau.
Op een aantal plaatsen in het noorden en midden van het land is al meer dan 100 millimeter regen gevallen. Normaal gesproken valt er in maart 60 tot 80 millimeter, aldus Weerplaza.
De regen is welkom. Voor de vorming van buffers in het voorjaar als de vraag naar water toeneemt, schrijft waterschap Rijn en IJssel. En ook de grondwaterstanden moeten met name op de hogere gelegen gronden nog altijd worden aangevuld. Het grondwater is in het grootste deel van het rivierengebied weer op peil, meldt Rivierenland.
In het werkgebied van Vechtstromen zijn de grondwaterstanden nog niet overal op niveau, aldus het waterschap. “Daarom proberen we de regen die nu valt op zo veel mogelijk plekken vast te houden en in de bodem te laten dringen. Dit is niet overal mogelijk, omdat bijvoorbeeld de snelheid van de waterafvoer te hoog is of de berging zit vol.”
Rijn en IJssel stelt dat de grondwaterstand op de laaggelegen plekken weer normaal is. “Maar op de hoger gelegen zandgronden herstelt de grondwaterstand zich langzamer. We zien daar kortdurend hoge grondwaterstanden na een bui, maar deze piekjes zakken na een paar dagen zonder regen weer naar normale danwel lage waarden.”
Limburg
Het is relatief droog geweest in de kustprovincies en in het noorden van Limburg. In het zuiden van deze provincie moet Waterschap Limburg juist ingrijpen als gevolg van hoge waterstand in Maas en Roer.
Het waterschap heeft in de stroomgebieden preventieve maatregelen genomen om wateroverlast te voorkomen. Langs de Maas is een aantal pompen geplaatst. In Vlodrop zijn zandzakken en big bags geplaatst om wateroverlast door water uit de Roer te voorkomen, meldt het waterschap,
Voor rivieren als de IJssel geldt dat de hoge waterstand nog moet komen. “De waterstand op de IJssel zal stijgen, maar is niet schokkend”, schrijft Waterschap Drents Overijssel Delta op de website. “Uiterwaarden zullen onderlopen.”
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.