Demissionair minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu verschuift de geplande ingangsdatum (1 juli 2019) van de Omgevingswet. Dat zegt de bewindsvrouw in een interview met Binnenlands Bestuur.
De reden van de aangepaste planning is dat een zorgvuldige totstandkoming van de wetgeving meer tijd vraagt, aldus Schultz.
In een reactie op het besluit spreken de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg uit dat van uitstel geen afstel mag komen. Ze hopen daarbij dat ‘de energie niet uit het veranderingsproces zal weglopen’.
Voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen zegt op de website van de Unie onder meer: ”Als waterschappen pleiten we er wel nadrukkelijk voor om de energie nu niet te laten wegvloeien en we roepen de minister op om in overleg met ons voortvarend de resterende barrières voor invoering van de Omgevingswet op te ruimen. De waterschappen zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor de Omgevingswet. Voorkomen moet worden dat de indruk wordt gewekt dat van uitstel afstel komt. Daar zit niemand op te wachten.”
Het uitstel heeft volgens Schultz vooralsnog geen gevolgen voor de uiteindelijke einddatum van de transitie in 2029, schrijft Binnenlands Bestuur.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.