secundair logo knw 1

Tijdens carnaval zal in het oosten van Brabant opvallend vaak een embleem van waterschap Aa en Maas voorbij komen. Het embleem, bedoeld om op het carnavalskostuum te plakken, is voorzien van de tekst ‘We moake oe de pis nie lauw, moar wel verrekes skon’.

“Het gaat natuurlijk om een ludieke actie”, zegt Kelly van Lith van Aa en Maas. “Maar wel eentje met een hele serieuze ondertoon, namelijk dat we van de mensen vragen alleen de drie P’s – poep, papier en plas – door het toilet te spoelen. Het kost onze zuiveringen immers veel moeite om andere dingen uit het water te halen.”

Kelly van LithKelly van LithDagelijks spoelen we in Nederland volgens Van Lith circa 35 liter schoon water door de wc of het afvoerputje. “Daarbij zitten ook zaken die er niet in thuis horen. Denk aan vochtige doekjes, maandverband, tampons of condooms. We weten uit onderzoek dat bijna 4 op de 10 Nederlanders dat weleens doet. Veel mensen weten ook niet dat dit niet de bedoeling is. Ook frituur- of oliebollenvet eindigt bij een groot deel van de mensen nog in de gootsteen of wc. En aan dat laatste onderwerp gaan we rond de feestdagen weer meer aandacht geven.”

Door aan te sluiten bij carnaval en met een eigen embleem te komen, wil Aa en Maas het publiek op een nieuwe manier benaderen. “We zeggen weleens dat we mensen willen aanspreken in hun eigen taal. En we hebben voor dit onderwerp gekozen - en niet voor waterveiligheid om maar iets te noemen - omdat dit iets is waar mensen zelf een bijdrage aan kunnen leveren.”

Het embleem was in eerste instantie vooral bedoeld voor medewerkers van het waterschap, maar slaat ook extern behoorlijk aan. “We hadden er zeshonderd besteld, maar die zijn allemaal al weg. Daarom komen er nog duizend bij. De winactie – waarbij we mensen uitdagen te laten weten waarom zij denken een embleem te verdienen – loopt nog even door.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.