secundair logo knw 1

Tijdens carnaval zal in het oosten van Brabant opvallend vaak een embleem van waterschap Aa en Maas voorbij komen. Het embleem, bedoeld om op het carnavalskostuum te plakken, is voorzien van de tekst ‘We moake oe de pis nie lauw, moar wel verrekes skon’.

“Het gaat natuurlijk om een ludieke actie”, zegt Kelly van Lith van Aa en Maas. “Maar wel eentje met een hele serieuze ondertoon, namelijk dat we van de mensen vragen alleen de drie P’s – poep, papier en plas – door het toilet te spoelen. Het kost onze zuiveringen immers veel moeite om andere dingen uit het water te halen.”

Kelly van LithKelly van LithDagelijks spoelen we in Nederland volgens Van Lith circa 35 liter schoon water door de wc of het afvoerputje. “Daarbij zitten ook zaken die er niet in thuis horen. Denk aan vochtige doekjes, maandverband, tampons of condooms. We weten uit onderzoek dat bijna 4 op de 10 Nederlanders dat weleens doet. Veel mensen weten ook niet dat dit niet de bedoeling is. Ook frituur- of oliebollenvet eindigt bij een groot deel van de mensen nog in de gootsteen of wc. En aan dat laatste onderwerp gaan we rond de feestdagen weer meer aandacht geven.”

Door aan te sluiten bij carnaval en met een eigen embleem te komen, wil Aa en Maas het publiek op een nieuwe manier benaderen. “We zeggen weleens dat we mensen willen aanspreken in hun eigen taal. En we hebben voor dit onderwerp gekozen - en niet voor waterveiligheid om maar iets te noemen - omdat dit iets is waar mensen zelf een bijdrage aan kunnen leveren.”

Het embleem was in eerste instantie vooral bedoeld voor medewerkers van het waterschap, maar slaat ook extern behoorlijk aan. “We hadden er zeshonderd besteld, maar die zijn allemaal al weg. Daarom komen er nog duizend bij. De winactie – waarbij we mensen uitdagen te laten weten waarom zij denken een embleem te verdienen – loopt nog even door.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!