De ontwikkelde levenscyclusanalyse waarmee waterschappen kunnen bepalen of terugwinnen van grondstoffen uit rioolwater optimaal verloopt en bijdraagt aan milieuwwinst in de productketen, is bepalend geweest voor het winnen van de H2O-prijs voor het beste vakartikel van 2016. 

Het winnende vakartikel onderscheidt zich door goed onderzoek dat helder is opgeschreven, vernieuwend is en ook toepasbaar in de praktijk. Dat zei juryvoorzitter Idsart Dijkstra vanmiddag bij de uitreiking van de prijs aan de auteurs van het winnende vakartikel 'Is de Energie- en Grondstoffenfabriek wel duurzaam?'. 

Van de vijf auteurs, Arjen van Nieuwenhuijzen, Marina Sanders, Cindy Visser, Ingrid Odegard en Geert Bergsma, waren Van Nieuwenhuijzen en Visser aanwezig om uit handen van Dijkstra en KNW-directeur Monique Bekkenutte de prijs in ontvangst te nemen, een oorkonde en een geldbedrag. Dat gebeurde op het voorjaarscongres van het KNW bij Waternet in Amsterdam. 

In het winnende artikel wordt de toepassing van de door de onderzoekers ontwikkelde levenscyclusanalyse (LCA) op een aantal grondstoffen uit rioolwater beschreven. Met de analyse kunnen waterschappen bepalen of terugwinnen van grondstoffen ook vanuit het duurzaamheidsperspectief bijdraagt aan de circulaire economie en milieuwinst in de productketen.

Want bij de winning van grondstoffen uit rioolwater als fosfaat, NEO-alginaat, polyhydroxyalkanoaat (grondstof voor bioplastic) en cellulose, worden ook niet-duurzame bestanddelen als chemicaliën en metaal (installaties) en energie gebruikt, lichtte Arjen van Nieuwenhuijzen toe. Dus is de energie- en grondstoffenfabriek waar waterschappen op inzetten wel zo duurzaam? Met de door de onderzoekers ontwikkelde levenscyclusanalyse kan een waterschap antwoord vinden op die vraag.

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de waterschappen op de goede weg zijn. Van Nieuwenhuijzen: "We zijn al heel lang bezig met de transitie van waterschap naar zeg maar een circulair schap. Die ontwikkeling is heel belangrijk voor de BV Nederland. En onze analyse leert dat het de goede kant opgaat." 

De jury oordeelde dat de ontwikkelde LCA een mooie methode is om processen te optimaliseren. Juryvoorzitter Dijkstra, in het dagelijks leven manager watersystemen en technologie bij KWR Watercycle Research Institute, bekende dat de studie hem ook nieuwe inzichten heeft gebracht, gewoon als hij was om naar nieuwe processen te kijken vanuit het perspectief van kosten en technologie. "Met de LCA wordt getoetst aan duurzaamheid, dat geeft nieuwe inzichten."    

Het winnende artikel was een van de 69 vakartikelen die waren ingezonden voor het winnen van de prijs. Twee daarvan staken met kop en schouders boven de rest uit, aldus Dijkstra en werden genomineerd. Naast het winnende artikel was dat “Signalering van ‘overige antropogene stoffen’, en dan? De pyrazool-casus”, door Kirsten Baken, Annemieke Kolkman, Peter van Diepenbeek, Henk Ketelaars en Annemarie van Wezel. Deze bijdrage was naar het oordeel van de jury eveneens zeer hoogstaand, maar moest het in de finale beoordeling toch afleggen omdat de jury het meest gewicht toekende aan de vernieuwende levenscyclusanalyse. 

Het winnende vakartikel staat in het H20 magazine dat deze maand (juni) uitkomt.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!