0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Regge wordt op een meer natuurlijke manier ingericht als maatregel tegen wateroverlast. Waterschap Vechtstromen pakt nu het laatste stuk van de Overijsselse rivier aan.

De Regge is vijftig kilometer lang en stroomt door Twente en Salland. Waterschap Vechtstromen is sinds 2000 bezig met herstelprojecten in delen van de rivier. De Regge krijgt de meanderende loop van weleer terug in plaats van de gekanaliseerde vorm die de rivier jarenlang had. Intussen is driekwart van de Regge meer natuurlijk ingericht. Het waterschap pakt nu het laatste stuk bovenstrooms in het Enters Reggedal aan. Het gaat om de 11,5 kilometer tussen Rijssen en Goor. De werkzaamheden zijn vandaag begonnen en worden naar verwachting halverwege 2019 afgerond.

Bij het project Reggedal Enter worden kades en stuwen verwijderd en natuurvriendelijke oevers en een vispassage aangelegd. Het water en de natuur krijgen hierdoor meer de ruimte, vertelt Gerdrik Bruins, senior adviseur gebiedsinrichting bij waterschap Vechtstromen. “Het uitgangspunt is dat de Regge zoveel mogelijk water vasthoudt zonder dat dit leidt tot overlast voor boeren en andere omwoners. Het project draagt zo bij aan het klimaatbestendig maken van het gebied. Andere doelen zijn het vergroten van de ecologische diversiteit conform de Kaderrichtlijn Water en het versterken van de recreatieve functie.”

Een bijzonder aspect van het project is dat de stuwen worden verwijderd, zegt Bruins. “Dat was benedenstrooms in de Regge niet mogelijk, maar in het bovenste deel kan het wel. In het begin waren mensen in de omgeving tegen omdat ze verdroging vreesden. Na veel overleg en enkele aanpassingen is het plan voor het weghalen van de stuwen volledig geaccepteerd. Zozeer zelfs dat het plan zonder bezwaren en beroepen door de procedure is gekomen.” Op de Regge rondom Enter worden toeristische vaartochten georganiseerd, waarbij drie historische zompen met een platbodem worden ingezet. Bruins: “Wij hebben de schippers verteld dat door het nauwere profiel van de rivier het water voldoende diep voor hun boten zou blijven, maar ze geloven ons nog steeds niet helemaal. We hebben een waterdiepte van tachtig centimeter gegarandeerd en beloofd anders een stuw met schutsluis terug te brengen.”

Langs de rivier wordt 115 hectare aan nieuwe natuur gerealiseerd. De provincie Overijssel heeft hiervoor grond aangekocht. De Stichting Enters Reggedal gaat 84 hectare grond beheren en wordt ook eigenaar. Bruins vertelt dat achter de stichting twee betrokken ondernemers uit Enter steken. “De constructie is redelijk uniek. Gewoonlijk wordt een natuurgebied beheerd door een landelijke natuurorganisatie.”

Lees meer over de inrichting op de projectsite

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het