secundair logo knw 1

De landbouw in Zeeland heeft zomers dringend behoefte aan meer zoet water. Foto Unsplash/Marc Kleen

Zout water heeft Zeeland genoeg, maar aan zoet water voor de landbouw is een groeiend tekort. Een van de oplossingen is het opslaan van zoet water in de ondergrond, bijvoorbeeld met kreekruginfiltratie of zoetwaterbassins. De provincie trekt de beurs met een subsidie van ruim 160.000 euro voor twee proeven. 

Het grootste deel daarvan, 134.851 euro, gaat naar een praktijkproef met kreekruginfiltratie in Noordgouwe op Schouwen-Duiveland. Kreekruggen zijn oude, met zand gevulde zeegeulen die als licht verhoogde ruggen boven het omliggende poldergebied liggen, aldus een bericht van de provincie. 

Op deze plekken kan water makkelijker infiltreren en ligt de grondwaterspiegel hoger dan in de poelgronden. Hierdoor heeft het zoete infiltratiewater na verloop van tijd het zoute water verdrongen en is een zogenaamde zoetwaterlens gevormd. 

De proef in Noordgouwe moet uitwijzen of kreekruginfiltratie inderdaad helpt om meer zoet water vast te houden. Afgelopen zomer ontving de gemeente Schouwen-Duiveland al een Europese subsidie van 175.752 euro, waarmee de driejarige proef van start kon. Ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de drie deelnemende agrariërs dragen bij.  

Landschappelijke inpassing
De andere subsidie die de provincie nu uitkeert, 27.000 euro, is bestemd voor de landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland. Zeeland stimuleert de aanleg van zoetwaterbassins, die de beschikbaarheid van zoet water in droge perioden moeten vergroten. 

Zulke bassins mogen sinds kort ook gebouwd worden buiten het agrarisch bouwblok, maar gaan meestal niet op in het landschap. Daardoor worden ze volgens de provincie als onaantrekkelijk gezien. Dit project moet als ‘goed voorbeeld’ dienen voor kandidaat-bouwers en handvatten bieden voor een goede landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins.

Deltaplan Zoet Water
Beide projecten vallen binnen het Interreg-project Aquatuur, een grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse partners, en het Zeeuws Deltaplan Zoet Water. Dat laatste moet de vraag naar en het aanbod van zoet water in vooral het landelijk gebied meer in balans brengen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦