Zeven kennisinstituten, waaronder KWR en RIVM, hebben vandaag het Netherlands Consortium on Climate Change Adaptation (CCCA) opgericht. Het consortium gaat overheden en bedrijven wereldwijd adviseren over maatregelen tegen klimaatverandering.

De instellingen uit verschillende sectoren en disciplines gaan kennis en expertise bundelen om zo beter advies te kunnen geven over complexe beleidsvragen die de snelle klimaatverandering oproept. Naast KWR en RIVM maken de universiteiten Utrecht en Twente, Climate-KIC Benelux, KNMI en NIOZ deel uit van het pact.

De brugfunctie tussen wetenschap en praktijk die het consortium voorstaat sluit naadloos aan bij de ambitie van KWR, zo licht de waterkennisinstelling haar deelname toe. “KWR beschikt over relevante expertise op een breed scala aan onderwerpen, onder meer governance (City Blueprint) en drinkwater en sanitatie. De onderzoekers van KWR brengen, net als de andere partners, ook een groot internationaal netwerk in.”

Door de internationale banden wordt de reikwijdte van het consortium aanzienlijk vergroot, aldus de zeven kennisinstituten, die zich gesteund weten door een aantal partners van het CCCA. Dat zijn Climate Adaptation Services, Rabobank, FutureWater, Sweco Nederland, Hydrologic, TNO en Weather Impact. Deze instellingen en ondernemingen participeren niet in het consortium, maar hebben wel hun kennis aangeboden en daarvan zal gebruik worden gemaakt als deze van pas komt in de advisering, zo laat Loet Rosenthal van KWR weten.  

Het CCCA krijgt om te beginnen een bureau dat wordt gevestigd op de Universiteit Utrecht, aldus Rosenthal. “De instituten ondersteunen het bureau met detacheringen.” De plannen voor samenwerking ontstonden in mei. Enerzijds om kennis en expertise uit verschillende disciplines te bundelen teneinde meer geïntegreerde oplossingen te kunnen bieden voor de almaar complexere vraagstukken rondom klimaatadaptatie, maar ook om de kennisinfrastructuur te versterken in reactie op de plannen om het Global of Excellence on Climate Adaptation in Nederland te vestigen, zo vertelt Rosenthal.

In een toelichting op hun samenwerking voeren de kennisinstellingen het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 op. Volgens dat akkoord moet de wereld zich aanpassen aan de gevolgen van de opwarming van de aarde. Om stijgende zeespiegels, hitte en droogte en stormen en extreme regenval het hoofd te bieden moeten er afgewogen en geïntegreerde maatregelen worden genomen, waarbij oog is voor de effecten op verschillenden deelgebieden, aldus de kennisinstituten. “Een goede aanpassingsmaatregel in de ene sector (zoals waterbeheer), kan in een andere sector (zoals landbouw of volksgezondheid) minder gunstig uitpakken.”

Rosenthal: “Als je voor een stad een hoogwaterbeschermingsprogramma opstelt zonder dat je je daarbij richt op de infrastructuur die er nog gaat komen, dan kan het zo maar zijn dat je een suboptimale oplossing hebt ontwikkeld. We moeten naar meer geïntegreerde oplossingen toe. Daarom is het goed dat instituten uit verschillende disciplines gaan samenwerken.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!